-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Eksperimentas Kanadoje: lankai mokyklą – gauni pinigų

Mokyklų valdyba Toronte nutarė padėti daliai moksleivių lavintis ir pradėjo vykdyti eksperimentinę programą, pagal kurią šiems mokiniams bus mokami dienpinigiai už pamokų lankymą.
Gripas Vilniaus mokyklų darbo kol kas netrikdo.
Lietuvos moksleiviai gal irgi nebėgtų iš pamokų, jeigu jiems, kaip daliai Toronto moksleivių, už pamokų lankymą būtų žadami dienpinigiai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Imtis tokių veiksmų paskatino rimta problema: kaip parodė neseniai Toronto universiteto atliktas tyrimas, net 40 proc. ispanakalbių moksleivių nebaigia vidurinės mokyklos. Tai dvigubai daugiau lyginant su bendru mokyklų nebaigiančių mokinių skaičiumi. Mokyklų valdyba pradėjo ieškoti šito reiškinio priežasčių ir galimybių situaciją pataisyti.

Nuspręsta kartu su Toronto universiteto Edukologijos skyriumi pamėginti įgyvendinti programą, pagal kurią dvidešimt 12 klasės moksleivių (tai paskutiniai metai mokykloje, po kurių moksleiviai stoja į kolegijas ar universitetus) turi privalomų užsiėmimų šeštadieniais.

Programa jau tęsiasi kelias savaites, užsiėmimus mokiniai turės lankyti iki birželio. Už kiekvieną savaitę, kai lankėsi užsiėmimuose, kaip informuoja dienraštis „Metro“, moksleivis gaus po 25 Kanados dolerius (62,5 Lt). Taip pat siūlomas papildomas paskatinimas – kiekvienas mokinys, kuris pabaigs programą, vasarą bus aprūpintas darbu, už kurį mokės Toronto savivaldybė.

Toronto universiteto tyrimai rodo, kad pagrindinė priežastis, kodėl ispanakalbiai meta mokyklą, yra ta, jog jie silpnai moka anglų kalbą. Dėl to iš jų šaiposi kiti bendraamžiai. Be to, vertinant iš Lotynų Amerikos kilusių moksleivių gabumus, šešėlį meta stereotipai, kuriuos sukuria Holivudo filmai. Juose ispanakalbiai yra tingūs meksikiečiai ir gaujų nariai, rašoma portale hispanicallyspeakingnews.com.

Tinklalapio duomenimis, Kanadoje šiuo metu gyvena apie 350 tūkst. imigrantų iš Lotynų Amerikos šalių. Net apie trečdalis jų apsistoję Toronte. Todėl šio miesto mokyklas lanko apie 5 tūkst. mokinių, kilusių iš ispanakalbių šeimų.

Toronto mokyklų valdyba tikisi, kad dienpinigių skyrimo programa bus sėkminga. Tada ji gali išplisti visose miesto mokyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius