Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškių spalvų apranga nebūtinai padaro dviratininkus matomus

Tyrimas atskleidė, kad fluorescencinės spalvos apranga ne visada gali užtikrinti dviratininkų ar motociklininkų matomumą, skelbia „The Guardian“.
Kalėdų senelio kostiumu apsirengęs dviratininkas
Kalėdų senelio kostiumu apsirengęs dviratininkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos Transporto tyrimų laboratorija atliko daugybę tyrimų, siekdami išsiaiškinti, kaip motociklininkai ir dviratininkai gali pagerinti savo matomumą kelyje.

Tyrimo autoriai apžvelgė 12 ankstesnių tyrimų, atliktų 1969 metais. Duomenys rodo, kad fluorescencinių spalvų švarkai padarydavo dviratininkus matomesniais. Tačiau dokumentai pažymi, kad tokia apranga dviratininkus išskiria, kai foninė aplinka yra sąlyginai vienoda, o kai kraštovaizdis yra besikeičiantis, fluorescencinė apranga nebūtinai lemia gerą tokių asmenų matomumą.

2011 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad automobilių vairuotojai greičiau pastebėdavo judančius motociklus ar dviračius, jei jų aprangos spalvos ryškiau skyrėsi nuo aplinkos spalvų. 2012 metais atlikta analizė atskleidė, kad priklausomai nuo kelio ir eismo intensyvumo, matomiausia dviratininkų ir motociklininkų apranga gali būti ir ryškiaspalviai švarkeliai, ir balti arba net juodi drabužiai.

„Rezultatai įdomūs tuo, kad jie tvirtina, jog ryškiaspalviai šviesą atspindintys drabužiai ne visada yra geriausia priemonė, padaranti dviratininkus ar motociklininkus matomesnius kelyje“, – rašoma Transporto tyrimų laboratorijos ataskaitoje.

Tai reiškia, kad žmogus nebūtinai bus matomas, jei vilkės fluorescencinių spalvų drabužius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius