-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Golfo srovė netenka galių

Kol kas sunku pasakyti, kaip naujausi mokslininkų atskleisti Atlanto vandenyne vykstantys pokyčiai atsilieps žuvų ištekliams, tačiau šiemet jie gali lemti pačią rūsčiausią žiemą, kuri per pastaruosius tūkstantį metų buvo sukausčiusi Europą.
Klimato pokyčiai
Klimatas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šias sensacingos, prognozes, portalo vesti.ru teigimu, pareiškė lenkų meteorologai, įžiūrintys grėsmes, kurios kyla dėl vandenyno pokyčių mūsų žemynui. Golfo srovė šimtmečius buvo garantas, kad pusė Europos, o taip ir Skandinavijos gyvena lyg dievo užantyje ir nepatiria ypač didelių šalčių preso. Na, o palyginti švelnios žiemos palankiai atsiliepdavo ne tik klimatui, bet ir žuvų ištekliams, nes Golfo srovės atnešami šilti vandenys sudarydavo neblogas sąlygas žuvų nerštui ir užtikrindavo puikią mitybinę bazę.  

Lenkų klimatologo Michailo Kovalevskio teigimu, šis rojus baigiasi, nes Golfo srovė nustoja gimti Europą nuo arktinių speigų. Priežastis – Golfo srovė gęsta, t.y. jos vandenys teka dabar dvigubai lėčiau nei prie dvidešimt metų. Todėl Golfo srovė atplukdo mažiau šiltesnio vandens, ir klimato atšalimas jau  akivaizdžiai pastebimas Skandinavijoje. Šis veiksnys dabar jau daro regimą įtaką ir Anglijos orams ir visus metus lemia Europoje nuosaikų klimatą. To anksčiau nebuvo.

Meteorologai, ragindami rengtis ypač šaltai žiemai, prognozuoja, kad Golfo srovės susilpnėjimas daug silpniau veiks iš arktinių platumų plūstančias šalto oro mases. Žiemos pradžioje spustelėjęs šaltis šias prognozes patvirtina. Danijoje, Olandijoje ir Vokietijoje, kurių pakrantes skalauja Šiaurės jūra, jau pronozuojama žūklės jūroje sezono pabaiga, nors anksčiau jis trukdavo praktiškai visus metus. 
  
Ar šiems pokyčiams daro poveikį vadinamasis „šiltnamio efektas“? M.Kovalevskis mano, kad Golfo srovės, kaip ir visų globalių gamtos reiškinių, raida susideda iš aktyvumo ir pasyvumo fazių kaitos. Dabar, matyt, kaip tik įžengiame į Golfo srovės pasyvumo fazę.
  
Pirmoji informacija apie tai, kad gęsta Golfo srovės greitis, pasirodė 2005 metais. Kad šis procesas sustiprėjo ypač šiemet, rodo Portugalijoje ir Ispanijoje jau lapkričio pabaigoje iškritęs gausus sniegas.Vadinasi, Golfo srovė tikrai atneša į Europos pakrantes, kurias skalauja Atlanto vandenys, mažiau šilumos iš ekvatorinių platumų. Tokio „paūmejimo“ priežastimi, klimatologo spėjimu, galėjo tapti Meksikos įlankoje įvykusi naftos gavybos platformos avarija, kurios metu iš Makondo gręžinio į vandenyną ištekėjo maždaug 760 000 tonų naftos. Toks kiekis „stabdžių skysčio“ užblokavo dalį Golfo srovės už  400 km nuo  Šiaurės Karolinos valstijos pakrantės. Italijos nacionalinio branduolinės fizikos instituto specialistų, kurie jau kelis dešimtmečius tyrinėja Golfo srovės fenomeną, spejimu, tai gali lemti labai greitus klimato pokyčius. Jei Golfo srovė išseks, klimatinės zonos, ypač Vakarų Europoje, netrukus pasistūmės į šiaurę, o Skandinaviją pridengs ledyno kepurė. Tačiau, mokslininkų nuomone, toks scenarijus – pats pesimištiškiausias.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius