-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaukūs ir šilti namai: kokį šildytuvą pasirinkti?

Spustelėjus šaltukui, visi norime mėgautis jaukumu ir šiluma alsuojančiais namais, todėl ypatingai daug dėmesio skiriame kambario temperatūrai. Šiuo metu rinkoje galima rasti dviejų pagrindinių tipų šildytuvus: vieni jų šilumą perduoda objektams, esantiems kambaryje ar kitoje patalpoje, o kiti šildo orą. Kokį šildytuvą pasirinkti, kad būtų galima džiaugtis šiltais namais ir mažomis sąskaitomis už elektrą, pasakoja didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistai.
Prabangių namų interjeras
Prabangių namų interjeras / 123rf.com nuotr.

Be jokios konkurencijos kelis pastaruosius dešimtmečius populiarumo viršūnėje karaliauja šilumos ventiliatoriai. Šie šildytuvai ventiliatoriaus spiralės sušildytą orą išskiria į aplinką. Be to, tai gana universalus pasirinkimas, nes vasarą jie gali būti naudojami kaip tradiciniai ventiliatoriai, skirti atsivėsinti kaitrią dieną, o ir kaina jų labai patraukli. Anot Pigu.lt specialistų, šiuo metu tai patys pigiausi šildytuvai. Kita vertus, šie prietaisai turi ir gana didelių minusų. Visų pirma, jie nėra skirti didelėms patalpoms, nors mažą kambarį sušildo gana greitai, tačiau sueikvoja labai daug elektros energijos ir skleidžia ne itin ausiai malonų garsą. Be to, šilumos ventiliatoriai sausina orą, todėl ilgiau užsibuvus tokioje patalpoje gali pradėti tempti odą, sausėti akys, skaudėti galvą, nes sumažėja deguonies kiekis.

Vis daugiau dėmesio sulaukia ir konvekciniai šildytuvai, kurie natūraliai cirkuliuoja orą per prietaise įmontuotą kaitinimo elementą. Paprasčiau tariant, šaltas oras pro apatines šildytuvo groteles patenka į šildytuvą ir šildomas kylą į viršų, išsiverždamas pro prietaiso viršuje esančias angas. Konvekciniai šildytuvai mažiau sausina orą, tačiau negali užtikrinti tolygios šilumos visame kambaryje, nes šiltas oras yra lengvesnis už šaltą, todėl patalpos grindys visada būna vėsios.

123rf.com nuotr./Infraraudonųjų spindulių šildytuvas
123rf.com nuotr./Infraraudonųjų spindulių šildytuvas

Pasak Pigu.lt specialistų, pastaruoju metu lietuviai vis daugiau domisi infraraudonųjų spindulių šildytuvais, kurie šildo ne kambarį ar kitą patalpą, o kūną, nes šiluma yra skleidžiama infraraudonųjų spindulių bangomis. Šie prietaisai labai praverčia šildant atviras erdves, nes vėjas ar kitos oro išdaigos neturi įtakos infraraudonųjų spindulių bangoms, todėl, nusprendus žiemos vakarą praleisti pavėsinėje ir pasigrožėti žvaigždėtu dangumi, tikrai nepavyks sušalti, jei pašonėje stovės infraraudonųjų spindulių šildytuvas. Šie prietaisai nesausina oro. Be to, moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad infraraudonųjų spindulių šildytuvai puikiai tinka tiems žmonėms, kurie yra alergiški dulkėms arba serga astma, kadangi infraraudonoji spinduliuotė nemaišo oro ir dėl šios priežasties nesukelia dulkių judėjimo.

Kai norisi sutaupyti

Infraraudonųjų spindulių šildytuvai šilumą perduoda šiluminėmis bangomis, lygiai tokiomis pačiomis bangomis saulės spindulių šiluma mus pasiekia ir šildo. Infraraudonųjų spindulių bangos išskiria šiluminę energiją ir taip priverčia molekules judėti. Toks namų šildymo būdas užtikrina gerokai mažesnes šildymo sąnaudas ir sąskaitas už elektros energiją. Tuo tarpu, anksčiau aptarti konvekciniai šildytuvai reikalauja apie 40 proc. didesnių investicijų, norint sukurti tą pačią temperatūrą kambaryje. Mažesnės sąnaudos užtikrina ir mažesnę šilumos sklaidą, nes, naudojant infraraudonųjų spindulių šildytuvą, yra šildomas objektas, o ne oras, todėl net skersvėjis nesukels didelių temperatūros pokyčių. Be to, Infraraudonųjų spindulių šildytuvas, apšildydamas vieną kvadratinį metrą ir palaikydamas +22 laipsnių šilumą, sunaudoja mažiau nei 50 W elektros energijos. Norint suprasti, koks tai nedidelis kiekis, reiktų žinoti, kad tepaliniai radiatoriai tam pačiam kvadratiniam metrui sueikvoja apie 150 W, o šilumos ventiliatoriai net 200 W.

Tikriausias pats didžiausias infraraudonųjų spindulių šildytuvų trūkumas yra jų kaina, kuri gali siekti net kelis šimtus eurų. Visgi, elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistai teigia, kad tokia investicija gana greitai atsiperka, nes jos kaštai išties labai nedideli, pavyzdžiui, be pertraukos 6 valandas dirbantis infraraudonųjų spindulių šildytuvas piniginę palengvins vos euru. Tiesa, būtų labai klaidinga manyti, kad infraraudonųjų spindulių šildytuvas gali visiškai pakeisti šildymo sistemą, įrengtą namuose. Šis prietaisas labiau tinka atskiroms patalpoms ar atviroms erdvėms. Labai dažnai tokio tipo šildytuvai naudojami garažuose, autoservisuose, lauko terasose ir pan.

Norint džiaugtis optimaliausiu šildytuvo rezultatu, specialistai rekomenduoja prietaisą laikyti šiek tiek aukščiau nuo grindų, maždaug 1.5 – 3 metrų aukštyje. O jei namuose yra nenuoramų augintinių ir smalsių vaikų, infraraudonųjų spindulių šildytuvui vietą reiktų parinkti labai atsakingai, kadangi tai prietaisas, kuris ne tik nepigiai kainuoja, net ir pakankamai greitai dūžta.

Egzistuoja ir trūkumai

Nors infraraudonųjų spindulių šildytuvai, lyginant su kitais prietaisais, atrodo išties gerokai pranašesni, tačiau kelis pastaruosius metus nenutyla kalbos ir apie jų trūkumus. Prieš nusprendžiant namus apstatyti infraraudonųjų spindulių šildytuvais, reiktų labai gerai pagalvoti, kaip dažnai ir ilgai jie bus naudojami. Vertėtų atminti, kad ilgą laiką būnant patalpoje, kuri yra šildoma infraraudonaisiais spinduliais, gali pradėsi sausėti ar šerpetoti veido oda, skilinėti lūpų kampučiai, atsirasti silpnas nuovargis, o mažai judantis žmogus, pavyzdžiui, dirbantis sėdimą darbą, gali pradėti jausti, kad viena kūno pusė šąla, o kita kaista.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius