-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 17

6 priežastys, kodėl verta sėsti ant dviračio

Kol orai leidžia, dažna mūsų miname dviračio pedalus – jei ne kasdien, tai bent per atostogas ar savaitgaliais. Juk vaizdas nuo balnelio – geresnis. Arba bent kitoks. Ir apskritai yra dar bent šešios priežastys, kodėl verta tai daryti.
Dviratininkai Vilniuje
Dviratininkai Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1 priežastis. Svorio kontrolė

Lengvas valandos pasivažinėjimas dviračiu sudegina apie 300 kcal. Jei

minsite intensyviai, skaičius gali būti dvigubai ar net trigubai didesnis. Tačiau nepamirškite, kad tik reguliarus krūvis – efektyvus ir išties padeda mesti svorį. Pavyzdžiui, jei kasdien po pusvalandį minsite pedalus, per metus atsikratysite 5 kg daugiau nieko nekeisdamos (nederindamos mitybos ir pan.). Poveikis bus didesnis, jei važiuosite energingiau ir nestabtelėsite pasidairyti ar išgerti kavos.

2 priežastis. Nuostabusis protas

Geresnė atmintis, gebėjimas įsisavinti naują medžiagą, ryžtas priimti sprendimus – šias puikias savybes irgi lavina važiavimas dviračiu. Kaip? Utrechto universiteto mokslininkai įrodė, kad minant gerėja ryšys tarp nervinių ląstelių – impulsai jas pasiekia greičiau. Be to, pačios ląstelės sparčiau atsinaujina. Žinoma, procesai sudėtingesni, nei mes suformulavome, bet iš esmės pakanka žinoti, kad dviratininkų intelekto testo rezultatai greičiausiai bus geresni maždaug 15 proc.

123rf.com nuotr./Nemiga
123rf.com nuotr./Nemiga

3 priežastis. Saldesnis miegas

Pasivažinėjusios dviračiu gal ir būsite pavargusios, bet jau po 30 min. pajusite energijos antplūdį. Teigiamas poveikis pasireikš ir vakare. Nemiga? Ne, jūs nežinote, kas tai yra... Stanfordo medicinos universiteto tyrime dalyvavo žmonės, nemėgstantys judėti ir besiskundžiantys nemiga. Jiems buvo pasiūlyta kasdien bent pusvalandį pasivažinėti dviračiais. Per kelias savaites laikas, per kurį tiriamiesiems pavykdavo užmigti, sutrumpėjo perpus, o miegoti jie ėmė valanda ilgiau.

4 priežastis. Mažiau vizitų į polikliniką

Dviratininkai rečiau ieško šeimos gydytojo ar vaistininko pagalbos, nes... rečiau serga. Taip nusprendė Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai, tyrę sveikatą žmonių, kasdien, ne rečiau kaip penkiskart per savaitę, po pusvalandį važinėjančių dviračiu. Paaiškėjo, kad, palyginti su paprastais žmonėmis, jie dukart atsparesni infekcijoms (nuo peršalimo ligų iki gripo). Priežastis paprasta: nuosaikus fizinis aktyvumas sustiprina natūralų organizmo imunitetą.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Poliklinika
Vilniaus savivaldybės nuotr./Poliklinika

5 priežastis. Apsauga nuo vėžio

Pasak PSO, 30–40 proc. navikų galima būtų išvengti pakeitus gyvenimo būdą. Vienas iš faktorių, kurių vėžys nemėgsta, – judėjimas. Todėl ir žmonės, atminantys į darbą ir apskritai nevengiantys fizinės veiklos (bent 30 min. per dieną), mažiau linkę sirgti šia liga. Įdomus tyrimas buvo atliktas Londono karališkajame koledže: jo dalyviai buvo 2,4 tūkst. identiškų dvynių. Paaiškėjo, kad tie, kas triskart per savaitę bent po 45 min. važinėjosi dviračiais, kur kas mažiau rizikavo susirgti vėžiu nei jų kraujo broliai ar seserys, pasirinkę kitokį gyvenimo būdą.

6 priežastis. Didesnis libido

Nepasotinama lovoje dviratininkė – populiari vyrų legendų herojė. Ir ne be pagrindo. Dviratis padeda susitelkti į išgyvenamą potyrį: paprastai tariant, kelionė tarp darbo ir namų leidžia pamiršti darbinius reikalus ir grįžti šviežia galva. Judėjimas gryname ore moko atsipalaiduoti ir suteikia energijos. Ir dar: važiavimas dviračiu – kaip ir bet kuri kita fizinė veikla – gerina širdies ir kraujagyslių sistemų darbą (tai irgi garantuoja didesnę aistrą). Britų mokslininkais sunku pasitikėti, bet jie teigia, kad kas trečia britė, persėdusi iš automobilio ant dviračio, pripažino, jog miegamajame pasidarė smagiau.

Vida Press nuotr./Pora lovoje
Vida Press nuotr./Pora lovoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius