Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektroninės patyčios – su kokiomis jų formomis susiduria kas penktas vaikas?

Tęsiame drauge su „Vaikų linijos" ekspertais parengtų straipsnių, skirtų jaunųjų internautų tėveliams, ciklą. Šįkart – apie elektronines patyčias, jų formas ir kaip jas atpažinti.
Vaikai ir technologijos
Vaikai ir technologijos / Projekto partnerio nuotr.

Kas penktas 11-15 metų paauglys Lietuvoje patiria patyčias virtualioje erdvėje (Tarptautinio mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos tyrimo duomenys (2013/2014 m.). „Vaikų linijos“ skambučių ir laiškų statistika taip pat rodo, kad elektroninės patyčios – viena dažniausių grėsmių, su kuriomis vaikai ir paaugliai susiduria internete.

„Man pastoviai į ask.fm‘ą rašinėja kažkoks anonimas ir man nemaloniausia tai, kad tos žinutės būna labai pasityčiojančios, pvz. ,,Tai ką veiki, tu stora kiaule?“

„Ir mokykloje, ir facebook‘e vis sulaukiu bjaurių komentarų dėl to, jog turiu strazdanų... Klasiokai jau beveik mano vardą pamiršo, kitaip nei „ryžasnukis“ ir nevadina. Gal žinot, kaip išnaikinti strazdanas?“

„Susipykau su „drauge“... Ir ji sugalvoji man atkeršyti per facebook... Susikūrė fake anketą.. iš kur žinau kad būtent ji? Na, ji ir šiaip turi 2 fake anketas, ir dabar dar vieną, kurią naudoja prieš mane.. ji dalinasi mano foto, ir po jomis rašo tokius komentarus kaip: 'Beždžionė', 'monster', niekinga šiukšlė'...“

(Iš vaikų diskusijų interneto svetainėje www.vaikulinija.lt)

Elektroninės patyčios – tai agresyvus ir tyčinis elgesys, kuriuo siekiama pažeminti, įskaudinti, išgąsdinti kitą vaiką. Jos gali vykti elektroniniais laiškais, žinutėmis, pokalbių svetainėse, socialiniuose tinkluose ir kt.

Kokios būna elektroninių patyčių formos?

  • Įžeidinėjimai virtualioje erdvėje, kai vaikas yra viešai, kitiems matant, įžeidinėjamas. Tai gali sukelti baimės ir gėdos jausmą patyčias patiriančiam vaikui. Pavyzdžiui, socialinio tinklo profilyje yra parašomi įvairūs keiksmažodžiai, vaikas viešai užgauliojamas.
  • Šmeižimas internete, kai apie vaiką ar jų grupę yra skleidžiami gandai. Pavyzdžiui, mergaitės du savo bendraklasius vadina „pora“, siuntinėja kitiems bendraklasiams apie tai žinutes ir elektroninius laiškus, tokiu būdu skleisdamos klaidingą informaciją.
  • Apsimetimas kitu asmeniu ir kenkimas kito reputacijai. Elektroninėje erdvėje yra lengva išlikti anonimišku ir slėpti savo tapatybę, taip pat galima apsimesti tuo, kuo iš tikrųjų nesi. Pavyzdžiui, septintokas, norėdamas pajuokauti, apsimeta savo bendraklase ir jos vardu rašo SMS žinutes kitoms klasės mergaitėms, pravardžiuodamas jas įvairiais negražiais žodžiais.
  • Apgaulės būdu išgaunama asmeninė informacija, kuri paviešinama kitiems. Tai gali būti asmeninės nuotraukos, vaizdo filmukai, prisijungimo duomenys ir kita svarbi vaikui informacija, kuria jis nenori dalintis su kitais.
  • Atstūmimas ir nepriėmimas į draugų grupę pokalbių kambariuose, socialiniuose tinkluose ir kt.
  • Persekiojimas, kai grasinama kaip nors pakenkti, tarkime, sumušti, arba teigiama, kad vaikas yra paslapčia stebimas.
  • Įvairių su vaiku susijusių situacijų filmavimas ir įkėlimas bei platinimas internete. Vaikas gali būti filmuojamas jam nepatogiose situacijose, pavyzdžiui, netinkamai atsakinėjantis pamokoje, prastai atliekantis užduotį kūno kultūros pamokoje, taip pat gali būti filmuojami ir viešinami smurtiniai veiksmai prieš vaiką.

Elektroninės patyčios vyksta 24 valandas per parą, sparčiai plinta ir dažnai būna anoniminės.

Straipsnių ciklą, skirtą jaunųjų internautų tėveliams, parengė „Vaikų linijos" ekspertai. www.auguinternete.lt​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius