Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erotinio britės romano „Penkiasdešimt atspalvių“ įkvėpti lietuviai išlaisvina fantaziją ir šturmuoja sekso žaislų parduotuves

Bestseleriu tapusio erotinio romano „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ (Fifty Shades of Grey – angl.) „efektas“ pasiekė ir Lietuvą. Iš erotinių prekių parduotuvių greitai dingsta romane plačiai aprašyti rutuliukai, vibratoriai, antrankiai, akių raiščiai.
„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ meilės žaisliukų stendas
„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ meilės žaisliukų stendas / „Scanpix“ nuotr.

Šiomis dienomis Londono ugniagesių brigada paskelbė, kad gauna vis daugiau iškvietimų vaduoti žmones, negalinčius ištrūkti iš antrankių. Be to, net devyni vyrai buvo aptikti su ant penių užstrigusiais žiedais, vieno varpa buvo įstrigusi skrudintuve. Dar vienam Londono gyventojui prireikė pagalbos po to, kai jo lyties organas įstrigo dulkių siurblyje.

Apie tai, kad nuo panašių nelaimių ugniagesiams tektų gelbėti lietuvius, dar nepranešama. Vis dėlto pikantiškomis sadomazochistinėmis scenomis pagardinta britės E.L.James trilogija „Penkiasdešimt atspalvių“ kaitina ir lietuvius – šalyje pastebimai išaugo erotinių prekių paklausa.

Jis ir Ji
Jis ir Ji

Perskaito knygą ir žino, ko nori

Erotinių prekių prekyba užsiimančios interneto svetainės suaugusiems.lt vadovė Giedrė Jonušaitė džiaugiasi, kad šiame versle pagaliau justi sujudimas.

„Mūsų verslui knyga padarė smarkų postūmį. Žmonės labai aktyviai rašo laiškus, klausinėja, prašo patarimų. Buvome atsivežę teminių būtent knygos motyvais sukurtų sekso žaislų kolekciją – ją išpirko akimirksniu. Užsakėme naują partiją, laukiame, kol ji pasieks Lietuvą“, – kalbėjo G.Jonušaitė.

Buvome atsivežę teminių būtent knygos motyvais sukurtų sekso žaislų kolekciją – ją išpirko akimirksniu. Užsakėme naują partiją.

Jos pastebėjimu, žmonių susidomėjimas erotinėmis prekėmis išaugo, knygynuose pasirodžius antrai E.L.James trilogijos daliai „Penkiasdešimt tamsesnių atspalvių“.

„Klientai, kurie šiaip nusprendžia ką nors išbandyti, paprastai nelabai išmano, ko nori. O tie, kurie į mus kreipiasi jau perskaitę knygą, labai tiksliai žino, ko jiems reikia. Dažniausiai žmonės ieško knygoje aprašomų kamuoliukų“, – sakė G.Jonušaitė.

Pastarieji esą tapo itin populiaria dovana mergvakarių proga: „Merginos paskambina ir sako, kad nori padovanoti ką nors panašaus kaip knygoje, kurią būsima nuotaka skaitė. Dar pajuokauja, girdi, dabar ji ištekės ir galės naudoti vietoj prieskonių. Kamuoliukai tiesiog rūksta iš mūsų parduotuvių.“

Nors sekso prekių asortimentas dažniausiai būna ryškus ir spalvingas, lietuvių akys labiausiai krypsta į tamsesnių spalvų produktus. „Pageidauja šešėlinių atspalvių“, – dar vieną sąsają su knyga nurodė pašnekovė.

Renginio akimirka
Renginio akimirka

Seksualiniai žaidimai ar iškrypimas?

Pastebėta, kad kokį nors daiktą iš erotinių prekių parduotuvių vyrai savo mylimosioms mėgsta pridėti kaip egzotišką papildą prie dovanojamos E.L.James knygos.

„Lietuvoje vis dar sklando mitų, kad erotiniai žaidimai su priedais yra kas nors nešvankaus, blogo – lyg iškrypimas. Tačiau dauguma mūsų klientų yra sutuoktinių poros – vyresnės ar jaunesnės. Tai tie žmonės, kurie nenori ieškoti nuotykių už šeimos ribų, tačiau mielai paįvairina savo seksualinį gyvenimą“, – kalbėjo G.Jonušaitė.

Ne kartą susidūrėme su klientais, kurie neslėpdami prisipažino, kad žmonų yra įpareigoti nupirkti tokių prekių, kokios aprašytos knygoje.

Ketverius metus rinkoje veikiančios erotinių prekių parduotuvės fantazijos.lt bendraturtis Donatas Šerpenskas irgi pastebėjo, kad išaugo būtent tų prekių, kurios išvardytos knygose, paklausa.

„Iš dešimties į parduotuvę užsukančių klientų būna vos dvi moterys. Tačiau tai nereiškia, kad moterų erotinės prekės nedomina, tiesiog jomis pasirūpinti jos atsiunčia vyrus. Ne kartą susidūrėme su klientais, kurie neslėpdami prisipažino, kad yra įpareigoti nupirkti tokių prekių, kokios aprašytos knygoje“, – pasakojo D.Šerpenskas. Tarp populiariausių – minėtieji rutuliukai, vibratoriai, antrankiai, akių raiščiai.

Parduotuvėje žmonės išleidžia vidutiniškai 100–200 litų.

„Laikai, kai žmonės mylėjose po anklode ir dar tamsoje, jau praeityje. Ypač populiarėja prekyba internetu, nes ji visiškai garantuoja konfidencialumą. Nustebtumėte, kiek daug žmonių domisi erotiniais reikmenimis. Ir tai tikrai nėra vienišumo slegiami žmonės, bet poros“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Penkiasdeaimt pilkų atspalvių meilės žaisliukų stendas
„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ meilės žaisliukų stendas

Legalizuoja slaptus troškimus

Psichoterapeuto, seksologo Andriaus Kalugino manymu, erotinio pobūdžio knygos žmonėms turi du teigiamus poveikius. Pirma, rašytinis erotinis tekstas, kitaip nei filmuota pornografijos produkcija, leidžia žmogui įjungti savo asmeninę fantaziją.

Knyga gali išprovokuoti diskusiją su mylimuoju. Po jos gali paaiškėti, kad slaptų fantazijų turi ne vienas, bet abu partneriai.

„Filmuotoje medžiagoje matome konkrečius aktorių veidus ir mums jie patinka arba ne. Tuo metu tekstas leidžia sukonstruoti norimą vaizdą, tarkime, galima įsivaizduoti savo partnerį – lieka daugiau erdvės vaizduotei pasireikšti“, – aiškino A.Kaluginas.

Antras svarbus momentas yra tas, kad, kai žmogus skaito erotinio pobūdžio romanus, jis tarsi legalizuoja savo slaptus tabu. „Skaitytojas mato, kad štai yra oficialiai išleista labai populiari knyga, kurioje paliesti tam tikri tabu, apie kuriuos jis pats sau slapčia galbūt ir fantazuodavo. Dabar jis supranta, kad tai – nieko baisaus. Tai jį paskatina atlaisvinti savo tabu varžtus ir, esant abiejų partnerių sutikimui, fantazijas galbūt net įgyvendinti ar bent jau pabandyti tai padaryti“, – svarstė seksologas.

Jis įsitikinęs, kad visuomenine, socialine prasme tokie romanai yra sveikintini: „Knyga gali išprovokuoti diskusiją su mylimuoju. Po jos gali paaiškėti, kad slaptų fantazijų turi ne vienas, bet abu partneriai.“

Asmeninio archyvo nuotr./Psichologas Andrius Kaluginas
Asmeninio archyvo nuotr./Psichologas Andrius Kaluginas

A.Kaluginas nesistebi, kad dvasininkai ir aukštos moralės žmonės piktinasi, jog trilogija yra ne tik menkavertė literatūra, bet ir visuomenės tvirkinimas. „Ir jie yra visiškai teisūs, nes atstovauja savo moralės principams. Tai – pasaulėžiūros klausimas, todėl abi pusės yra teisios“, – sakė A.Kaluginas.

Jis atkreipė dėmesį, kad prancūzų aristokratas ir rašytojas Marquisas de Sade‘as savo romanuose jau prieš 200 metų vaizduodavo agresyvias, prievartines lytinės elgsenos formas, kurios vėliau pavadintos sadizmu: „Nors knygos anuomet kėlė didžiulį rezonansą, nereiškia, kad visi jas skaitę tapo sadistais.“

Naujausias žinias apie literatūrą, knygų konkursus rasite ir „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Junkitės!

Leidyklos varžėsi dėl teisės į knygą

Britų rašytoja E.L.James jau pardavė daugiau kaip 70 mln. savo erotinės trilogijos egzempliorių.

Lietuvių kalba išleistos dvi trilogijos dalys vis dar nesitraukia iš populiariausių knygų dešimtuko viršūnės. Pirmosios knygos „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ pardavimai Lietuvoje jau perkopė 20 tūkst. egzempliorių. Neseniai išleistos antrosios knygos „Penkiasdešimt tamsesnių atspalvių“ išpirkta daugiau nei 10 tūkst. kopijų.

Žinojome, kad knyga bus populiari, todėl net ne vienas Lietuvos leidėjas norėjo ją leisti, juk tam vyksta ir konkursai, ir aukcionai.

Trečioji knyga turėtų pasirodyti rudenį – spalį ar lapkritį.

Leidyklos „Alma littera“ direktorė Danguolė Viliūnienė sakė, kad jokių abejonių dėl knygos sėkmės leidykla neturėjo.

„Ji jau buvo patikrinta pasaulio skaitytojų, o Lietuvos skaitytojas beveik nesiskiria nuo pasaulio skaitytojo, ypač kalbant apie populiariąją literatūrą. Žinojome, kad knyga bus populiari, todėl net ne vienas Lietuvos leidėjas norėjo ją leisti, juk tam vyksta ir konkursai, ir aukcionai“, – pasakojo D.Viliūnienė.

Pagrindinis trilogijos skaitytojas yra moteris, tačiau, pasak leidyklos direktorės, netrūksta ir ją perskaičiusių vyrų.

AOP nuotr./
AOP nuotr./„Nusivylusios namų šeimininkės“

Pastebėta, kad knygą tiesiog praryja vadinamosios namų šeimininkės. „Tačiau kas šiais laikais yra namų šeimininkė? Seniai praėjo laikai, kai moteris rūpinosi tik virtuve, namais ir vaikais. Šiuo metu namų šeimininkės yra tos moterys, kurios nedirba tik laikinai, nes, tarkime, yra vaiko priežiūros atostogose. Jos ir išsilavinusios, ir turinčios karjeros ambicijų, ir nebūtinai skaitančios tik pramoginę literatūrą“, – kalbėjo D.Viliūnienė.

Ji pabrėžė, kad E.L.James knygos – tai ne erotikos vadovėlis: „Jose yra ir nuotykių, ir jaudinanti meilės istorija, netgi detektyvo elementų. O meilė be erotikos neįsivaizduojama – nei realiame gyvenime, nei vaizduotėje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius