Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Irakas parduoda ištaigingą Saddamo Husseino jachtą

Irako vyriausybė nusprendė parduoti ištaigingą jachtą, pastatytą buvusiam šios šalies diktatoriui Saddamui Husseinui, sekmadienį pranešė vyriausybės atstovas spaudai.
Saddamo Husseino jachta
Saddamo Husseino jachta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kabinetas nusprendė parduoti Saddamo Husseino jachtą, kuri yra Nicoje, ir už šią transakciją bus atsakingos Finansų ir Užsienio reikalų ministerijos“, – sakoma atstovo Ali al-Dabbagho pranešime.

Laivas „Ocean Breeze“, kurio ilgis - 82 metrai, buvo pastatytas Danijos laivų statykloje 1981 metais specialiai Irako lyderiui. Be to, laivų statyklos darbuotojai turėjo raštu pasižadėti, kad neišviešins jokių žinių, susijusių su statyba.

Manoma, kad jachtos kaina sieks maždaug 35 mln. dolerių, nors ryškus arabiška interjero stilius gali patikti ne visiems. Jachtos apdaila iš raudonmedžio, čiaupai auksiniai, ant grindų patiesti brangūs rytietiški kilimai.

Be to, jachtoje „Ocean Breeze“ yra keli plaukimo baseinai, mečetė, aikštelė sraigtasparniams, raketų paleidimo įrenginys, operacinė ir net specialus tunelis, kuriuo slaptai galima pereiti į povandeninį minilaivą.

Saddamas Husseinas, iš visko sprendžiant, taip ir nespėjo pasinaudoti šia prabanga: jis nesiryžo išplaukti į jūrą, nuogąstaudamas, kad politinė padėtis Irake paaštrės, jeigu jis išvyks iš šalies.

Todėl didžiąją laiko dalį jachta stovėjo prisišvartavusi Saudo Arabijoje. Pernai lapkritį „Ocean Breeze“ buvo atplukdyta į Prancūzijos Nicos uostą, kur ir liko stovėti, kol buvo sprendžiamas jos likimas teismuose.

Apginti savo nuosavybės teises į šį laivą mėgino Kaimanuose registruota kompanija „Sudeley Limited“, kuri dalinai priklauso Jordanijos karaliui Abdullah. Šios kompanijos atstovų teigimu, Saddamas Husseinas jachtą atidavė jai. Tačiau vasarą Prancūzijos teismas nusprendė, kad „Ocean Breeze“ turi būti perduota Irako vyriausybei.

Liepos 17 dieną Irako ambasadorius Prancūzijoje nuskrido į Nicą ir iškėlė ant jachtos stiebo Irako vėliavą.

Ekspertai mano, kad pasaulį krečiant finansų krizei surasti pirkėją Saddamo Husseino jachtai bus ne taip lengva.

Juo labiau kad, pagal dabartinių milijardierių reikalavimus, „Ocean Breeze“ jau nėra kažkokia išskirtinė. Pavyzdžiui, jos nė negalima palyginti su Romano Abramovičiaus jachta, kuri yra 115 metrų ilgio ir kainuoja 300 mln. dolerių – joje yra ne viena, o dvi aikštelės sraigtasparniams.

Vis dėlto Irako vyriausybė nepraranda vilčių gauti už jachtą nemažai lėšų, pažymėjo vienas ekspertų, ir pridūrė, kad galimą pirkėją gali suvilioti jos istorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius