-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

6 priežastys, kodėl verta šokinėti ant batuto

Amerikietis ir buvęs olimpinės rinktinės narys Albertas Karteris prieš daugiau nei 30 metų pastebėjo, išanalizavo ir aprašė visapusę šokinėjimo ant batuto naudą žmogaus fizinei bei psichinei sveikatai. Anot buvusio sportininko, būtų sudėtinga rasti efektyvesnį treniruočių būdą, nes, šokinėjant ant batuto, traukos, stabdymo ir pagreitėjimo jėgos apkrauna visus žmogaus kūno raumenis ir ląsteles vienu metu. Tad mankštai ant batuto pakanka skirti vos 10-15 min. ir šios treniruotės tinka bet kokio amžiaus, sudėjimo ir fizinio pasirengimo žmonėms.
Batutas – ne tik pramoga
Batutas – ne tik pramoga / Flickr.com

Šiai A.Karterio nuomonei pritaria ir šiuolaikiniai mokslininkai, kurie teigia, kad šokinėjimas ant batuto prilygsta „Formulės – 1“ lenktynėms. Per varžybas lenktynininkas bolidu apsuka 60-70 ratų, po kurių iš geležinio monstro išlipa palengvėjęs maždaug 2 kg, tačiau, važiuodamas trasoje, lenktynininkas neatlieka jokių fizinių pratimų, kurie turėtų įtakos svorio kritimui. Tad natūraliai kyla klausimas, kodėl taip yra? Važiuojant itin dideliu greičiu, lenktynininką tuo pačiu metu veikia išcentrinė, pagreitėjimo ir stabdymo jėgos, lygiai tas pats vyksta, kai žmogus šokinėja ant batuto.

Moksliniai tyrimai parodė, kad net ir lengvai spyruokliuojant ant batuto, kūno ląstelės patiria maždaug 25 proc. didesnę apkrovą, nei vaikštant ant lygaus paviršiaus ar bėgant ristele kalnuota vietove. Ląstelių patiriama apkrova padidėja iki 100-200 proc., jei ant batuto šokinėjama šiek tiek atsitraukiant nuo batuto pagrindo, o jei šokinėjama pakankamai aukšta ši apkrova padidėja kelis kartus. Taigi, šokinėjimas ant batuto yra tolygus svarmenų svorio didinimui įprastos treniruotės metu sporto salėje, skirtumas tik tas, kad vienu metu yra apkraunama viena raumenų grupė, kuriai yra daromi fiziniai pratikai, o, šokinėjant ant batuto, krūvį patiria visi 638 žmogaus kūno raumenys. Visgi, mankšta ant batuto turi ir daugiau pliusų.

  1. Imuninės sistemos stiprinimas

Spyruokliavimas arba šokinėjimas ant batuto treniruoja kiekvieną kūno ląstelę, suaktyvina kraujagyslių ir širdies sistemą, skatina limfos cirkuliaciją, o tai turi daug teigiamos įtakos žmogaus imuninei sistemai. Senstant, žmogaus imuninė sistema silpsta, tačiau mankšta ant batuto padeda įveikti svetimus patogeninius organizmus ir išvalyti organizmą. Specialistai teigia, kad, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, reikia neaukštai pašokinėti ant batuto kelias minutes kas kelias valandas ir peršalimas taps nebebaisus.

  1. Svorio mažinimas

Moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad 10 minučių mankšta ant batuto suaktyvina medžiagų apykaitą visai dienai.

Priešingai nei įprastoje treniruotėje sporto salėje, šokinėjant ant batuto, yra suaktyvinama kiekvienos kūno ląstelės medžiagų apykaita, o ne atskira raumenų grupė, kuriai yra atliekami fiziniai pratimai. Dėl to organizmas geriau pasisavina deguonį, efektyviau suaktyvina medžiagų apykaitą, nuo kurios darbo ir priklauso žmogaus kūno svoris. Moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad 10 minučių mankšta ant batuto suaktyvina medžiagų apykaitą visai dienai. Visgi, tikėtis numesti svorio tik šokinėjant ant batuto, tačiau nepakeitus mitybos įpročių, yra šiek tiek naivu. Norint atsikratyti nereikalingų kilogramų ir padailinti kūno linijas, būtina subalansuoti savo mitybą, apriboti suvartojamų angliavandenių kiekį ir patogų gulėjimą ant sofos sekmadienio popietę iškeisti į aktyvesnį laisvalaikio praleidimo būdą.

  1. Kraujo spaudimo reguliavimas

Intensyvios kardio treniruotės metu kraujo spaudimas pakyla ir tai yra visiškai natūralu, tačiau, jei žmogus skundžiasi paaukštintu spaudimu, intensyvios ir sunkios treniruotės nėra rekomenduojamos arba mankštintis galima tik pasikonsultavus su gydytoju ar treneriu. Tuo tarpu, šokinėjimas ant batuto neapkrauna širdies ir kraujagyslių sistemos intensyviu darbu, todėl spaudimas nekyla arba pakyla neženkliai.

  1. Dubens raumenų stiprinimas

Šlapimo nelaikymas – tai problema, su kuria susiduria dažnas vyresnio amžiaus žmogus, tačiau kaip padėti sau žino tikrai ne kiekvienas. Kasdieninė reguliari mankšta ant batuto efektyviai stiprina dubens dugno raumenis, todėl palaipsniui jie sutvirtėja ir tampa pajėgūs vėl atlikti savo funkcijas.

  1. Atminties ir pusiausvyrosgerinimas

Spyruokliavimas taip pat atitolina senėjimo procesus, senatvines ligas arba palengvina jų eigą.

Lengva mankšta ant batuto skatina smegenų veiklą, stimuliuoja smegenų ląsteles ir paruošia jas darbui. Po tokios mankštos žmonėms tampa lengviau susikaupti, sukoncentruoti dėmesį į darbus. Spyruokliavimas taip pat atitolina senėjimo procesus, senatvines ligas arba palengvina jų eigą. Be to, už žmogaus motoriką atsakinga smegenų dalis, šokinėjant ant batuto, ne tik palaiko koordinaciją, pusiausvyrą, bet ir mokosi ją pagerinti, todėl, reguliariai mankštinantis ant batuto, gerėja pusiausvyra.

  1. Nugaros skausmų mažinimas

Didžioji dalis nugaros negalavimų bei problemų kyla dėl netaisyklingos laikysenos ir nepakankamo fizinio aktyvumo. Moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad mankšta ant batuto gali padėti išvengti nugaros skausmų ir kitų problemų.

Taigi, batutai išties puikus pasirinkimas visiems, kurie nori sustiprinti savo sveikatą, atsikratyti nereikalingų kilogramų ir gerai jaustis. Batutai būna įvairaus dydžio ir aukščio, todėl specializuotose parduotuvėse arba elektroninėse parduotuvėse, pavyzdžiui Pigu.lt, galima rasti batutą, kuris optimaliausiai atitiks jūsų poreikius bei lūkesčius. Svarbiausia, atminti, kad kokybiški ir patikimi batutai nėra labai pigūs, tačiau tai ilgaamžis pirkinys, kurio gali užtekti visam likusiam gyvenimui. Spyruokliuokite ir būkite sveiki!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius