Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erelių varžybos

Pasirodo, Kazachstanas gali pasigirti ne „pagimdęs“ salotinio kostiumėlio savininką Boratą. Šalis masina žurnalistus ir smalsuolius iš viso pasaulio ir tradiciškesniais reginiais.
Laimėtojai
Laimėtojai

„Sayat“, arba auksinių erelių medžioklė, yra Kazachstano nacionalinis sportas. Tokia medžioklė gerokai skiriasi nuo įmanomos Lietuvoje, kuomet medžiotojas seka skalikus, laikydamas šautuvą tyko grobio ir braunasi per krūmynus. Vadinamojoje auksinių erelių medžioklėje dalyvauja tik paukščiai, o žmonės atsako už jų pasiruošimą. Kasmet sausį Kazachstane vyksta nacionalinės varžybos, per kurias medžiotojai, vadinamieji berkutchi, iš skirtingų šalies kampelių savo erelių stiprybę išbandyti susirenka Karkalinsko mieste, centrinėje Kazachstano dalyje.

Nurodytoje vietoje ereliai varžosi medžiodami. Teisėjai vertina, kaip gerai prijaukinti plėšrieji paukščiai gali pagauti grobį ir jį nudobti.

Kazachstano gyventojai, jei tampa medžiotojais, jais būna visą gyvenimą. Ši profesija dažniausiai paveldima. Varžybose dalyvauja ne tik suaugę vyrai, bet ir paaugliai. Šiemet vienas varžybų dalyvis buvo 10-metis.

Auksinis erelis sveria iki 7 kilogramų, užauga daugiau kaip metro aukščio, o jo sparnų mojis yra net 3 su puse metro. Paukštis turi nesikeičiantį medžiotojo, kuris atlieka trenerio vaidmenį, visą savo gyvenimą – maždaug 15-20 metų. Jų ryšys labai gilus, o medžiotojas dažnai turi aukotis – kartais ištisas paras nemiegoti, kad prisijaukintų ir įtikintų paklusti jauną paukštį. Kazachai tvirtina, kad erelis savo ruožtu taip pat daug ko išmoko medžiotoją. Auksinių erelių medžioklė – išskirtinis reginys, o kazachai tiki, kad kiekvienas tikras vyras privalo turėti nuosavą erelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius