-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prasidėjo tarptautinis teatro festivalis „Vasara Druskininkuose 2015“

Savaitgalį Druskininkuose prasidėjo tarptautinis teatro festivalis „Vasara 2015“ į kurį susirinko svečiai iš Lietuvos, Ukrainos, Italijos, Rusijos.
Jelena Kamburova ir Rimas Tuminas
Jelena Kamburova ir Rimas Tuminas / Festivalio nuotr.
Rūtos Duobaitės nuotr./Festivalio meno vadovė Gabrielė Tuminaitė
Rūtos Duobaitės nuotr./Festivalio meno vadovė Gabrielė Tuminaitė

Festivalio atidarymui pasirinktas Jelenos Kamburovos muzikos ir poezijos teatro spektaklis „Sapnavau aš sodą“, kuriame buvo atliekami romansai – populiarūs ir mažai žinomi, įmantrūs, sentimentalūs, liūdni ir linksmi.

Jie nukėlė į praeitį, priminė istorines akimirkas. Festivalio organizatoriai pasidžiaugė, jog būtent J.Kamburovos spektakliu: jaudinančiu,  giliu, istoriniu- prasidėjo  festivalis.  Kitą savaitę į festivalį atvyksta J.Vachtangovo valstybinio  akademinio teatro trupė   bei unikalus  šešėlių teatras-studija „Papasony“ iš Ukrainos.  

Į festivalį atvykęs meno istorijos daktaras, profesoriusn Aleksejus Bartaševičius sako, jog jam festivalio programoje įdomiausia Lietuvos režisierių darbai, nes jie – vieni stipriausių ir įdomiausių Europoje.

Arono Soskino nuotr./Vladas Bagdonas
Arono Soskino nuotr./Vladas Bagdonas

Šiemet festivalyje nemažai lietuviškų spektaklių: „24 valandos iš moters gyvenimo“ pagal garsaus rašytojo Stefano Cveigo noveles. Spektaklio sumanytoja ir idėjos autorė – aktorė  Valda Bičkutė sako, jog šio spektaklio gimimas –  vienas iš didžiausių jos gyvenimo stebuklų.

„Lyg savaime apsijungė viskas – nuostabūs, gilūs ir ekspresyvūs Stefano Cveigo tekstai, talentingos kolegės. Taip pat į komandą įsiliejo genialios dailininkės, sukūrusios ypatingą estetiką – Laura Tulaitė ir Ramunė Piekautaitė. Jų  kurti kostiumai džiugina tiek žiūrovų, tiek mūsų pačių akis kaskart ruošiantis spektakliui. Kai dar tik nešiojau šią idėją, svarsčiau  ar bus šiuolaikiniam žmogui suprantami subtiliausi sielos virpesiai, aktorinis teatras be jokių specialiųjų  efektų. Tik žodis, tik mintis, tik jausmas iš širdies į širdį. Žiūrovai sako, kad jaučia net kvapus, mato vietas, kambarius ir žmones, apie kuriuos pasakojame“.

Arono Soskino ir Kristinos Platonovienės nuotr./Rimas Tuminas
Arono Soskino ir Kristinos Platonovienės nuotr./Rimas Tuminas

Itin laukiamas  nepriklausomų kūrėjų spektaklis „Spiečius“ , režisierė – Eglė Kižaitė, kuri pernai  tarptautiniame Druskininkų teatro festivalyje „Vasara“ 2014 m. pelnė žiūrovų simpatijų prizą už darbą „Atleisk jiems — jie nežino, ką daro“.

„Spiečius“ – šiuolaikinė pjesė apie žmonių sielų artumą, laisvę pasirinkti ir lemtį.   Pjesė yra pastatyta daugiau kaip šešiolikoje pasaulio šalių, o šiemet  debiutavo ir  Brodvėjaus teatre. Nick‘as Payne visose šalyse yra vertinamas už  intelektualų ir įtaigų istorijos pasakojimą. Pagrindinius vaidmenis kuria aktorius Edgaras Žemaitis ir  Benita Vasauskaitė, kuri už kitus savo darbus jau tris kartus apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ (trys apdovanojimai visai kūrybinei komandai).

Savaitgalį prasidėjęs festivalis tęsis iki rugpjūčio 4d.  Festivalio uždarymui numatyta Gabrielės Tuminaitės režisuota Nikolajaus Erdmano komedija „Savižudis“ (Vilniaus mažasis teatras).

Festivalio nuotr./Kirilas Glušajevas ir Gabrielė Tuminaitė
Festivalio nuotr./Kirilas Glušajevas ir Gabrielė Tuminaitė

1928 m. N. Erdmano parašytas „Savižudis“ buvo  labai sudėtingo likimo.  Literatūros kritikai  ir interpretatoriai  tekstą pripažino kaip talentingai parašytą ir itin aktualų.  Tai buvo lyg „tiksinti bomba“. Ne veltui aukščiausia to meto politinė valdžia uždraudė pjesę, Stalinas rašė: „Aš nelabai geros nuomonės apie pjesę. Artimiausi mano draugai mano, kad ji tuštoka ir net kenksminga“. Tokių kenksmingų tekstų pasaulio dramaturgija tikrai neturi daug . Tai yra viršukalnės.  Viršukalnės, kurios yra statomos, prie jų grįžtama, jos maitina  šiuolaikinį teatrą. Jis būtų seklus be tokių tekstų , be tokios klasikinės medžiagos kaip „Savižudis“.

Arono Soskino ir Kristinos Platonovienės nuotr./Rimas Tuminas
Arono Soskino ir Kristinos Platonovienės nuotr./Rimas Tuminas

Artimiausi festivalio renginiai:  

2015.07.21 Kūrybinis vakaras su Lora Guerra ir jos draugais Jurijumi Rostu ir Andrejumi Chržanovskiu. (Orginalo kalba, bus pateiktas renginio aprašymas). Tai – vakaras, skirtas Italijos poetui, rašytojui,  dailininkui, skulptoriui, filosofui – legendiniam Tonino Guerrai , su kuriuo draugavo ir dirbo tokios kino pasaulio žvaigždės kaip Federikas Felinis, Mikelandželas Antonionis, Lukinas Viskontis, Teo Angelopulosas, Andrejus Tarkovskis.  Tonino Guerra – viena ryškiausių figūrų  XX a. pasaulio kultūroje. Pagal jo scenarijus sukurta apie 100 filmų.  Jis – visų pasaulinių nominacijų ir premijų laureatas: trijų  „Oskarų“, „Auksinio liūto“ ir  net septynių  „Auksinės palmės šakelių“.
SPA VILNIUS Druskininkai, pradžia: 19.00. Kaina: 26 EUR

2015.07.22 J. Vachtangovo valstybinis akademinis teatras (Rusija). John Marell „Langusto klyksmas“, režisierius – Michailas Cytriniakas. (Su lietuviškais subtitrais)
EGLĖS sanatorija, pradžia: 19.00. Kaina: 35, 50 EUR

2015.07.25 Nepriklausomų kūrėjų spektaklis „Spiečius“ (Lietuva), režisierė – Eglė Kižaitė, kuri tarptautiniame Druskininkų teatro festivalyje „Vasara“ 2014 m. pelnė žiūrovų simpatijų prizą už darbą „Atleisk jiems — jie nežino, ką daro“.„Spiečius“ – šiuolaikinė pjesė apie žmonių sielų artumą, laisvę pasirinkti ir lemtį.
EGLĖS sanatorija, pradžia: 19.00. Kaina: 6, 10 EUR

2015.07.26 Sergejaus Makoveckio monospektaklis „Neatsitiktinis susitikimas“ (Rusija). (orginalo kalba, bus pateiktas renginio aprašymas)
EGLĖS sanatorija, pradžia: 19.00. Kaina: 35, 50 EUR

2015.07.28 Stalo teatro spektaklis-regėjimas visai šeimai „Avinėlio kelionė“ (Lietuva), režisierė – Saulė Degutytė.
SPA VILNIUS Druskininkai, pradžia: 17.00. Kaina: 6 EUR (Vaikams iki 5 metų nemokamai)

2015.07.29 Teatro-studijos „Papasony“ (Ukraina) „Žanna D‘Ark“ režisierius A.Leliuchas. Spektaklio „Žanna D‘Ark“ žanrą svečiai iš Ukrainos apibūdina kaip viduramžių legendą-fentezi. (orginalo kalba, bus pateiktas renginio aprašymas)
EGLĖS sanatorija, pradžia: 19.00. Kaina: 17, 26 EUR

2015.08.02 Arkadijaus Vinokuro spektaklis vaikams „Mergaitė su degtukais“ (rusų k.). Tai – pantomimos spektaklis su magijos elementais, sukurtas Danijos ambasados iniciatyva. Jo metu vaikai susipažįsta su pasaulinės vaikų literatūros klasiku – H.K. Andersenu.
EGLĖS sanatorija, pradžia: 17.00. Kaina: 6 EUR (Vaikams iki 5 metų – nemokamai)

2015.08.02 Valstybinio Vilniaus mažojo teatro spektaklis „24 valandos iš moters gyvenimo“ (literatūriniai etiudai pagal žymaus austrų rašytojo S. Zweigo noveles), idėjos autorė – garsi Lietuvos kino ir teatro aktorė Valda Bičkutė
SPA VILNIUS Druskininkai, pradžia: 19.00. Kaina: 10 EUR

2015.08.03 O.Ostroumovos ir liaudies artisto Valentino Gafto spektaklis „Gyvenimas dviems“ (Rusija) (Orginalo kalba, bus pateiktas renginio aprašymas)
EGLĖS sanatorija, pradžia: 19.00. Kaina: 35, 50 EUR

2015.08.04 Festivalio uždarymas su Valstybinio Vilniaus mažojo teatro (Lietuva) Nikolajaus Erdmano komedija „Savižudis“, režisierė – G. Tuminaitė. Spektaklyje vaidina geriausia metų aktorė Agnė Šataitė, šiais metais pelniusi Auksinį scenos kryžių už vaidmenis spektakliuose „Dėdės ir dėdienės“ bei „Savižudis“.
EGLĖS sanatorija, pradžia: 19.00. Kaina: 17, 26 EUR

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius