Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hadžo dalyviai pradeda akmenų mėtymo į šėtoną simbolizuojančius stulpus ritualus

Šimtai tūkstančių musulmonų maldininkų, dalyvaujančių šių metų hadže, pirmadienį keliauja į netoli Mekos esantį Minos slėnį, kur, simboliškai atmesdami gundymus, mėtys akmenukus į šėtoną simbolizuojančius stulpus.
Temos: 1 Hadžas

Valdžia minioms valdyti įrengė užtvarų labirintą, kuris privalo nukreipti žmones į tris vietas, iš kurių jie turi mesti tuos akmenukus. Anksčiau per šį ritualą įvykdavo daugiausiai hadžo – kasmetinės piligrimų kelionės į Saudo Arabiją – nelaimių.

Šiemet Hadže dalyvauja daugiau kaip 2 mln. maldininkų. Dešimtys tūkstančių jų sėdo į autobusus, automobilius ir išvažiavo iš Muzdalifos slėnio, kur pasiėmė akmenukų ir praleido naktį, daugiausia – palapinėse ar po atviru dangumi.

„Palikime nelaimes per akmenukų mėtymą istorijai, tegu jos niekada nepasikartoja", – laidoje apie Džamarato tilto rekonstrukciją, kuri turi sumažinti nelaimingų atsitikimų riziką, pranešė valstybinė televizija.

Ant to tilto ankstesniais metais ne kartą buvo susidarę spūsčių, žūdavo daug žmonių aukų. 2006 metais čia buvo mirtinai sutrypti 362 žmonės – tai didžiausia hadžo tragedija nuo 1990 metų.

Kitas tris dienas maldininkai eis ant tilto ir dar kartą lankysis Mekos Didžiojoje mečetėje.

Pirmadienį prasideda Id al Adhas, Aukojimo šventė, kuria minimas patriarcho Abraomo pasiryžimas paaukoti Dievui savo sūnų.

Kai kurie maldininkai, kurie pirmąjį iš trijų akmenų mėtymo ritualų atliko sekmadienį vakare, Id al Adhos proga meldėsi Didžiojoje mečetėje. Prieš tai vyrai turėjo plikai nusiskusti galvas – tai žymi Hadžo kulminacijos pabaigą.

Hadžo metu atkartojama Pranašo Mahometo kelionė, atlikta prieš 14 šimtmečių, kai jis iš gimtosios Mekos pašalino stabmeldžių stabus. Jo skelbtas tikėjimas dabar vienija daugiau kaip milijardą pasaulio gyventojų.

Hadžas, vienas iš penkių islamo stulpų, bent kartą per gyvenimą yra privalomas visiems fiziškai ir finansiškai tai pajėgiantiems musulmonams.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius