Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Antarktida 2011“: slidinėjimas vienija pasaulio lietuvių bendruomenes

Ekspedicijos į Antarktidą organizatorė Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo mėgėjų asociacija (PLKSMA) vienija Lietuvoje bei visame pasaulyje gyvenančius lietuvius – slidinėjimo mėgėjus bei aktyvius užsienio lietuvių bendruomenių narius. Po asociacijos vėliava suvienyti pasaulio lietuviai ne tik palaiko sportinę dvasią, slidinėja kartu, bet ir puoselėja lietuvybę.
Susitikimas su lietuvių bendruomenės atstovais Buenos Airėse
Susitikimas su lietuvių bendruomenės atstovais Buenos Airėse / PLKSMA nuotr.

Kiekvienos kelionės metu rengiami susitikimai su lietuvių bendruomenėmis. Tad nenuostabu, kad ir šį kartą ekspedicijos į Antarktidą nariai susitiko su Argentinos lietuvių bendruomenės atstovais. 

„Labai įdomu susitikti su lietuviais seniai iškeliavusiais iš gimtinės ir radusiais savo namus kitam pasaulio krašte. Nors jau seniai emigravę iš Lietuvos, tačiau Argentinos lietuviai dar pamena lietuvišką kalbą ir seka naujienas Lietuvoje. Aišku gyvas bendravimas su tautiečiais duoda daug daugiau nei naujienų apie Lietuvą skaitymas internete“, – kalbėjo ekspedicijos organizatorius Algirdas Valantiejus.

Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo žaidynės

PLKSMA – atvira, visuomeninė organizacija nesiekianti pelno, tad jos renginiuose ir veikloje gali dalyvauti įvairaus amžiaus žmonės – slidinėjimo mėgėjai, nesiekiantys ypatingų sportinių rezultatų, tiesiog mėgstantys slidinėti. Svarbiausia gera bendraminčių kompanija ir puiki nuotaika. Šiai asociacijai gali priklausyti ir kitos organizacijos, viena iš jų Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo sąjunga.

Svarbiausia – gera bendraminčių kompanija

Didžiausias visus suburiantis renginys – Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo žaidynės. Jos vyksta kas 2 – 4 metus, kiekvieną kartą rungtynės organizuojamos vis kitoje valstybėje ar žemyne, kur yra susibūrusi lietuvių bendruomenė.

Pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo žaidynės jau buvo organizuotos Kaukaze (1991m.), Kanadoje (1995m.), Australijoje (1997m.), JAV (2001m.), Prancūzijoje (2004m.), Italijoje (2007m.), JAV (2009m.).

Kitas pasaulio lietuvių kalnų slidinėjimo žaidynes planuojama rengti 2012 metais Australijoje.

Pasak PLKSMA prezidento A. Kepežėno užsienio lietuviai džiaugiasi, kai žaidynės organizuojamos jų šalyse, tada jie gali ne tik patys dalyvauti varžybose, bet ir atvežti savo vaikus į lietuvišką aplinką.

„Kai rengėme žaidynes Amerikoje vietiniai lietuviai buvo tuo būna labai patenkinti. Tačiau didžiausią laimę jiems suteikia ne galimybė dalyvauti Pasaulio lietuvių žaidynių kalnų slidinėjimo rungtyje, bet tai, kad į jas suvažiuoja daugybė tautiečių, tarp kurių Amerikos lietuvių vaikai gali išgirsti tikrą lietuvišką kalbą ir pajusti Lietuvos dvasią. Tokiomis akimirkomis pasijaučiu darantis kažką iš ties svarbaus ir prasmingo. Tikiuosi ir toliau sėkmingai ne tik slidinėsime su pasaulio lietuviais, bet ir palaikysim bei puoselėsim lietuvybės dvasią užsienio lietuvių bendruomenėse“, –  kalbėjo A. Kepežėnas.

Slidinėja visame pasaulyje

Ne tokie dideli, bet nemažiau svarbūs asociacijai yra kiekvienais metais vykstantys renginiai. Vienas iš jų – kelionė į kurį nors kontinentą, aplankant vietinę lietuvių bendruomenę ir surengiant kalnų slidinėjimo varžybas.

Asociacijos nariai 2008 metais pravedė kalnų slidinėjimo varžybas Afrikoje. Kitais 2012 metais taip pat planuojama organizuoti slidinėjimo rungtynes „Afrikos taurei“ laimėti.

„Gyvuojame jau ne vienus metus ir esame išsikėlę sau tikslą kalnų slidinėjimo varžybas organizuoti visuose pasaulio žemynuose, tad pagalvojome, jei jau pavyko slidinėjimo varžybas surengti Afrikoje,

PLKSMA nuotr./PLKSMA prezidentas Algimantas Kepežėnas
PLKSMA nuotr./PLKSMA prezidentas Algimantas Kepežėnas

reikėtų pamėginti tai padaryti ir Antarktidoje. Iš pradžių tokia A. Kepežėno idėja atrodė sunkiai įgyvendinama, tačiau apsisprendėme išsiaiškinti, ar tai įmanoma. Metus rinkome informaciją, domėjomės, ieškojome galimybių, dar metus užtruko pats kelionės organizavimas, o šiuo metu, mes jau pakeliui į Antarktidą“, – kalbėjo ekspedicijos organizatorius, PLKSMA atsakingasis sekretorius Algirdas Valantiejus.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius