-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos kojinių čempionate pusšimtį konkurentų nurungė raseiniškė

Gegužės 27 d. trečiąjį kartą Radviliškyje vyko vienintelis Lietuvoje ir Europos šalyse Europos kojinių mezgimo čempionatas, kurį organizuoja Radviliškio rajono jaunimo klubas „Mix“ ir Radviliškio miesto kultūros centras. Šį kartą penkias valandas trukusioje kovoje dalyvauti pasiryžo pusšimtis dalyvių iš visų Lietuvos regionų bei Lenkijos, Latvijos.
Temos: 1 Mezgimas

Lenkai, pernai dalyvavę kaip stebėtojai, šiemet pristatė savo mezgėjų komandą. 48 dalyviai mezgė vilnones, raštuotas ir vienspalves, šildančias kūną ir sielą lietuviškas kojines.

Nors tradiciškai sakoma, kad mezgimas – moterų užsiėmimas, čempionate apdovanoti buvo ir trys mezgėjai vyrai: Kazimierz Kujawski (Gnieznas, Lenkija), panevėžietis Raimondas Mikuševičius, Algis Parvainis.Vienas iš jų R. Mikuševičius, artėjant 2000-iesiems tapo šalies rekordininku, po to, kai virbalais nežiūrėdamas numezgė 2000 metrų ilgio, sudėtingų raštų draugystės pynę.

Šiemetinės komisijos nariai: Eglė Lionovienė, Rasmuta Valčiukienė, Neringa Kelmelienė ir Rasa Daukšienė, ilgai suko galvą, kas vertas čempiono vardo. Prabėgus penkioms valandoms mezgimas buvo sustabdytas ir viso Čempionato metu dirbusi komisija susumavo rezultatus bei išrinko nugalėtojus.

Buvo įvertintos ir Čempionato metu veikusios parodos dalyvės. Į parodą kiekvienas varžybų dalyvis turėjo atsivežti šešias namuose jau numegztų kojinių poras. Ritai Kuprinskaitei, parodoje nustebinusiai nertomis kojinėmis, įteiktas prizas už novatoriškumą.

Pirmoji vieta už gražiausius eksponatus parodoje skirta joniškietei Felicijai Bogvilienei, antroji vieta atiteko radviliškietei Olei Plungienei, trečioji vieta skirta taip pat radviliškietei Žydrai Jomantienei.

Pirmą kartą čempionate poroje kojinių porą mezgė skirtingų kartų atstovės – mamos su dukromis. Tokios poros buvo: Valerija Bagdonienė (Raseiniai) ir Gita Myniotė (Kairiai) bei Jūratė Greifenbergerienė ir Norgenija Steponaitienė – moterys atvyko net iš Kazlų Rūdos.

Kojines kartu su Čempionato dalyviais mezgė ir Radviliškio bei Bauskės kultūros namų direktorės, tad prizais buvo apdovanotos Violeta Jasiūnienė ir Ilva Vansovica.

Čempionato nugalėtojos buvo vertinamos ne tik pagal kiekį, bet ir pagal mezgimo kokybę, raštų ir spalvų parinkimą.

Ant čempionato prizininkų III vietos pakylos stojo pirmųjų dviejų čempionatų nugalėtoja radviliškietė Paulina Genė Liubonienė.

Radviliškietei Indilienė Laimutė laimėjo antrąją vietą.

Europos kojinių mezgimo čempionato titulas šiais metais atiteko 75 metų buvusiai pedagogei Marijai Šiuipienei, atvykusiai iš Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centro. Moteris sake mezganti nuo devynerių metų, tačiau tik išėjus į pensiją atrado daugiau laiko rankdarbiams, todėl su malonumu kuria darbus iš odos, popieriaus, mėgsta megzti. Čempionato nugaalėtoja numezgė net dvi kojines ir labiausiai bijojusi, kad nepritrūktų siūlų. Nugalėtojai supamąjį krėslą padovanojo UAB „VENTA, o pagrindinis informacinis rėmėjas padovanojo žurnalo „Šeimininkė“ prenumeratą.

Į čempionatą atvyko daug mezgėjų, todėl drąsiai galima teigti, kad mezgimas rankomis Lietuvoje tebėra mėgstamas užsiėmimas, kuomet kitose šalyse jis jau gaivinamas kaip senovinis amatas. Radviliškyje vykstantis Europos kojinių mezgimo čempionatas puoselėja tradicinių amatų jaunajai kartai perdavimą, gaivinimą bei jų sklaidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius