Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių, kodėl verta gerai išsimiegoti

Jeigu jums pritrūksta laiko nueiti į lovą laiku arba sunku užmigti, jūsų sveikatai gali grėsti pavojus.
Saldus miegas
Saldus miegas / Photos.com nuotr.

Nors gali atrodyti keistai, tačiau laikas, skirtas miegui, turėtų būti griežtai suplanuotas kiekvieno dienotvarkėje. Kokybiškas miegas yra vienas paprasčiausių, bet kartu ir gudriausių būdų išlikti sveikam.

Neišsimiegojimas sukelia ne tik mieguistumą dieną, bet ir daug rimtesnių širdies, kraujagyslių, endokrininių, imuniteto bei nervų sistemos ligų.

Maždaug 50-70 mln. amerikiečių kenčia nuo chroniškų miego sutrikimų. Tai atsiliepia jų sugebėjimams atlikti kasdienes funkcijas ir sukelia minėtus susirgimus. Štai dešimt priežasčių, kodėl miegas yra toks svarbus žmogaus gyvenime:

1) Remiantis 2006 m. Medicinos instituto pranešimu, žmonės, miegantys mažiau nei 7 valandas, labiau linkę nutukti. To priežastis – miego trūkumas skatina gamintis alkio hormonus: alkį malšinančio leptino organizme sumažėja, o grelino, stimuliuojančio apetitą, smarkiai padaugėja.

Neišsimiegojimas sukelia ne tik mieguistumą dieną, bet ir daug rimtesnių širdies, kraujagyslių, endokrininių, imuniteto bei nervų sistemos ligų.

2) Neišsimiegoję žmonės linkę rinktis prastą maistą. Praėjusią savaitę moksliniame medicinos žurnale paskelbtas straipsnis, kuriame rašoma, jog miego sutrikimai skatina žmones rinktis maistą su daugiau cholesterolio, baltymų, paprastųjų ir sočiųjų riebalų. Labiausiai šis efektas pasireiškia moterims.

3) Padidėja tikimybė susirgti diabetu. Miegantys penkias ir mažiau valandų 2,5 karto labiau linkę sirgti minėta liga. Jeigu miegate šešias valandas, susirgimo tikimybė išauga 1,7 karto.

4) Moterims, miegančioms mažiau nei penkias valandas, širdies priepuolio tikimybė padidėja 45 proc.

5) Dėl miego trūkumo pakyla kraujo spaudimas. Medikai nustatė, kad tarp sutrikusio miego ir padidėjusio kraujospūdžio yra tiesioginis ryšys.

6) Didesnė autoavarijos tikimybė. 2007 m. paskelbta, kad beveik 20 proc. rimtų avarijų sukėlė prie vairo užmigę blaivūs vairuotojai.

7) Sutrinka koordinacija. Ypač vyresnio amžiaus neišsimiegoję žmonės 2 – 4,5 karto dažniau pargriūna.

8) Padidėja polinkis į depresiją. Ji pasireiškia tiek suaugusiesiems, tiek paaugliams, kurie sako dažniau patiriantys nevilties priepuolius, sumažėja jų savigarbos jausmas.

9) Sutrikęs vaikų elgesys. Sergantys nemiga ar tiesiog per mažai miegantys vaikai sunkiau sukoncentruoja dėmesį, padidėja jų hiperaktyvumas.

10) Ankstyvesnės mirties tikimybė. Mažiau nei penkias valandas miegantys žmonės 15 proc. daugiau rizikuoja savo gyvybe, nepriklausomai, nuo kokios priežasties mirštama.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius