Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrastas pirmasis makiažas

Mokslininkai teigia atradę „įtikinamų įrodymų“ apie pirmąjį makiažą – anot jų, įvairiaspalvius kūno dažus prieš 50 tūkst. metų naudojo neandertaliečiai.
Neandertaliečiai.
Neandertaliečiai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Dažai Makiažas

Atliekant archeologinius kasinėjimus pietų Ispanijoje, Murcijos provincijoje atrastos kelios kriauklės su pigmentų nuosėdomis – manoma, jog tai buvo pirmosios „makiažinės“, pranešė BBC.

Tyrimui vadovavęs Didžiosios Britanijos Bristolio universiteto archeologijos profesorius Joao Zilhao teigia, kad kriauklėse rastos nuosėdos yra sumaišytų dažančių medžiagų. Rasta geltono pigmento nuosėdų – manoma, kad tai buvo makiažo pagrindas – taip pat raudonų miltelių, sumaišytų su juodomis blizgaus metalo dulkėmis.

Tai yra pirmas tvirtas įrodymas, kad neandertaliečiai naudojo kosmetiką, – sakė J.Zilhao.Anot jo, šios iškasenos rodo, kad neandertaliečiai pradėjo abstrakčiai protauti – manoma, jog jie dažus maišė, kad išgautų kitokias spalvas, ir laikė juose kriauklėse.

„Tai yra pirmas tvirtas įrodymas, kad jie (neandertaliečiai – aut. past.) naudojo kosmetiką. Nauja ir tai, kad jie naudojo maišytus dažus. Tai daugiau nei paprastas kūno dažymas“, – sakė J.Zilhao.

Manoma, kad dalis specialiai apskaldytų ir nudažytų kriauklių anuomet buvo nešiojamos kaip papuošalai.

Anksčiau archeologiniai kasinėjimai Afrikoje parodė, kad neandertaliečiai kūną dažė juoda spalva.

Iki šiol dauguma mokslininkų manė, kad tik protingieji žmonės pradėjo naudoti makiažą tam, kad pasipuoštų ar per ritualines apeigas.

Vėlyvojo paleolito periodu neandartaliečiai ir protingieji žmonės kurį laiką gyveno kartu, vėliau neandartaliečiai išnyko. Tačiau profesorius J.Zilhao paaiškino, kad atrastos kriauklės datuojamos 10 tūkst. metų prieš šį „kontaktą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius