Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jono Basanavičiaus gimtinėje - Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“

Rugsėjo 6 d. 13 val. Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje Jono Basanavičiaus gimtinėje (Gimtinės g. 17, Ožkabalių I k., Bartninkų sen., Vilkaviškio r.) rengiamas Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“.
Jono Basanavičiaus portretas
Jono Basanavičiaus portretas / Nacionalinės dailės galerijos nuotr.

Vietos ir regiono bendruomenėms skirtas renginys, Jono Basanavičiaus gimtinėje organizuojamas nuo 1997 metų, suburia skirtingas kartas ir dalyvius iš įvairių Lietuvos etnografinių regionų. Iki šiol su kelerių metų pertraukomis įvyko devyni festivaliai. Per pastaruosius „Atžalyno“ gyvavimo metus scenoje pasirodė daugiau kaip 20 mėgėjiško teatro kolektyvų, suvaidinta pusšimtis įvairaus žanro spektaklių.

Didžiąją dalyvių daugumą sudaro mėgėjų teatrų kolektyvai iš Sūduvos, tačiau pastaruoju metu jis pritraukia dalyvių iš įvairių Lietuvos etnografinių regionų miestų ir miestelių. „Atžalynas“ tęsia ir puoselėja klojimo teatro tradicijas, sukviesdamas pagyvenusių žmonių, suaugusiųjų ir jaunimo mėgėjų teatrų kolektyvus. Jaunimo trupių pasirodymai klojimo scenoje ne tik paįvairina renginį, bet ir skatina jaunosios kartos kūrybiškumą, įsiliejimą į krašto kultūrinę veiklą.

Šiais metais jubiliejinis, dešimtąjį kartą surengtas festivalis skiriamas Teatrų metams. Savo kūrybą jame pristatys Sūduvos krašto teatro kolektyvai: Vilkaviškio pagyvenusių žmonių klubo „Rudenėlis“ mėgėjų teatras „Kertė“, Pilviškių mėgėjų teatras, Vilkaviškio kultūros centro mėgėjų teatras, Lazdijų rajono Viktarinos laisvalaikio salės mėgėjų teatras, Tautkaičių klojimo teatras „Gegnė“, Šakių „Varpo“ vidurinės mokyklos, „Žiburio“ gimnazijos dramos studija ir festivalio svečiai: Kauno Šv. Mato gimnazijos teatro studija „Kubas“, Kelmės mažasis teatras. Festivalyje bus rodomi tradiciniai klojimo teatro vaidinimai: kun. K. Čiplio-Vijūno komedija „Bobutės susipyko“, Žemaitės komedija „Apsiriko“, literatūrinė kompozicija „Donelaičio pamokos“ pagal K. Donelaičio poemą „Metai“ ir nauji kūriniai – šmaikštūs provincijos kasdienybės vaizdeliai, kur pasitelkus absurdo teatro elementus perteikiamos šiandieninės gyvenimiškos situacijos.

Didžiąją dalyvių daugumą sudaro mėgėjų teatrų kolektyvai iš Sūduvos, tačiau pastaruoju metu jis pritraukia dalyvių iš įvairių Lietuvos etnografinių regionų miestų ir miestelių. 

Renginį ves Jonas Bajoriūnas ir Agnė Grinevičiūtė. Pertraukų metu žiūrovai bus kviečiami pažaisti senuosius liaudies žaidimus, dalyvauti linksmose rungtyse, viktorinose, atlikti įvairias užduotis. Kaip ir kiekvienais metais žiūrovai balsuodami išrinks labiausiai patikusį spektaklį ir personažus. Festivalio žiūrovai taip pat galės laimėti specialųjį renginio prizą už originaliausią kostiumą.

„Šiais metais turėsime galimybę ne tik stebėti teatro mėgėjų pasirodymus, bet ir pasiklausyti Marijampolės kultūros centro kaimiškos muzikos kapelos „Giriniai obuoliukai“ dainų, kartu pašokti, įsigyti tautodailės dirbinių bei pasivaišinti Sūduvos regiono kulinariniu paveldu“, – kviečia Jono Basanavičiaus gimtinės vadovė Rūta Vasiliauskienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius