Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus mažojo teatro „Mistras“ įvertintas „Grand Prix“

Kovo 21–27 dienomis Mogiliove, Baltarusijoje vykusiame devintajame Tarptautiniame jaunimo teatro forume „M.art.kontakt-2014“ Didįjį prizą laimėjo Valstybinio Vilniaus mažojo teatro spektaklis „Mistras“ pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę.
Spektaklis „Mistras“
Spektaklis „Mistras“ / D.Matvejevo nuotr.

Tarptautiniame teatro forume dalyvavo teatrai iš Vokietijos, Anglijos, Rusijos, Ukrainos, Lenkijos, Baltarusijos, Italijos, Bulgarijos, Lietuvos. Režisieriaus Rimo Tumino 2010 metais sukurtas spektaklis sužavėjo tarptautinio festivalio publiką užburiančiu vaizdu ir tiršta teatrine atmosfera.

„Spektaklis yra apie kelionę namo, kelionę į gimtinę. Tai amžina, besikartojanti tema. Namų, tėvynės, laisvės, grožio ilgesys. Kuo arčiau kelionės pabaiga, tuo ilgesys didesnis. Ir kuo aiškiau suvoki, kad daug kas bus pasikeitę, tuo brangiau, reikšmingiau visa tai atrodo – gimtosios žemės grumstas, kvapas, garsas“, – apie „Mistrą“ yra sakęs režisierius.

Spektaklis yra apie kelionę namo, kelionę į gimtinę. Tai amžina, besikartojanti tema. Namų, tėvynės, laisvės, grožio ilgesys, – yra sakęs R.Tuminas.

Dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus „Mistras“, kaip ir „Madagaskaras“, siūlo netradiciškai pažvelgti į garsias istorines asmenybes, nešabloniškai pasvarstyti apie lietuvių tautos identitetą. „Mistro“ centre – Adomo Mickevičiaus biografija ir likimas, o kartu – „tikro“ herojaus, kurio galbūt nesąmoningai ilgimės šiandien, paieškos. Pjesėje iškyla „egzotiškosios“ Lietuvos vaizdas – šalies, kurioje „viskas dar painu, neišsikristalizavę: Rusija, jos viduje – Lenkija, Lenkijos viduje – Lietuva, o šios viduje – sprogimo laukiantys indai“; šalies, kurioje žmonės, keldami taurelę, linki vieni kitiems „prisikelti literatūroje“ ir kuriems „visos žemės vienodai svetimos“. Taip pat, kaip ir „Madagaskare“, veikėjai apsėsti utopiškų idėjų ir projektų, manijos kurti originalumu pritrenkiančias teorijas.

Šis pavasaris ypač dosnus Vilniaus mažajam teatrui gastrolių ir pozityvių naujienų. Tik ką grįžus iš gastrolių Baltarusijoje ir sužinojus džiugias naujienas apie „Mistro“ įvertinimą festivalio Grand Prix, kolektyvas spėjo atšvęsti Tarptautinę Teatro dieną padovanodamas žiūrovams galimybę sužinoti visas Vilniaus mažojo teatro paslaptis pažintinėse ekskursijose. Šį savaitgalį Mažasis teatras irgi praleido tarptautinėse gastrolėse – režisieriaus Rimo Tumino spektaklis „Maskaradas“ pagal Michailą Lermontovą parodytas Vengrijoje – Budapešto Nacionaliniame teatre. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius