Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažeidėjų laukia sunkūs laikai

Šią savaitę sulaukėme įdomių žinių iš Kelių policijos. Greitai pažeidėjai Lietuvoje pabėgti nuo policijos nebeturės jokių galimybių, o mėgstančių išlenkti stiklelį ir sėsti prie vairo laukia labai sunkūs laikai.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos Kelių policija, bendradarbiaudama su savo kolegomis iš Vokietijos ir remiama Europos Sąjungos Eismo Saugumo rėmimo fondo bei Europos  policijos sąjungos TISPOL ruošiasi pirkti 10 naujų „Porsche 911 Carrera 4“ automobilių. Po vieną automobilį bus padalinta dešimčiai Lietuvos apskričių.

Automobiliai daugiausiai patruliuos respublikinės reikšmės keliuose, o juose patruliuosiančius policininkus ruošiama siųsti į Vokietiją specialiems ekstremalaus vairavimo mokymams netoli Drezdeno esančiame Porsche testavimo centre. Automobiliai nėra patys galingiausi iš „Porsche“ gamos, tačiau, kaip GAZAS.LT portalą patikino vienas vadovų, buvo priimtas kompromisinis sprendimas tarp dinamikos ir ekonomiškumo.

„Mums pasisekė nupirkti senesniuosius 997 kėbulo modelius, todėl Vokietijos gamykla suteikė neįtikėtiną nuolaidą“, – sakė panoręs neskelbti savo pavardės vienas Kelių policijos vadovų. „Žinoma, be ES fondo paramos mes niekaip nebūtumėm galėję įsigyti šių automobilių.“

Ir dar viena žinia, dėl kurios turėtų sunerimti stikliuko gerbėjai, nevengiantys sėsti prie vairo išgėrę. Šiuo metu iš Rusijos Sankt Peterburgo miesto į Lietuvą keliauja speciali įranga, kuri dar balandį turėtų būti pradėta naudoti.

Daugumoje respublikiniuose keliuose patruliuojančių automobilių bus sumontuota naujausia įranga vairuotojų girtumui nustatyti. Anksčiau ši technologija buvo naudojama Rusijos karinėje pramonėje per atstumą analizuoti oro sudėčiai, tačiau visai neseniai ji buvo pritaikyta ir policijos reikmėms. Tai specialus įtaisas, galintis lengvai nustatyti vairuotojų girtumą per atstumą.

Vairuotojų net nereikia stabdyti. Policijos ekipažas gali stovėti šalikelėje, o aparatas analizuoja pro šalį važiuojančius automobilius ir tiksliai nustato, kuriame sėdi išgėręs žmogus.

Įdomiausia yra tai, kad aparatas net gali atskirti, kuris salone sėdintis žmogus yra vartojęs alkoholį ir jeigu tai darė tik šalia sėdintis keleivis, toks automobilis nebus stabdomas. Pasak policijos atstovo, didžiausias trukdis šiam aparatui normaliai veikti gali tapti neseniai naudotas langų apiplovimo skystis. Jeigu vairuotojas buvo ką tik įjungęs priekinio stiklo apiplovimo sistemą, prietaisas gali rodyti, kad visi esantys automobilyje vartojo alkoholio.

„Tačiau tai nedidelė blogybė, palyginus su tuo, kaip patogu bus nustatyti vairuotojų girtumą“, – teigė vienas iš Kelių policijos vadovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius