Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai viską žinote apie sultis?

Visi norime būti sveiki ir gražūs, tačiau apie sveikesnį gyvenimo būdą dažnai susimąstome tik tada, kai senieji džinsai ima braškėti per siūles, atvaizdas veidrodyje nekelia šypsenos ar pradeda streikuoti sveikata. Vasara geriausias metas pradėti rūpintis savimi! Šį kartą pakalbėkime apie daržovių sultis. Kaip jos veikia mūsų organizmą? Ar tikrai žinome, kaip taisyklingai vartoti šį sveikatos eleksyrą?
Sultys
Sultys / Fotolia nuotr.

Klaidos, kurias darome gerdami sultis

Pasak didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt pardavimų skyriaus specialistų, nuraškius pirmąjį derlių, sulčiaspaudės tampa viena perkamiausių ir geidžiamiausių prekių. Tuo tarpu, šaltuoju metu sulčiaspaudės „eina į trasą“, kai prasideda pirmosios ligos ir gripo epidemijos, juk tada kaip niekad reikia vitaminų. Netiesa! Žmogaus organizmui nuolatos reikia vitaminų bei mineralų, kurių gausu šviežiai spaustose sultyse, todėl sultis reiktų vartoti reguliariai, o ne tik tada, kai prasideda vaisių ir daržovių sezonas ar pradeda pulti ligos.

Antra klaida, kurią darome – sultis laikome gėrimu. Visgi, vertėtų žinoti, kad sultys yra maistas ir turi būti vartojamos kaip bet koks kitas maisto produktas. Tai reiškia, kad negalima sulčių išgerti vienų įkvėpimu, jas būtina šiek tiek palaikyti burnoje, kad išsiskirtų seilės ir skrandis pasiruoštų priimti ir apdoroti atkeliaujantį maistą. Be to, sulčių nerekomenduojama gerti valgio metu ar iš karto po jo, nes sultys gali apsunkinti virškinimo procesus. Taigi, natūraliai spaustos sultys turėtų būti naudojamos kaip užkandis, o ne gėrimas.

Fotolia nuotr./Morkų sultys
Fotolia nuotr./Morkų sultys

Galiausiai išspaudę sultis mėgstame jas atšaldyti ar išsispaudžiame daugiau nei galime išgerti ir tik dėl to, kad nereiktų antrą kartą plauti sulčiaspaudės. Taip elgtis nederėtų, nes sultys prarandą didžiąją dalį veiksmingųjų medžiagų ir vitaminų. Išspauskite sultis ir iš karto jomis mėgaukitės.

Sultys, į kurias neturėtumėte numoti ranka

Paprastai pirmenybę teikiame tik toms sultims, kurias gerti skanu. O štai medikai juokauja, kad kuo neskanesnės sultys, tuo jos sveikesnės ir naudingesnės. Žmogaus organizmui būtina įvairovė, todėl nereiktų apsistoti ties viena sulčių rūšimi, nes ji gardžiausia. Štai keletas daržovių, apie kurių sultis net nenorime pagalvoti, tačiau jos ypač naudingos žmogaus organizmui.

Burokėlių sultys

Burokėlių sultys turi labai daug ląstelienos ir pektinų, jose gausu vitamino C, E, PP, B1, B5 ir B6, o taip pat folio rūgšties, magnio, geležies, cinko, seleno, kalcio, provitamino A, kalio ir kitų mineralų. Tai vienos sveikiausių sulčių, ypatingai rekomenduojamos žmonėms, kurie skundžiasi padidėjusiu kraujospūdžiu, kraujotakos ir širdies ligomis. Burokėlių sultys gali būti vartojamos kaip profilaktikos priemonė nuo insulto ar širdies infarkto. Be to, burokėlių sultis gali drąsiai gerti žmonės, kurie kenčia nuo anemijos, serga cukriniu diabetu, juos dažnai vargina vidurių užkietėjimas, antsvoris. Moterims burokėlių sultys palengvina skausmus menstruacijų metu... Ir tai tik maža dalis sveikatos problemų, kurias gali padėti išspręsti nelabai skanios, tačiau be galo naudingos burokėlių sultys. Tiesa, tai vienintelės sultys, kurių nerekomenduojama gerti vos išspaudus. Burokėliuose gausu eterinių aliejų, kurie gali sukelti pykinimą, todėl palaikykite sultis 2-3 val. ir tik tada gerkite.

Kopūstų sultys

Tikrai nedaug kas žino, kad paprasti švieži ar rauginti lietuviški kopūstai turi tiek pat vitamino C, kiek jo yra citrinose. Tiesa, tai ne vienintelis vitaminas, kuriuo gali pasigirti šios sultys. Kopūstų sultyse taip pat gausu A, K ir B grupės vitaminų. Šias sultis galima drąsiai maišyti su morkomis, melionais ar obuoliais. Svarbiausia sulčių negardinti druska, nes jos neteks naudingųjų medžiagų. Kopūstų sultis rekomenduojama gerti žmonėms, kurie serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, dantenų ligomis, stomatitu, storosios žarnos uždegimu, pūslės ir kepenų ligomis. Be to, šios sultys stiprina kraujagysles, tulžies išsiskyrimą, normalizuoja riebalų apykaitą organizme ir padeda kovoti su papildomais kilogramais.

Bulvių sultys

Jei dažnai kietėja viduriai, vargina padidėjęs skrandžio rūgštingumas ar net migrena, gerkite bulvių sultis. Bulvių sultys labai naudingos visiems, kurie serga širdies, kraujagyslių, virškinimo trakto ir inkstų ligomis. Jos mažina ir rūgšties gamybą skandyje, todėl gali labai greitai pagelbėti, pradėjus ėsti rėmeniui. Bulvių sultis galima gerti sergant kolitu, gastritu, skrandžio ir žarnyno opalige, hipertonija. Tiesa, reiktų žinoti, kad, nusprendus gydytis bulvių sultimis, bent kelias dienas prieš jų vartojimą būtina iš dienos raciono išbraukti sūdytą ir aštrų maistą, kad skrandis šiek tiek atsigautų ir būtų pasiruošęs pasisavinti visas gerąsias bulvių sulčių savybes. Tokios dietos patariama laikytis tol, kol geriamos bulvių sultys.

Svogūnų sultys

Svogūnų sultys efektyviai mažina cukraus kiekį kraujyje ir dažnai yra vartojamos kaip profilaktinė priemonė nuo cukrinio diabeto. Be to, šios sultys mažina riebalų, susikaupusių ant kraujagyslių sienelių, susidarymą ir neleidžia susidaryti kraujo krešuliams.

Daržovių sulčių nauda nenuginčijama, tačiau reiktų atminti, kad tai nėra vaistas nuo visų ligų. Tad, jei organizmas streikuoja, būtina ir gydytojo konsultacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius