-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane vyko pirmasis tarptautinis golfo turnyras (nuotraukos)

Afganistane savaitgalį vyko pirmasis tarptautinis golfo turnyras, kuriame jėgas išmėgino 28 entuziastai – įvairaus amžiaus vyrai ir moterys iš skirtingų šalių. Golfas buvo žaidžiamas lauke, kuris anksčiau buvo užminuotas.
Golfo turnyras
Golfo turnyras. / Eglės Digrytės nuotr.

Daugiau nei trečdalį žaidėjų sudarė afganai, greta jų buvo ir amerikiečių, ir atvykėlių iš Zimbabvės, kurie Afganistane dirba įvairiose institucijose, tarptautinėse ir nevyriausybinėse organizacijose. Kai kurie užsieniečiai, nors gyvena vos už kelių kilometrų Kabule, golfo laukuose lankėsi pirmą kartą.

Savo atstovą turėjo ir Lietuva – su bendraminčiais varžėsi Europos Sąjungos ambasadorius Vygaudas Ušackas. Deja, lietuvis turnyre pergalės nešventė, 15min.lt informavo ambasadoriaus atstovė spaudai Eglė Digrytė.

Ekstremalios sąlygos

Varžybos vyko apie 10 km nuo Kabulo centro esančiuose golfo laukuose, kurie vadinami vienais pavojingiausių pasaulyje. Žolė, nors ir nelabai vešli, čia žaliuoja tik pavasarį, kai polaidžio vanduo pamaitina žemę. Vasarą, kai kepina 40 laipsnių kaitra, ar dabar, kai naktinė vėsa jau primena apie artėjančią žiemą, čia deramai žaliuoja tik medžiai.

Sausa ir gana aukšta žolė kartais taip pakoreguodavo kamuoliuko trajektoriją, kad jis pataikydavo, pavyzdžiui, į automobilį.Nuo duobutės prie duobutės turnyro dalyviams teko eiti ant žemės šiugždant šienu pavirtusiai žolei ir nuolat bandant apeiti akmenis bei aštrius krūmokšnius. Kartais teko šokinėti per griovius ar vandens pilnus kanalus, kopti į kalvas, pereiti į kitą intensyvaus eismo kelio pusę, saugotis dulkių debesies, kuris pakyla lazda kaukštelėjus per kamuoliuką, ar paties kamuoliuko, kuris, išmuštas kito žaidėjo, gali atlėkti nežinia iš kurios pusės.

Varžybų, vykusių pagal visas taisykles, dalyviai buvo suskirstyti į komandas po du – užsienietį ir afganą. Likusieji žaidė poroje su tais, kuriuos pasirinko patys, ir konkuravo su kita pora.

Jų laukė ne pati lengviausia kova – nors lauke įrengtos tik 9, o ne 18 duobučių, žaidimas dažnai stodavo, nes kamuoliukas nuskriedavo nežinia kur ir tekdavo ilgokai „šukuoti“ sausą žolę jo ieškant, arba įkrisdavo į vandenį. Sausa ir gana aukšta žolė kartais taip pakoreguodavo kamuoliuko trajektoriją, kad jis pataikydavo, pavyzdžiui, į automobilį. Į tą pačią žolę nukritęs kamuoliukas ne riedėdavo duobutės link, taip padėdamas žaidėjui, bet sustodavo įstrigęs tarp spygliuotų stagarų.

Apdovanojo ir „labdaringiausius“

Turnyras buvo labdaringas – daugiau nei 2,5 tūkst. JAV dolerių, surinkti iš starto mokesčio ir rinkliavos už papildomus smūgius, turėtų atitekti golfo klubui. Sulaukę paramos šeimininkai žadėjo renovuoti klubo pastatus ir pasirūpinti, kad golfo laukai nuolat būtų žali.

Nugalėtojų porai kamuoliuką įvaryti į visas devynias duobutes prireikė 37 smūgių. Už tai jie gavo ne tik taurę, bet ir galimybę visus likusius 1389-uosius (pagal islamo kalendorių) metus, tai yra iki kitų metų kovos pabaigos, Kabulo golfo laukuose žaisti nemokamai.

Buvo apdovanoti ir daugiausia laiko golfo laukuose praleidę žaidėjai, kurie išleido daugiausia pinigų pirkti papildomiems smūgiams (jiems visos duobutės pasidavė po 57 smūgių).

Kabulo golfo klubas buvo įkurtas 1967 m. (tuomet buvo įrengtos tik 6 duobutės), tačiau 1978 m. buvo uždarytas, o 1993 m. vėl atvėrė duris. Įsigalėjus talibų režimui, 1996-aisiais, klubą teko uždaryti, mat jie sportą vertino kaip laiko švaistymą. Po tarptautinių pajėgų invazijos ir Talibano nuvertimo 2001 m. laukai buvo naudojami karinėms pratyboms – mokyti ieškoti sausumos minų ir jas naikinti.

Golfo entuziasto ir dabartinio laukų direktoriaus Mohammado Afzalo Abdulo dėka klubas veiklą atnaujino 2004 m., prieš tai išvežus iš laukų tris sovietų tankus ir raketsvaidį. Vyras kas savaitę golfo subtilybių moko 100-110 berniukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius