-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Changemakers'ON“: ambicingo verslo startui – bendradarbystės erdvės

Jau šį savaitgalį Kaune vyks pirmasis Lietuvoje tarptautinis socialinio verslo ir inovacijų startuolių savaitgalis „ChangeMakers‘ON“. Renginiui ruošiasi bendraminčių komandos, pristatysiančios ne tik idėjas, kaip pagerinti gyvenimą likimo paliestiems žmonėms ar prisidėti prie gamtos išsaugojimo nuolat besikeičiančiame pasaulyje.
Bendradarbystės tinklas „Happspace“
Bendradarbystės tinklas „Happspace“ / Organizatorių nuotr.

Įdomiausia tai, kad šie startuoliai turės pateikti ir planus, kaip pragyventi iš šios, dažniausiai ne pelno siekiančių organizacijų, veiklos.

Pasak renginio iniciatorės Simonos Šimulytės, sėkmingai startuolių verslo pradžiai itin svarbūs ne tik ekspertų patarimai, bet ir tinkama veiklai aplinka, kur gimsta idėjos bei mezgasi ryšiai ir, aišku, kuo mažesnės išlaidos.

Dalį socialinio verslo startuoliams kylančių iššūkių pasirengęs padėti spręsti bendradarbystės (coworking – ang.) tinklas „Happspace“. Vienai „ChangeMakers‘ON“ komandai bendradarbystės erdvėse skiriamos trys darbo vietos, kuriomis bus galima šešis mėnesius naudotis nemokamai bei papildomai konsultuotis su centro partneriais.

Bendradarbystės ir mažų biurų erdves vystančios AB „Agathum“ vadovas Algirdas Pukis tikina, kad būtent atvirumas, bendravimas ir iniciatyvūs žmonės yra teigiamų pokyčių variklis, o tam puikiai tinka bendradarbystės principu sukurtos erdvės.

Organizatorių nuotr./Bendradarbystės tinklas „Happspace“, Algirdas Pūkis
Organizatorių nuotr./Bendradarbystės tinklas „Happspace“, Algirdas Pukis

Pirmosios „Happspace“ patalpos Kaune, Laisvės alėjoje, duris pravėrė prieš mėnesį, tačiau visos 100 darbo vietų buvo rezervuotos dar prieš Kalėdas. 555 kv. metrų erdvėje yra įkurtos ne tik darbo zonos, bet ir konferencijų salės, susirinkimų ir laisvalaikio bei žaidimų, tylos ir poilsio zonos, dušai.

Viena „ChangeMakers‘ON“ socialinių startuolių komanda bus pakviesta įsikurti antrajame „Happspace“ centre, kuris šiuo metu įrenginėjamas miesto centre. Vasarą duris atversiantis bendradarbystės ir mažų ofisų centras talpins 140 specialistų.

Su Algirdu kalbėjomės apie bendradarbystės erdvių trauką, teikiamus pranašumus jauniems verslams ir laisvai samdomiems specialistams.

– Dar nespėję praverti pirmojo „Happspace“ centro durų jau ėmėtės patalpų antrajam centrui paieškos. Kaip manote, kodėl bendradarbystės centrai tokie paklausūs?

– Jų paklausa auga ne tik Lietuvoje. Vos per 3 metus bendradarbystės centrų skaičius pasaulyje šoktelėjo daugiau nei dvigubai. Nuo 3 400 centrų 2013 metais iki 7 800 – 2015 metais.

Matyt besikeičiant mūsų darbo įpročiams, keičiasi ir reikalavimai darbo erdvei. Juk šiandien daugelio mūsų darbo įrankiai yra kompiuteris ir išmanusis telefonas, o darbui dažnai užtenka spartaus interneto ir elektros lizdo. Dirbti galima kad ir kavinėje ar namuose, todėl daug išlaidų reikalaujantys biurai yra mažiau patrauklūs.

Bendradarbystės erdvės siūlo laisvę rinktis – galima užbėgti kelioms valandoms ar išsinuomoti vietą projekto vykdymo laikotarpiui ir gauti visą šiuolaikinio biuro infrastruktūrą. Be to, čia lengva rasti bendraminčių, su kuriais kontaktas užmezgamas gurkšnojant kavą ar žaidžiant stalo futbolą.

Neseniai varčiau „DeskMag“ tyrimą, pasak kurio net 64 proc. antreprenerių, dirbančių bendradarbystės erdvėse, teigia, kad čia užsimezgę kontaktai jiems padėjo vystant projektus. Net 40 proc. bendradarbystės erdvių narių teigia bent kartą sulaukę užsakymo iš kitų narių, o apie 60 proc. tikina, kad sulaukė realios pagalbos projektams plėtoti.

– Kaip apibūdintumėte bendradarbystės centruose dirbančius specialistus?

– Tai labai įvairių profesijų žmonės. Pavyzdžiui, pirmajame „Happspace“ įsikūrė grafinio dizaino, socialinių tinklų, rinkodaros bei informacinių technologijų specialistai. Dėl narystės kreipėsi ir fotografai, brokeriai, įvairių renginių organizatoriai, suvenyrų gamintojai ir net baldžiai.

Vis dėlto, reikia pasakyti, kad yra tam tikri šiuos skirtingų profesijų atstovus vienijantys bruožai. Tai novatoriškumas, kūrybiškumas, ambicijos, veržlumas ir siekis dirbti įkvepiančioje erdvėje, kur galima sutikti bendraminčių.

Galima sakyti, kad netradicinių erdvių ieško taip vadinami tūkstantmečio vaikai. Jų variklis yra ne pinigai, o labiau siekis užsiimti prasminga ir juos motyvuojančia veikla. Dažnas savo hobį paverčia pragyvenimo šaltiniu. Šie žmonės linkę keisti pasaulį. Atrodo, kad jiems socialinis verslas, socialinė atsakomybė yra ne kažkas primesto, o savaime suprantama.

Stebint bendradarbystės erdvių narius, tai labai jaučiasi ir tikime, kad jie pasaulyje bus teigiamų pokyčių iniciatoriai. Todėl savo erdves esame pasirengę atverti ir „ChangeMakers‘ON“, kurie, manau, puikiai čia pritaps ir pasinaudos mūsų sukurta platforma startui į platesnius vandenis.

– Kaip manote, kuo dar bendradarbystės erdvės taip traukia jaunuosius verslininkus?

– Patogios darbo erdves įrengimas, ne vienintelė mūsų užduotis. Iš paties „bendradarbytės erdvės“ žodžio matome, kad čia labai svarbi bendruomenė, jos būrimas ir bendradarbiavimo skatinimas. Siekiame sukurti aplinką, kurioje skleistųsi inovatyvios ir ambicingos idėjos, megztųsi naudingi ryšiai ir partnerystes.

Būtent to ir tikisi daugelis besižvalgančių į bendradarbystės erdves. Tyrimai rodo, kad net 60 proc. narių viliasi, kad galės pasidalinti savo ir išgirsti kitų narių sumanymus. 55 proc. narių tikisi, kad kiti nariai juos galėtų pasikviesti prisidėti prie jų vykdomų projektų ar kažką sukurti kartu.

Nors didžioji dalis mūsų bendruomenės narių jau ateina su savo klientais, veikla ir projektais, siekiame, kad būtų sudarytos sąlygos tuo pasidalinti.

Taip pat stengiamės suteikti ir ekspertinę pagalbą. Esame subūrę platų partnerių tinklą. „Happspace“ bendruomenės nariams siūlomos nemokamos teisinės ar finansinės konsultacijos, išskirtinės transporto, maitinimo bei kitų paslaugų sąlygos. Manome, kad tai ypač svarbu ant kojų dar tik besistojančiam verslui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius