Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžyje teatralams įteikti Auksiniai scenos kryžiai

Bene didžiausia Teatro dienos šventė – Auksinių scenos kryžių įteikimas – šiemet surengta 2014 metų Lietuvos kultūros sostinėje – Panevėžyje.
Auksinių scenos kryžių įteikimas
Auksinių scenos kryžių įteikimas / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Juozo Miltinio dramos teatre už 2013 metais Lietuvos teatrų scenose nuveiktus darbus premijomis ir atminimo ženklais apdovanoti geriausi šalies teatro menininkai. Teatralai įvertinti keturiolikoje kategorijų.

Iškilminga ceremonija prasidėjo renginio vedėjų bei aktorių Tomos Razmislavičiūtės-Juodės ir Laimučio Sėdžiaus kalba. Sveikinimo žodį tarė ir Juozo Miltinio dramos teatro vadovas Romualdas Vikšraitis. Netrukus pradėta Auksinių scenos kryžių teikimo ceremonija.

Pirmąja nominacija tapo Jaunojo menininko titulas. Čia triumfavo aktorius Dainius Jankauskas (Rysekas, „Mūsų klasė“, LNDT; „59‘Online“, Menų spaustuvė). Jis aplenkė kitus laureatus – režisierių Darių Rabašauską („Lunačiarskio lunaparkas“, KDT), šviesų dailininką Povilą Laurinaitį („Tėčio pasaka“, „W(o)men“, „Artimijos“, „Contemporary?“, Menų spaustuvė) ir režisierę Loretą Vaskovą („59‘Online“, Menų spaustuvė).

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka

Lėlių ir objektų kategorijoje nugalėjo režisierė ir dailininkė Saulė Degutytė („Tarmių stalas“, Stalo teatras). Į šią nominaciją taip pat pretendavo ir dailininkė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė („Sniego karalienė“, „Lėlės“ teatras), dailininkai Sergejus Bocullo ir Danielius Sodeika („Skrudžas, arba Diena, kai galima atverti savo širdį“ (Kauno lėlių teatras).

Auksinį scenos kryžių už teatrą vaikams pelnė kūrybinė studija „PetPunk“ ir „Atviras ratas“ – „Tėčio pasaka“ (Menų spaustuvė). Pelnyti šį apdovanojimą galėjo ir choreografė Agnija Šeiko, scenografas Artūras Šimonis – „Baltoji lopšinė“ (Padi Dapi Fish), spektaklio „Ežiukas rūke“ kūrybinė grupė (ŠDT), kūrybinė grupė – „Dėdės Tito džiazas“ (KDT).

Metų šokėjo titulo nusipelnė Marius Miliauskas (Čiurlionis, „Čiurlionis“, LNOBT). Jis šioje nominacijoje įveikė Martyną Rimeikį (Čiurlionis, „Čiurlionis“, LNOBT), Mantą Stabačinską („Melancholijos dėžutė“, „Aura“) ir Giedrę Jankauskienę („Aritmijos“, VJT).

Kategorijoje metų scenos meno reiškinys triumfavo – šiuolaikinio šokio spektaklis „Contemporary?“ (dramaturgė Sigita Ivaškaitė, choreografai ir šokėjai Agnė Ramanauskaitė, Paulius Tamolė, Mantas Stabačinskas). Jie rinkimuose įveikė Klaipėdos jaunimo teatrą (režisierius Valentinas Masalskis) ir šiuolaikinę operą „Geros dienos!“ (Operomanija).

Boriso Dauguviečio vardo premija, skiriama už novatoriškus ir originalius teatro meno sprendimus, atiteko Agniui Jankevičiui.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka

Operos solisto nominaciją iškovojo Tadas Girininkas (Karalius Henrikas, „Lohengrinas“; Silva, „Ernani“, LNOBT). Į šią nominaciją taip pat pretendavo Tomas Pavilionis (Nemorinas, „Meilės eliksyras“, KVMT), Rita Preikšaitė (Liubaša, „Caro sužadėtinė“, KVMT) ir Inga Šlubovska (Adina, „Meilės eliksyras“, KVMT).

Scenografijos ir šviesų dizaino nominaciją iškovojo Marijus Jacovskis („Mūsų klasė“, LNDT). Į šią kategoriją taip pat pretendavo Laura Luišaitytė („Gronholmo metodas“, LRDT), Andrius Kirvela ir Gediminas Šiaulys („Tėčio pasaka“, Menų spaustuvė, studija „PetPunk“), Eugenijus Sabaliauskas („Geros dienos“, Operomanija; „Vyšnių sodas“, NKDT).

Kategorijoje už geriausią choreografiją nugalėjo – Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius („Kelionė namo“, Urbanistinio šokio teatras „Low Air“). Šioje nominacijoje laureatais taip pat buvo Vytis Jankauskas („Aritmijos“, VJŠT), Petras Lisauskas („TUAŠ“, Padi Dapi Fish) ir Aira Naginevičiūtė („Chimeros karoliai“, šokio teatras AIROS).

Mūsų „Kelionė namo“ prasidėjo nuo pogrindžio, o dabar mes jau stovime šioje scenoje iškilmingai nukryžiuoti.

 

„Mūsų „Kelionė namo“ prasidėjo nuo pogrindžio, o dabar mes jau stovime šioje scenoje iškilmingai nukryžiuoti. Šį Auksinį scenos kryžių norėtume paskirti visai Lietuvos gatvės šokio bendruomenei. Dėkojame visiems, kas mus palaikė“, – sakė „Kelionė namo“ kūrybinės grupės atstovai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka

Auksinį scenos kryžių už muziką spektakliui laimėjo Rita Mačiliūnaitė („59‘Online“, „W(o)men“, „Eugenijus Oneginas“). Laimėti taip pat pretendavo Antanas Jasenka („Mūsų klasė“, LNDT) ir Gintaras Sodeika („Žuvėdra“, „Krepo juosta“, OKT).

Geriausia nepagrindinio vaidmens aktore tapo – Aldona Janušauskaitė (Rachelka – Mariana, „Mūsų klasė“, LNDT). Į šį titulą taip pat pretendavo Indrė Patkauskaitė (Varia, „Vyšnių sodas“, NKDT), Rasa Samuolytė (Maša, „Žuvėdra“, OKT) ir Dovilė Šilkaitytė (Advokatė, „Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų“, LJT).

„Dėkoju, visų pirma, režisierei. Ačiū, kad mane įsodinote į tą „Mūsų klasės“ traukinį. Ačiū visiems, kurie su manimi buvo šiame spektaklyje, ačiū už jūsų atsidavimą, už meilę teatrui“, – įspūdžiais dalijosi geriausia nepagrindinio vaidmens aktore išrinkta Aldona Janušauskaitė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka

Geriausiu nepagrindinio vaidmens aktoriumi pripažintas Saulius Čiučelis (Trofimovas, „Vyšnių sodas“, NKDT). Auksinį scenos kryžių šioje nominacijoje gauti galėjo ir Tomas Erbrėderis (Simeonas Piščikas, „Vyšnių sodas“, NKDT), Darius Meškauskas (Sorinas, „Žuvėdra“, OKT) bei Tomas Žaibus (Vladekas, „Mūsų klasė“, OKT).

Auksinis scenos kryžius už pagrindinį vaidmenį moterų gretose atiteko Nelei Savičenko (Irina Arkadina, „Žuvėdra“, OKT). Šioje kategorijoje nugalėti pretendavo ir Elžbieta Latėnaitė (Ifigenija, „Mano tėvas – Agamemnonas“), Miglė Polikevičiūtė (Dora, „Mūsų klasė“, LNDT), OKT) ir Daiva Stubraitė (Ranevskaja, „Vyšnių sodas“, NKDT).

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka

Geriausiu pagrindinio vaidmens aktoriumi tapo Martynas Nedzinskas (Trepliovas, „Žuvėdra“, OKT). Aktorius šioje kategorijoje aplenkė Sigitą Jakubauską (Duonkepys, „Duonkepio žmona“, PJMT), Valentin Krulikovskij (Enrikė Fontas, „Gronholmo metodas“; Sofus, „Junas ir Sofus“, LRDT) ir Tomą Rinkūną (Lopachinas, „Vyšnių sodas“, NKDT).

Auksinis scenos kryžius už geriausią lietuvių autoriaus pastatymą atiteko šiuolaikinei operai „Geros dienos”. Į šią nominaciją taip pat pretendavo ir Kazio Binkio „Atžalynas“ (LNDT) bei Žemaitės „Trys mylimos“ (VJT).

Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota ir geriausiu režisieriumi pripažinta Yana Ross („Mūsų klasė“, LNDT). Šiam apdovanojimui taip pat nominuoti buvo Artūras Areima („Vyšnių sodas“, NKDT) bei Oskaras Koršunovas („Žuvėdra“, „Paskutinė Krepo juosta“, OKT).

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ceremonijos akimirka

Kodėl aš čia? Nes Lietuva – teatrų šalis. Aš tą girdėjau dar būdama savo mokykloje Amerikoje.

„Man šis Auksinis kryžius turbūt įteiktas už tai, kad išmokau kalbėti lietuviškai. O jei rimtai, tai labai malonu čia stovėti. Esu dėkinga savo aktoriams ir tiems, kurie pradėjo dirbti su manimi. Ačiū komandai. Be pagalbos, be kritikos, be tarpusavio supratimo nebūtume nieko padarę. Kodėl aš čia? Nes Lietuva – teatrų šalis. Aš tą girdėjau dar būdama savo mokykloje Amerikoje. Tai viena iš priežasčių, kodėl aš čia atvažiavau“, – atsiimdama geriausios režisierės apdovanojimą sakė amerikiečių kilmės Yana Ross.

Pirmieji įvairių sričių teatro menininkų apdovanojimai surengti 1992-aisiais, kovo 27-ąją dieną, Tarptautinės teatro dienos proga pagerbiant nusipelniusius dramos, operos bei šokio teatro kūrėjus ir aktorius už sėkmingiausius darbus, nuveiktus per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius