Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interneto spyris į užpakalį: prancūzų „Liberation“ dienraščio žurnalistai mano, kad žmonės ir po 100 metų skaitys laikraščius

Trečiojo didžiausio Prancūzijos nacionalinio dienraščio „Liberation“ žurnalistai tūžmingai reagavo į keistą jo savininkų planą paversti sunkiai besiverčiantį leidinį socialiniu tinklu.
Prancūzijos nacionalinis dienraštis „Liberation“
Prancūzijos nacionalinis dienraštis „Liberation“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savininkai taip pat nori pertvarkyti „Liberation“ naujienų redakcijos nuomojamą milijonų eurų vertės pastatą Paryžiaus centre į visą parą veikiantį kultūros centrą, kuriame įsikurtų kavinė, televizijos studija ir verslo zona, padedanti vystyti startuolių projektus.

Pasipiktinę „Liberation“ žurnalistai išreiškė savo nepritarimą tokiems planams savaitgalio numerio pirmajame puslapyje, kurio antraštė skelbė: „Esame laikraštis – ne restoranas, socialinis tinklas, kultūrinė erdvė, televizijos studija, baras arba startuolių inkubatorius.“

Kairiosios pakraipos „Liberation“, įkurtas prancūzų filosofo Jeano Paulio Sartre'o buvo populiarus leidinys, ypač kairuoliškame Paryžiuje

Darbuotojai sekmadienį nubalsavo nekartoti parą trukusio streiko, kurį jie surengė pirmadienį, sužinoję apie savininkų planus. Tačiau jie pažadėjo kovoti prieš, jų manymu, neteisėtą projektą savo laikraščio puslapiuose.

Kairiosios pakraipos „Liberation“, įkurtas prancūzų filosofo Jeano Paulio Sartre'o buvo populiarus leidinys, ypač kairuoliškame Paryžiuje – dėl jo ypatingo dėmesio nuotraukoms ir kai kada karingų pozicijų.

Tačiau jis jau seniai atsilieka pagal populiarumą nuo labiau prestižinio formato dienraščių „Le Monde“ ir „Le Figaro“. Leidžiamas tik maždaug 100 tūkst. egzempliorių tiražu, „Liberation“ buvo nuostolingas jo akcininkams.

Prancūzijos, kaip ir daugelio kitų Vakarų šalių, spauda išgyvena sunkius laikus, vartotojams ir reklamos užsakovams vis labiau atsigręžiant į interneto portalus, o laikraščių ir žurnalų verslą palaikančios valstybės subsidijos dažnai būna nepakankamos.

2013 metais „Liberation“ patyrė daugiau nei 1 mln. eurų (3,45 mln. litų) nuostolių, pardavimams sumažėjus 15 proc. – daugiausia tarp Prancūzijos laikraščių.

Trys pagrindiniai „Liberation“ savininkai – verslininkas Edouard'as de Rothschildas, priklausantis garsiajai bankininkų šeimai, nekilnojamojo turto vystytojas Bruno Ledoux ir Italijos kapitalo valdymo grupė „Ersel“ – išreiškė viltį, kad jų neva inovatyvus planas gali grąžinti laikraščiui sėkmę.

„Mūsų projektas yra vienintelis tvarus sprendinys „Liberation“, – B.Ledoux šeštadienį sakė naujienų agentūrai AFP.

Jis žadėjo, kad vykdant restruktūrizacija laikraštis išliks „sistemos širdyje“, tačiau „pats nebebus sistema“.

B.Ledoux kritikavo „simptominį“ inovacijų atmetimo refleksą, demonstruotą laikraščio žurnalistų, ir perspėjo: „Jeigu darbuotojai nesutiks, „Liberation“ nebeturės ateities. Čia lošiama iš mirties.“

Tuo tarpu laikraščio darbuotojai skeptiškai vertina B.Ledoux pareiškimus, atkreipdami dėmesį, kad jis yra pastato, kurį nuomojasi „Liberation“, savininkas, todėl galėtų uždirbti milijonus, jeigu išmestų iš tų patalpų laikraštį, nuvedęs jį į bankrotą.

Darbuotojai taip pat įtariai vertina B.Ledoux ketinimus, kai žiniasklaidai buvo nutekintas jo elektroninis laiškas, adresuotas kitiems akcininkams, kuriame laikraščio žurnalistai vadinami bukapročiais. Verslininkas pareiškė norintis juos pulti, sukelti sukrėtimą, atskleisti visas kortas, įskaitant planus dėl pastato.

Savo savaitgalio vedamajame „Liberation“ naujienų redakcija pareiškė, kad ją suglumino savininkų planai.

„Tai nesuteikia jokios rimtos perspektyvos laikraščiui, kuris jums priklauso. Jeigu tai bus įgyvendinama, „Liberation“ taps vien prekės ženklu. Ateinančios savaitės bus sudėtingos, bet mes išliksime vieningi ir ryžtingi“, – rašė dienraštis.

Profsąjungos pažadėjo, kad keli pirmadienio numerio puslapiai bus skirti šiam ginčui, o tokia kampanija tęsis kelias ateinančias dienas.

„Laikraštis yra mūsų ginklas, – sakė vienas iš jo žurnalistų, pageidavęs neviešinti jo vardo. – Taip pat galime atlikti tyrimą dėl mūsų akcininko Bruno Ledoux.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius