-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įžymybės diktuoja kūdikių vardus

Muzikantai, dainininkai, aktoriai, televizijos laidų vedėjai diktuoja ne tik elgesio taisykles ar naujausių drabužių madas. Vis daugiau žmonių savo mažylius pavadina mėgstamos įžymybės vardu.
Amy Winehouse
Amy Winehouse / „Scanpix“ nuotr.

Štai, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos registrų centro duomenimis, 2008-aisiais populiariausi gimusių kūdikių vardai buvo Jackas ir Olivia. Beje, vyriškas vardas Jackas jau keturiolika metų yra populiariausis vardas šalyje.

Olivia mėgstamiausių vardų viršūnėse atsirado neseniai. Šiek tiek populiarumu nusileidžia vardai Grace ir Ruby, rašo „The Independent“.

Holivudo aktoriai, kurie buvo populiarūs prieš 10 ar 15 metų, lėmė, kad dabar Didžiosios Britanijos gatvėmis vaikščioja daugybė paauglių, kurių vardai – Sofia, Julia, Darcy, Rose, Connie, Heidi ar Amelie.

Britų nemėgstamas ir išjuokiamas vardas Theo išlieka populiarus nuo pat aštunto dešimtmečio. Tėvai savo berniukus taip tebevadina žymaus futbolininko Theo Walcotto garbei. Kiti populiarūs vyriški vardai – Ewanas, Leonas, Zacas ir Jude'as.

Dainininkė Amy Winehouse, kai tik pradėjo solinę karjerą ir padarė perversmą Didžiosios Britanijos muzikos pasaulyje, įkvėpė tūkstančius šeimų pavadinti mergaites Amy vardu. Po skandalų dėl narkotikų, gėdos ir pažeminimų vargu ar dar kas nors ryšis savo mažylei duoti šį vardą.

Kai kurie tėvai nepasiduoda aklai įžymybių diktuojamai madai ir parenka unikalius vardus. Tačiau abejotina, ar mažyliai, pavadinti britams nebūdingais Zebedee, Selim ar Zenono vardais, suaugę bus patenkinti.

Panaši situacija buvo susiklosčiusi ir Lietuvoje, kai žmonės su nerimu laukė naujo tūkstantmečio pradžios. Tuomet gyventojų registrų tarnybos gavo gausybę prašymų registruoti pačius keisčiausius naujagimių vardus. Kai kurie tėvai reikalavo pavadinti berniukus Mileniumais, kai kurios mamos net nepasivargino pasižiūrėti į žodyną ir išsiaiškinti, ką reiškia vardas Anakonda ar Helminta. Tiesiog tas raidžių sąskambis pasirodė gražus. Tačiau juk anakonda – didžiulis smauglys, o helminta – žarnyno kirmėlė.

Šiuo metu Lietuvoje, kaip ir Didžiojoje Britanijoje, jaučiama ryški įžymybių įtaka kūdikių vardams. Populiariausi berniukų vardai yra Matas, Lukas bei Nojus, o mergaičių – Kamilė, Emilija bei Gabija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius