Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Seną Paryžiuje sugrįžo seniai čia neregėtos lašišos

Į Prancūzijos Senos upę sugrįžo atlantinės lašišos, kurių čia nebuvo beveik šimtmetį ir kurių vien šiais metais pro Eifelio bokštą ir Dievo Motinos katedrą praplaukė šimtai, pranešė mokslininkai.
Į Seną sugrįžo lašišos.
Į Seną sugrįžo lašišos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lašišų ir kitų rūšių žuvų, kurias iš šios upės išgujo užtvankos ir tarša, pasirodymas yra dar nuostabesnis tuo, kad nebuvo dėta jokių pastangų joms sugrąžinti. Jos sugrįžo pačios.

„Senoje plaukioja vis daugiau žuvų“, – sakė Bernardas Bretonas iš Nacionalinės žvejybos federacijos.

Šiandien Senoje plaukioja mažiausiai 32 rūšių žuvys, tarp jų – nėgės, šlakiai ir silkinių šeimos žuvis alsė„Šiemet jų skaičius viršijo viską, ką tik galėjome įsivaizduoti: nenustebčiau, jei jų būtų daugiau nei tūkstantis“, – sakė jis telefonu.

2008-ieji jau buvo rekordiniai metai – žuvims skirtame užtvankos latake virš Ruano, kuris yra maždaug pusiaukelėje tarp Paryžiaus ir Atlanto vandenyno, vaizdo sistema užregistravo mažiausiai 260 lašišų.

Seniau Senoje lašišų, kurios iš jūros į gėlus vandenis grįžta neršti, būdavo labai daug, tačiau dėl užtvankų ir Senos užteršimo pramonės ir žemės ūkio teršalais jos tarpukariu išnyko.

Šiandien atlantinės lašišos yra retos visoje Europoje.

Tad juo didesnis netikėtumas buvo vienam žvejui, praėjusio mėnesio pabaigoje visai netoli Paryžiaus pagavusiam 6 kg lašišą.

Į Seną sugrįžo ne tik lašišos. 1995 metais šioje upėje gyveno tik keturių rūšių žuvys – unguriai, raudės, karšiai ir karpiai. Mažiausiai viena šių rūšių yra invazinė.

Šiandien Senoje plaukioja mažiausiai 32 rūšių žuvys, tarp jų – nėgės, šlakiai ir silkinių šeimos žuvis alsė, nurodo pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius