Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspedicija „Antarktida 2011“: atšiauri ir įspūdinga Ugnies Žemė

Pietų Amerikos žemynas nutįsta į pietus ir baigiasi žemės „pirštu“, kuris tarsi rodo kelią į Antarktidos žemyną esantį vos už tūkstančio kilometrų. Tai Ugnies Žemė (isp.Tierra del Fuego), iš jos didžiausio miesto Ušuajos ekspedicijos „Antarktida 2011“ dalyviai netrukus turėtų išplaukti Antarktidos krantų link.
Vaizdas pro viešbučio langą
Vaizdas pro viešbučio langą / PLKSMA nuotraukos

Ekspedicijos „Antarktida 2011“ lėktuvui nusileidus į Ušuają prasidėjo stebuklai. Išlipę iš lėktuvo keliautojai išvydo saulėtą dieną ir nė vienas debesėlis netemdė dangaus, oras buvo toks tarsi pirmosiomis rugsėjo dienomis. Tokiu dienų būna 8–10 per metus, kaip paaiškino vietiniai.

„Suskubome operatyviai vykti į kalnus. Oras čia mainosi kas kelias valandas. Šiandien viskas stebuklinga! Palikę daiktus viešbutyje leidomės keliu jungiančiu piečiausią pasaulio miestą Ushuaia su pramonės miestu Argentinos Patagonijoje – Rio Grande. Pakeliui snieguotos viršukalnės, ledyno liekanos, tarpukalnėse durpių kasimo pramonė, kuri aprūpina  95 proc. Argentinos rinkos. Apžiūrėjus centro infrastruktūrą skubėjome link Andų kalnų grandinės, kur žygiavome pėsčiomis ir kirtome 430 metrų aukštyje esančią Garibaldžio perėją.

Nuo perėjos atsiveria vaizdai į snieguotas Andų kalnų viršūnes, Econdido ir Fagnano ežerus. Sustojome prie didžiausio Ugnies žemėje – Fegnano ežero, kuriame gausybė paukščių – tai tikras ornitologų rojus“, – įspūdžiais dalinosi ekspedicijos organizatorius Algirdas Valantiejus.

Daugelį slidinėjimo entuziastų maloniai nustebino, kad net čia pasaulio pakraštyje žiemą keliolika kilometrų nuo Usuajos, 4 mėnesius veikia kalnų slidinėjimo kurortas.

Ugnies Žemė ekspedicijos dalyvius sužavėjo savo kerinčiu atšiaurumu ir gamtos įvairove. Čia jie atliko paskutinius pasirengimus kelionei į baltąjį kontinentą: išsinuomavo inventorių kalnų slidinėjimo varžyboms, įsigijo vaistų nuo jūros ligos ir t.t.

Ugnies Žemės regioną sudaro viena didelė sala Isla Grande de Tierra del Fuego ir daugybė mažesnių salų iš jų vos pora yra apgyvendintos. Žiemą pietines Ugnies Žemės pakrantes siaubia smarkios audros, kurias atneša vėjas nuo Antarkties vandenyno, didelės ir aštrios snaigės smilga į žemę. Vasarą Ugnies Žemė sušyla, tačiau retkarčiais praūžiančios audros neleidžia pamiršti, kad visai šalia yra baltasis kontinentas.

1520 metais Ugnies Žemę atrado portugalų jūrininkas Ferdinandas Magellanas (1480–1521). Jis pavadino ją Ugnies Žeme – dėl laužų, kuriuos indėnai uždegė išilgai pakrantės, kai Magelanas plaukė sąsmauka, dabar vadinama jo vardu. Kiek vėliau 1578 metais seras Francis Drake`as aptiko nedidele salų grupę, kurią tyrinėtojai pavadino Horno kyšuliu. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius