Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtmetis dar nesibaigė?

Kalbos apie „naują dešimtmetį“ – ankstyvos, mat 2010-aisiais prasidėjo paskutiniai XXI amžiaus pirmojo dešimtmečio metai. Tiesa, ir tarp istorikų šiuo klausimu yra įvairių nuomonių.
Daugelio įmonių darbuotojai 2009 metų kalendorius turės pirkti savo lėšomis.
Kalendorius / LŽ archyvo nuotr.

Skaičiuojant metus derėtų atsigręžti į tolimą praeitį – laikus, nuo kada jie pradėti skaičiuoti. Istorijos vadovėliai byloja, kad „nulinių“ metų nebuvo – nėra jokių tokiais metais aprašytų įvykių. Datos skaičiuojamos „minusiniais“ metais iki minus 1-ųjų prieš Kristų, o toliau eina 1-ieji metai po Kristaus gimimo.

Nulinių metų istorijoje nebuvo, – sakė istorikas E.Saviščevas.„Nulinių metų istorijoje nebuvo. Metai skaičiuojami nuo 1, tad dešimtmetis baigiasi 10-ųjų metų pabaigoje. Taigi laikantis šios logikos, 2010-ieji yra vis dar (XXI amžiaus) paskutiniai pirmojo dešimtmečio metai“, – 15min.lt sakė Vilniaus universiteto (VU) Istorijos fakulteto Senovės ir viduramžių istorijos katedros lektorius, daktaras Eugenijus Saviščevas.

Istorikas priminė, kad ir įžengimą į XXI amžių minėjome ne 2000-aisiais, o 2001-aisiais. „Tiesa, kai kuriose kultūrose metų, amžių skaičiavimas skiriasi. Pavyzdžiui, italai kitaip skaičiuoja amžius – kas pas mus yra 15 amžius, jiems yra 14-as“, – sakė E.Saviščevas.

Tuo tarpu VU Istorijos fakulteto prodekanas mokslui, istorikas Alfredas Bumblauskas kalba kiek kitaip – pasak jo, skaičiuojant metus reikėtų remtis Kristaus amžiumi. „Tai manęs neįtikina – žmogus gimsta nulio metų, o vieni metai jam sueina po metų, o iki tol ir sakoma „eina pirmuosius metus“. Taip pat ir skaičiuojant dešimtmečius, atskaitos tašką reikėtų imti nulinius metus“, – 15min.lt sakė A.Bumblauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius