Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pirmininkė Čekija uždengė tualetus vaizduojantį meno kūrinį

Europos Sąjungai (ES) nuo sausio 1-osios pirmininkaujanti Čekija naktį uždengė dalį prieštaringai vertinamo meno kūrinio, kuriame Bulgarija vaizduojama kaip tupimųjų tualetų šalis, antradienį ryte pranešė korespondentai.
Taip vaizduojama Bulgarija
Taip vaizduojama Bulgarija / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tualetas Čekija

Tai, dėl ko Čekija atsidūrė nepatogioje padėtyje, ne darbo metu tyliai buvo paslėpta juodu audeklu.

Toji didelės ekspozicijos „Entropa“, kuri pakabinta virš įėjimo į pagrindinį ES Tarybos pastatą Briuselyje, dalis suerzino Bulgariją, kurios vyriausybė paragino ją pašalinti arba paslėpti.

Čekijos premjero pavaduotojas Alexandras Vondra praėjusią savaitę atsiprašė tų, kuriuos ta eksponuojama dalis galėtų įžeisti.

Minima čekų menininko Davido Černy instaliacija Prahos vadovavimo ES pradžios proga, yra simbolinis Europos žemėlapis, kuriame vaizduojami su 27-iomis bloko narėmis siejami stereotipai.

Instaliacija užima 16 kv. m plotą ir vaizduoja Nyderlandus užlietus vandeniu, su kylančiais mečečių minaretais, o Prancūziją – kaip streikuojančią šalį.

Italija pavaizduota kaip didžiulė futbolo aikštė, o Vokietijos skyrelis primena svastiką. Didžiosios Britanijos, kuri laikoma euroskeptiška valstybe, šioje menininko vizijoje iš viso nėra.

Čekijos dalyje eksponuojami euroskeptiški prezidento Vaclavo Klauso pareiškimai.

V.Klausas pirmadienį savo laiške prašė čekų „viešai išsižadėti“ tos instaliacijos, rašė, jog negali sutikti „nei su (jos) metodu, nei su turiniu“, ir kritikavo jos „abejotiną ir įžeidžiamą prasmę“.

„Manau, kad vyriausybė privalo ... viešai išsižadėti šio nevykusio reikalo ir atsiprašyti mūsų partnerių – pirmiausia Bulgarijos atstovų ir jos visuomenės“, – rašė euroskeptiškų pažiūrų prezidentas.

Praėjusią savaitę D.Černy atsiprašė Bulgarijos bei Prahos ir sakė norėjęs išsiaiškinti, „ar Europa gali pasijuokti iš savęs“.

„Jei ir norėjau ką nors įžeisti, tai Vaclavą Klausą. Nes Klausas įžeidžia čekus“, – sakė jis.

D.Černy taip pat buvo kritikuojamas dėl to, kad klaidingai informavo ES pareigūnus apie tai, kaip „Entropa“ buvo sukurta. Iš pradžių jis sakė, kad ją kuriant dalyvavo menininkai iš visos Bendrijos, bet vėliau pripažino, kad viską padarė pats, drauge su pora kompanionų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius