Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 25 ir 24 vieta – Nidos ir Palangos geriausi restoranai

Atsižvelgiant į didėjantį restoranų skaičių Lietuvoje, maisto kultūros augimą, vis dažniau pastebimą viešo maitinimosi įstaigų individualumą ir augančią kokybę, šiemet Lietuvoje pirmą kartą yra sudarytas 30 geriausių šalies restoranų sąrašas. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo UAB „Švyturys-Utenos alus“.
Nidos „Nerijai“
Nidos „Nerija“ / Projekto archyvo nuotr.

Tarp geriausiųjų šalies restoranų, 25 vietoje, šiemet atsidūrė viešbučio „Palanga“ restoranas „Palanga SPA Luxury“, o 24 vieta šiemet priklauso geriausiam restoranui Neringoje – Nidos „Nerijai“.

Projekto archyvo nuotr./viešbučio „Palanga“ restoranas „Palanga SPA Luxury“
Projekto archyvo nuotr./viešbučio „Palanga“ restoranas „Palanga SPA Luxury“

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 130 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu.

Suprasti akimirksniu

  • Restorano šefas Jonas Bilotas
  • Restorano vadovė Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
  • Virtuvės tipas europietiška virtuvė
  • Darbo valandos I-VII 8:00-00:00
  • Adresas Pamario g. 13, Nida
  • Internetinė svetainė -
  • Atidarymo metai 2004 m.
  • Vidutinė karštų patiekalų kaina 15 EUR

Taigi sveikiname 25 vietoje likusį viešbučio „Palanga“ restoraną. Jis, kaip ir visi geriausi restoranai Lietuvoje, didžiulį dėmesį skiria šviežumui, natūralumui ir lengvumui. Tai papirko ekspertus, bet ne tik tai. Kita įdomi šio restorano ypatybė yra ta, kad „Palanga SPA Luxury“ restorane svečiai gali pasimėgauti nuostabiais Flambé patiekalais ir jeigu klientas pageidauja matyti, kaip ruošiamas jo patiekalas, šefas atveš reikiamą įrangą ir valgį gamins svečio akivaizdoje.

Taigi dar kartą sveikiname Palangą, kad turi „Palanga SPA Luxury“ ir šiandien detaliai pristatome 24 vietą užėmusį restoraną „Nerija“, kuris yra Neringos krašto pažiba. Kuo jis patraukė ekspertų dėmesį?

Geriausiai įvertintų restoranų pajūryje šiame sąraše nebus daug – keli Klaipėdoje, vienas Palangoje ir vienas magiškoje Nidoje. Taigi atokiau nuo pagrindinės Nidos gatvės šurmulio įsikūręs restoranas „Nerija“ per daugiau nei 12 metų pelnė ne tik lankytojų dėmesį, bet ir aukštą industrijos profesionalų įvertinimą. Oficialu – atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio virtuvę.

Projekto archyvo nuotr./Nidos „Nerijai“
Projekto archyvo nuotr./Nidos „Nerija“

KOMANDA. Restorano „Nerija“ komanda čia kasmet susiburia pusės metų kulinariniam nuotykiui. Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Visą tą laiką restorano šeimininkai Jovita ir Gintaras, virtuvės šefas Jonas ir administratorius Augis iš čia nekelia kojos. Tai yra branduolys, apie kurį sukasi „Nerijos“ kokybė.

KELIONĖS. Kitą pusę metų, kai Nidos „Nerija“ užsidaro, kolektyvas gyvena ramesniu ritmu Kaune arba Vilniuje. Tačiau tą laiką daugiausia išnaudoja ne poilsiui, o tobulėjimui. Be to, restorano kolektyvas kasmet leidžiasi į gastronominę kelionę svetur. Kartu jie jau yra aplankę daugybę skirtingų regionų (Katalonija, baskų kraštas, Šampanės regionas ir t.t.), kur visuomet stengiasi išragauti vietinės virtuvės pažibas ir apsilankyti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose. Tai duoda impulsą ateinančiam sezonui „Nerijoje“.

Projekto archyvo nuotr./Nidos „Nerijai“
Projekto archyvo nuotr./Nidos „Nerija“

VAKARIENĖ. A la carte meniu šiame restorane yra judrus. Labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės. Kartais iš jūros į restoraną atkeliauja 10 kg jūrinė lašiša, o iš marių pusės – laukinis šamas. Kitomis dienomis – kitos žuvys. Tiesa, virtuvė išvis nenaudoja šaldytų produktų, taigi ir žuvis čia gaminama tik šviežiai pagauta, atvėsinta.

Mėsą, daržoves ir kitus produktus restorano šeimininkai susirenka iš visos Lietuvos. Žinoma, daugiausia daržovių atkeliauja iš Klaipėdos turgaus, kur šefas Jonas pažįsta beveik visas bobutes. „Nerijos“ personalas susipirkti šviežių produktų į Klaipėdą keliauja bent du kartus per savaitę.

Projekto archyvo nuotr./Nidos „Nerija“
Projekto archyvo nuotr./Nidos „Nerija“

Kelionių metu į užsienį (žinoma, tą pusmetį, kai restoranas neveikia) šeimininkai atsiveža ir negendančių produktų visam sezonui į priekį: nuo itališkų aliejų, parmezano sūrio iki gurmaniškų prieskonių ir, be abejonės, vynų.

Žinoma, savo valgiaraštyje „Nerijos“ restoranas turi ir laiko patikrintą klasiką, kurios klientai kasmet tikisi paragauti, dėl jos sugrįžta ar prisimena šią vietą. Pavyzdžiui, žąsų kepenėlių karpačio ar virtinukai su krevetėmis ir šukutėmis. Apibendrinant vieno prabangiausio (ir brangiausio) Nidos restorano meniu, jis nėra gausus, tačiau skirtas išrankiam skoniui. Apskritai Lietuvos kurortuose surasti tokio lygio restoraną nėra paprasta.

VIETA. Iki 2000 m., kai atsidarė „Nerijos“ viešbutis, ši vieta buvo apleista. Jovita ir Gintaras ją įsigijo aukciono metu. Po keturių veiklos kaip viešbutis metų šeimininkai suprato, kad svečius reiktų atitinkamai ir maitinti. Tuo metu Nidoje nebuvo kažko įspūdingo. Prie pusryčių meniu atsirado a la carte.

LANKYTOJAS. Vakarienės meniu netruko įvertinti ir garbingiausi šalies politikai, ir užsienio turistai (žinoma, daugiausia vokiečiai). Nors viešbutyje dabar 80 proc. svečių yra užsieniečiai, tačiau restorane vakarieniauja ir labai daug Neringoje poilsiaujančių lietuvių. Vis dėlto į „Nerijos“ viešbučio restoraną užsuka ne masėms skirtos virtuvės gerbėjai, bet išskirtinių skonių ir gurmaniškų valgių ieškantys klientai.

VYNO KORTA. Jeigu virtuvėje šeimininkauja Jonas, tai salėje tai daro Augis (Eugenijus Galinis). Jis turi puikiai išlavintą skonį ir gali prie užsakytų patiekalų lankytojams padėti išsirinkti tinkamiausią vyną. „Nerija“ turi virš 300 skirtingų vyno rūšių – kaip restoranui esančiam atokiausiame šalies kampe, tai yra įspūdingas skaičius. Be to, vynų pasirinkimas čia yra labai platus tiek skonio, tiek regionų ir tiek kainos požiūriu.

ĮDOMU. Šeimininkė Jovita čia „laiko“ visus kampus ir visada yra „Nerijoje“. Jos atsidavimo šiai vietai dėka magiškoji Nida turi restoraną, kuriame atostogų metu gali pasilepinti gurmaniška virtuve. Išties tokių vietų, kur būtų ir geras vynas, ir aukšto lygio maistas, šiame rojaus kampelyje nėra daug. O gal tik viena? Ir viena šiuo atveju džiugina – juk geras maistas ir po jo pasiliekanti emocija yra svarbi atostogų sudedamoji dalis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius