Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Idėjų badas negresia: dizainerius įkvepia net paprasčiausias kelmas

Gamta yra užkrečiamai graži ir puošni. Todėl nuo seniausių laikų gamtos linijoms, raštams, spalvoms bei formoms atsispirti negalintys žmonės avi, rengiasi ir puošiasi daiktais, kurių išvaizdą ar detales pasiskolino iš jos. 110 metų jubiliejų švenčiantis „Stumbras“, straipsnių cikle „110 gamtos atspaudų“, kviečia rasti tiek pat įrodymų, kad gamtos formos mus lydi kiekviename žingsnyje. Šįsyk skaitykite istorijų rinkinį apie tai, kaip gamta įkvėpė rūbų, avalynės, papuošalų bei aksesuarų dizainerius kurti žavinčius ir žaismingus daiktus.
Medis
Medis / Projekto partnerio nuotr.

1. Gulbės eisena

Projekto partnerio nuotr./Gulbė / Kobi Levi
Projekto partnerio nuotr./Gulbė / Kobi Levi

„Ji plaukia šaligatviu kaip gulbė ežere“ – šiai dainos eilutei Kobi Levi sukurti batai suteikia naujo atspalvio. Ekstravagantiški, kūrybingi ir netikėti – taip galima pavadinti šio Tel Avive kuriančio batų dizainerio darbus. Flamingai, rykliai, bananai, pingvinai, katės – jo kurti moteriški batai, regis, gali įgyti bet kokį pavidalą.

2. Peteliškės mediniais sparnais

Projekto partnerio nuotr./Medis / Adam Teague ir Tim Paslay
Projekto partnerio nuotr./Medis / Adam Teague ir Tim Paslay

Kai kada dizaineriams reikia ne tik siuvimo mašinos, bet ir varstoto. O kartais pastarojo netgi labiau. Be šito staliaus baldo neapsieina JAV dirbantys Adamas Teague ir Timas Paslay, kurie sukūrė prekės ženklą „Two Guys Bow Ties“.

Jiedu nutarė, kad vyriškų aksesuarų rinka pernelyg konservatyvi ir todėl pasiūlė medines peteliškes, vyriškas skrybėles mediniais bryliais, medines vyriškas seges – visą seriją modernią išvaizdą ir išskirtinumą užtikrinančių bei natūralumu dvelkiančių aksesuarų.

3. Debesų suknia

Projekto partnerio nuotr./Debesys / Jeanas Louis Sabaji
Projekto partnerio nuotr./Debesys / Jeanas Louis Sabaji

Nuolat judantys, atsiskiriantys ir vėl susijungiantys debesys yra tapę nepastovumo sinonimu. O štai libaniečių dizaineris Jeanas Louis Sabaji juos sugynė į suknios formą.

Žiūrėdami į Sabajo darbą, matome iš tamsių ir audringų debesų verpeto išnyrančią moters figūrą. Gali atrodyti, kad prieš akis išniro vaizdu virtusi mitinė istorija apie deivės gimimą.

4. Kaklaraištis be mazgų

Projekto partnerio nuotr./Medis / Christopher ir David Steinrueck
Projekto partnerio nuotr./Medis / Christopher ir David Steinrueck

Puošiatės kaklaraiščiais, dažnai juos nešiojate, tačiau ieškote neįprasto ir ekstravagantiško varianto?

Tada medinis kaklaraištis – kaip tik jums. Tikrai būsite pastebėtas. Be to, galėsite pamiršti visus kaklaraiščių rišimo būdus, mazgus bei duobutes po jais. Už tai galima padėkoti San Fransiske dirbantiems broliams Christopheriui ir Davidui Steinrueckams, kurie sukūrė prekės ženklą „Wood Thumb“.

5. Žaliuojanti juvelyrika

Projekto partnerio nuotr./Žalieji augalai / Susan McLeary
Projekto partnerio nuotr./Žalieji augalai / Susan McLeary

Augalų motyvai bei formos – įprastinis papuošalų elementas. JAV gyvenanti dizainerė Susan McLeary nutarė į nuo senų senovės vyraujančią tendenciją pažvelgti naujai ir savo kūriniuose ėmė naudoti tikrus augalus.

Tiesa, šių papuošalų negalės paveldėti nei jūsų vaikai, nei vaikaičiai. Ir nepaisant to – kas gali būti gražiau už natūralias augalų formas, spalvas ir faktūras?

6. Žiedas, kuris kanda

Projekto partnerio nuotr./Ryklys / Ara Vartaniano
Projekto partnerio nuotr./Ryklys / Ara Vartaniano

Ekonomikos studijos Bostono universitete, darbas NASDAQ vertybinių popierių biržoje Niujorke – Ara Vartaniano laukė daug žadanti finansų maklerio ateitis. Tačiau 2000 m. jis metė darbą ir atsidėjo savo pašaukimui – tapo juvelyru. Vartaniano darbai išraiškingi, stilingi ir tikrai nepigūs. Toks žiedas – ryklys gali iškąsti nemenką skylę jūsų biudžete – priklausomai nuo inkrustacijų, tokio žiedo prisijaukinimas jums gali kainuoti nuo 3 iki 7 tūkst. dolerių.

7. Modernus kaubojus

Projekto partnerio nuotr./Samanos / Mr Lentz
Projekto partnerio nuotr./Samanos / Mr Lentz

Minimalistiniai ir sklidini atšiauraus gamtos grožio – taip galima pavadinti „Mr Lentz“ vardu prisistatančio kūrėjo darbus. Jis pats save vadina moderniu kaubojumi, mat dienas Lentzas leidžia ne balne, o dirbtuvėje, kurioje dirba su oda ir medžiu. „Mano tikslas – atrasti gražius daiktus ir jais dalintis su kitais žmonėmis“, – sako jis.

8. Nešiojami žmonės

Projekto partnerio nuotr./Žaliuojantis medis / Eglė Čekanavičiūtė
Projekto partnerio nuotr./Žaliuojantis medis / Eglė Čekanavičiūtė

Ne žmogus nešioja rūbus, o rūbai žmogų – jo kūnas tapo terpe, kuri maitina žaliuojančius ir aukštyn besiveržiančius augalus. Tokios mintys kyla žiūrint į lietuvės Eglės Čekanavičiūtės kolekciją, kuri pavadinta „Seed“. Kūrėjos teigimu, kolekcija atsirado sugrįžus prie paprastos minties, kad žmogus bejėgis prieš gamtą.

9. Gėlių sagos

Projekto partnerio nuotr./Gėlės / Oksana Iščenko
Projekto partnerio nuotr./Gėlės / Oksana Iščenko

Mes retai kreipiame dėmesį į sagas, o ir pačios sagos dažniausiai vengia mūsų žvilgsnio – nedidelės, dažniausiai juodos arba baltos, jos lieka nepastebima mūsų kasdienybės dalimi. Tačiau visa tai nustoja galioti, kuomet prabylama apie Kijeve gyvenančios Oksanos Iščenko gamintas sagas – jos perregimos, tačiau jūsų žvilgsnis pro jas nepraslys, nes jose tarsi inkliuzai gintare gyvena augalai.

10. Medis ant riešų

Projekto partnerio nuotr./Medis / „The New World Order“
Projekto partnerio nuotr./Medis / „The New World Order“

Medį būtų sunku priskirti prie brangių medžiagų, todėl jis retai naudojamas papuošalams gaminti. Tačiau gabiose rankose, jo šiluma ir išraiškinga faktūra gali virsti akį traukiančia puošmena. Pavyzdžiui tokia, kaip ši „The New World Order“ siūloma apyrankė.

11. Vėžlys ant pečių

Projekto partnerio nuotr./Vėžlys / David Galid
Projekto partnerio nuotr./Vėžlys / David Galid

Jaučiat nostalgiją vėžliukams nindzėms? O gal tiesiog norite neįprastos kuprinės? Tuomet Tel Avive kuriančio Davido Galido kuprinė jums turėtų patikti. Nusižiūrėjęs į vėžlio šarvą, dizaineris sukūrė kuprinę, kurios išorinė dalis sudėta iš trimačių daugiakampių.

Tiesa, užsidėję šią kuprinę nindze tikrai nepavirsite, tačiau bent jau turėsite vėžlio šarvą.

12. Priešybių vienybė

Projekto partnerio nuotr./NASA nuotrauka / Stephan Rolland
Projekto partnerio nuotr./NASA nuotrauka / Stephan Rolland

Kai kada įkvėpėja būna gamta, o kai kada – NASA. Tiksliau – NASA daryta nuotrauka. Kadras, kuriame užfiksuota dalelė Čilei priklausančio regiono Patagonijos, davė kūrybinį impulsą prancūzų dizaineriui Stephane Rollandui. Nuotraukoje užfiksuotas spalvų ir faktūrų susidūrimas bei jų dermė, Rollandą pastūmėjo sumodeliuoti suknelę, kurios putojanti, dinamiška raudona apatinė dalis, virš kelių virsta glotniu, lygiu ir baltai šaltu lyg kalnų sniegynai siluetu.

13. Tiksintis medis

Projekto partnerio nuotr./Medis / Lorenzo Buffa
Projekto partnerio nuotr./Medis / Lorenzo Buffa

Gamta laiko neskaičiuoja. Ji apsieina be laikrodžių, žadintuvų, chronometrų. Tačiau ji gali įkvėpti laikrodžių kūrėjus. Antai Filadelfijoje gyvenantis Lorenzo Buffa kuria medinius laikrodžius. Negana to, prie jų Buffa pritaiso ir medinius dirželius.

Laikrodžių bei prekės ženklo „Analog Watch Co.“ kūrėjas, labai rimtai žiūri į savo įsipareigojimus gamtai. 80 proc. jo kūrinių pagaminti iš suįrančių medžiagų, o dalis gauto pelno skiriama medžių sodinimui.

14. Graži kaip gėlė

Projekto partnerio nuotr./Kalija / „Kalija Caffe“
Projekto partnerio nuotr./Kalija / „Kalija Caffe“

Liūdesys, nelaimė ir eglių spygliai – daugeliui tokias asociacijas kelia kalija. Puikybė ir grožis, nekaltumas ir tyrumas – šią primirštą kalijos simboliką nutarė priminti Kamilė Džiugaitė, kurią šį gėlė įkvėpė sukurti rūbą pavadinimu „Kalija Caffe“.

Kitą savaitę jums pasiūlysime dar vieną tekstą iš „Stumbro“ straipsnių serijos „110 gamtos atspaudų“. Jame pristatysime neįtikėtinus viešbučius, kurių lankytojai naujai atranda sąlytį su gamta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius