-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektakliui „Šmėklų sonata“ būtinai reikėjo Vytauto Paukštės

Sapnai, būties paieškos, rūstus gyvenimas ir filosofinės pinklės – tai ir dar daugiau persipina naujame Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Šmėklų sonata“.
V.Paukštei spektaklyje teko du vaidmenys.
Aktorius Vytautas Paukštė / J.Andriejauskaitės nuotr.

Spektaklį uostamiestyje pastatęs režisierius Gintaras Varnas neslepia – ko gero jokiame kitame mieste nebūtų ryžęsis statyti šio veikalo. Kodėl? Mat jam būtinai reikėjo aktoriaus Vytauto Paukštės.

Viena įdomiausių pjesių

Augusto Strindbergo drama „Šmėklų sonata“ kritikų yra vadinama viena įdomiausių XX a. pjesių. Šio švedų dramaturgo kūriniai – gilūs ir sudėtingi. Pasak režisieriaus G.Varno, pjesė yra tarsi gyvenimo skrodimas, pasaulio, žmonijos pažinimas.

„Kartais norisi panerti ne į šios dienos aktualiją, o pasimiršti ir tiesiog pafilosofuoti. Tai pjesė, turinti daug simbolinių elementų, tai filosofinis triptikas apie gyvenimą“, – kalbėjo G.Varnas.

Įvairius personažus spektaklyje įkūnija talentingi aktoriai: visus gąsdinančią, į puodus spjaudančią virėją – Nelė Savičenko, senį ir direktorių – Vytautas Paukštė, sužadėtinę – Jūratė Jankauskaitė. Scenoje pasirodys ir Regina Arbačiauskaitė, Regina Šaltenytė, Linas Lukošius ir kt. 

Puikiam aktoriui – puikus vaidmuo

Kitame teatre nebūčiau galėjęs pastatyti šio spektaklio, nes ten nėra V.Paukštės, – tvirtino režisierius G.Varnas.

„Šią pjesę pasirinkau galvodamas apie vieną Klaipėdos teatro aktorių – V.Paukštę. Pjesėje yra vaidmuo jam – puikus vaidmuo puikiam aktoriui“, – tikino režisierius.

„Man tai komplimentas“, – neslėpė V.Paukštė, tačiau tuo pačiu ir prisipažino – vaidmuo jam teko sunkus. „Labai sudėtingas autorius. Visokių vaidmenų esu vaidinęs, bet dideli vaidmenys buvo gražūs, o čia negražus, todėl, kad nutapytas beveik neigiamomis juodomis spalvomis. Autoriaus kūryba labai sudėtinga, ją perkelti į sceną nelengva“, – dėstė aktorius.

V.Paukštė žiūrovus iškart įspėjo – lengvo žiūrėjimo, atsipalaidavimo ir juokų neverta tikėtis. 

Žiūrovai atsidurs scenoje

J.Andriejauskaitės nuotr./Nelė Savičenko
J.Andriejauskaitės nuotr./Nelė Savičenko

Kūrėjų sumanymu kėdės spektakliui sustatytos scenoje ir aplinka paversta jaukia, kamerine erdve – didžiosios Žvejų rūmų salės tarsi nebūta. Tad į spektaklį atėję žiūrovai patys atsidurs scenoje.

„Klaipėdos dramos teatras sugriuvo, jie čia įnamiai Žvejų rūmuose. Ta rūmų salė žiauriai nejauki, milžiniška. Norėjosi jaukumo, kamerinės aplinkos, tad štai susikūrėme jaukią salę, maždaug 200 vietų. Manau, kad tai vienas būdų žiūrovui patekti į artimą teatrą. Tą jau esame darę Kaune“, – pasakojo G.Varnas.

Spektakliui įdomius kostiumus sukūrė Jolanta Rimkutė, ypatingą scenografiją – Gintaras Makarevičius, o muziką – Vidmantas Bartulis.

Spektaklio „Šmėklų sonata“ premjera – ketvirtadienį 18 val. Žvejų rūmuose.

J.Andriejauskaitės nuotr./Spektaklyje `mėklų sonata, anot kūrėjų, juokų nebus, tai rimtas kūrinys.
J.Andriejauskaitės nuotr./Spektaklyje „Šmėklų sonata“, anot kūrėjų, juokų nebus, tai rimtas kūrinys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius