Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar kartą apie mobilųjį parašą: kas tai, kur ir kaip naudojamas

Apie mobilųjį parašą turbūt girdėjo daugelis, tačiau ne visi supranta, kam jis skirtas ir kaip veikia. Tad šįkart – apie m. parašą paprastai ir aiškiai.
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas / 123rf.com

Mobilusis parašas – lyg jūsų įprastas parašas, kuriuo pasirašote dokumentus. Tik šiuo atveju visus dokumentus galite pasirašyti elektroniniu būdu, turėdami tik savo mobilųjį telefoną. Kitaip sakant, mobilusis parašas – priemonė nustatyti ir patvirtinti jūsų tapatybę. Pavyzdžiui, naudojant m. parašą internetinė bankininkystė atpažįsta ir gauna patvirtinimą, kad jungiatės ir veiksmus atliekate būtent jūs.

Sakysite, kad tą patį galite padaryti su bankų kodų generatoriumi ar kodų kortele, arba naudojant neseniai pristatytą paslaugą „Smart ID“? Ir tai bus tiesa – visos šios priemonės padeda nustatyti jūsų tapatybę. Tačiau pagrindinis mobiliojo parašo pranašumas yra tai, kad juo naudotis paprasčiau, greičiau ir saugiau. Beje, jei tektų dokumentus pasirašyti nuotoliniu būdu, tai vienintelis m. parašas yra teisiškai pripažįstamas pasirašymo būdas.

„Kur bebūtumėte – biure, namie ar kelionėje – tereikia turėti savo mobilųjį telefoną su specialia SIM kortele, kurią suteiks mobiliojo ryšio operatorius, ir atsiminti vienintelį sPIN kodą, tinkantį tiek internetiniam bankui, tiek kitoms e. paslaugoms“, – sako Egidijus Adomkaitis, bendrovės „Bitė Lietuva“ Išmaniųjų ekspertas.

Kaip m. parašas veikia

Kaip pavyzdį imkime visiems pažįstamą ir dažniausiai naudojamą internetinę bankininkystę. Užeinate į jos internetinį tinklapį ir pasirenkate, kad norite prisijungti su m. parašu. Jei su m. parašu jungiatės pirmą kartą, bankininkystės svetainė paprašys Jūsų prisijungti senuoju būdu ir pažymėti, kad nuo šiol norėsite naudoti ir m. parašą. Toliau tinklalapyje suvedate savo naudotojo ID telefono numerį ir jūsų telefono ekrane pasirodys pranešimas su prašymu patvirtinti, kad norite tęsti veiksmus. Jei sutinkate, telefone suvedate savo sPIN kodą. Viskas: mobiliojo ryšio operatorius perduoda informaciją jūsų bankui ir, jei suvedėte sPIN kodą teisingai, bankas jus atpažins ir leis prisijungti.

„Tai kur kas greičiau ir paprasčiau nei naudotis banko kodų generatoriumi ar kitomis tapatybės atpažinimo priemonėmis. Juk telefoną praktiškai visada turime su savimi, todėl naudotis m. parašu galime visur, kur yra mobilusis ryšys“, – teigia E. Adomkaitis.

Kaip pasakoja „Bitės“ atstovas, m. parašas leidžia mums pasirašyti dokumentus taip pat saugiai ir patikimai, kaip tai anksčiau buvo daroma dalyvaujant notarui. „Tačiau naudotis mobiliuoju parašu yra gerokai patogiau – juk nereikia niekur vykti ir kaskart rodyti asmens dokumentus. Vieną kartą aktyvavus m. parašą su juo daugybę reikalų galima sutvarkyti vien turint telefoną ir mobilųjį ryšį“, – sako Egidijus Adomkaitis.

Su m. parašu galima sutvarkyti daugybę kasdienių reikalų

Nors didžioji dauguma klientų mobilųjį parašą naudoja internetinei bankininkystei, su juo galima sutvarkyti daugybę kitų reikalų. Skirtingai nei bankų kodų generatoriai, mobilusis parašas leidžia pasirašyti ir elektroninius dokumentus. Tai reiškia, kad didžiąją dalį klausimų galite išspręsti neišeidami iš namų ir negaišdami laiko eilėse.

Portale www.epaslaugos.lt galima rasti arti 700 viešojo sektoriaus paslaugų. Užsukę į jį ir pasinaudoję mobiliuoju parašu, galėsite užregistruoti naują šeimos narį, deklaruoti gyvenamąją vietą, pateikti ar užsisakyti įvairias pažymas, užregistruoti naują automobilį ar sutvarkyti statybos leidimų dokumentus. Taip pat didžiąją dalį klausimų su mobiliuoju parašu galima sutvarkyti „Sodroje“, „Registrų centre“ ar „Valstybinėje mokesčių inspekcijoje“.

Šiuo metu „Bitės“ klientams, priklausomai nuo pasirinkto plano, mobiliojo parašo paslauga suteikiama nemokamai iki 12 mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius