Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV gamtininkas grūmėsi su anakonda, bet netesėjo pažado būti prarytas gyvas

Gamtininkas Paulas Rosolie, norintis atkreipti dėmesį į Amazonės drėgnųjų atogrąžų miškų naikinimą, nusprendė, kad jam reikalingas triukas, kurio žiūrovai tikrai nenorės praleisti.
Laidos Eaten Alive epizodas
Laidos Eaten Alive epizodas / Discovery nuotr.

Tad atkaklus aplinkos apsaugos aktyvistas sumanė tapti anakondos pietumis ir pasiruošė būti prarytas gyvas bei nufilmuoti visą tą procesą. Vis dėlto P.Rosolie nuvylė žiūrovus, kurie tikėjosi pamatyti jo kelionę į mirtinai pavojingo padaro pilvą.

Gamtininkas tik leidosi, kad anakonda jį apsivyniotų, o galiausiai turėjo nutraukti savo bandymą, baimindamasis, kad gali būti sunkiai sužalotas.

Anakondos, didžiausios pasaulyje gyvatės, savo grobį paprastai pasmaugia prieš prarydamos, todėl P.Rosolie triukas buvo gana pavojingas.

P.Rosolie liko gyvas, o daugybė žmonių visame pasaulyje turėjo galimybę stebėti jo kraują stingdančias grumtynes su didžiuliu ropliu, kai ta laida buvo pirmąkart parodyta Jungtinėse Valstijose sekmadienio vakarą per televiziją „Discovery Channel“.

Gamtininkas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis sumanymas jam kilo po dešimtmetį trukusio darbo atogrąžų miškuose ir pastangų apsaugoti jų buveines.

„Visi pasaulyje žino, kad drėgnieji atogrąžų miškai nyksta, o dauguma žmonių gali pasakyti, kokie jie yra svarbūs – tačiau vis dar nepakankamai žmonių kreipia į tai dėmesį; nepakankamai žmonių suvokia, kokia didelė yra ši problemą“, – aiškino jis.

Amerikietis aktyvistas sakė, kad didžiuojasi savo nuotykiu, nors jam buvo nelengva susitaikyti su tikimybe, kad gali žūti.

Kad neuždustų, ekspertai sukūrė P.Rosolie specialų anglies pluošto kostiumą su kvėpavimo sistema, taip pat vaizdo kameromis ir ryšio sistema.

„Nežinojome, ar visa tai veiks, jeigu būčiau prarytas, bet turėjome pasirūpinti, jog atsidūręs gyvatės viduje neuždusčiau“, – P. Rosolie aiškino po to bandymo.

Kitas iššūkis buvo rasti tinkamą gyvatę Peru Amazonės džiunglėse.

VIDEO: Eaten Alive By Anaconda: Why I Did It | TODAY

„Praleidome 60 dienų džiunglėse – stovyklaudami, keliaudami, kiekvieną naktį naršydami šlapynes“, – sakė P.Rosolie.

Galiausiai jie surado tinkamą 6 metrų ilgio anakondą patelę.

„Kai priėjau prie gyvatės, ji iš pradžių nemėgino manęs praryti, – pasakojo P.Rosolie. – Ji mėgino pabėgti. Kai ją truputį išprovokavau, ji tuomet pradėjo elgtis labiau kaip grobuonis – atsigręžė ir gynėsi.“

Galiausiai P.Rosolie nebuvo prarytas didžiulės gyvatės, tačiau grūmėsi su ja, kai anakonda apsivyniojo aplink jo kūną, nors galiausiai tą bandymą teko nutraukti.

Kai gyvatė apsivijo aplink kostiumą vilkintį P.Rosolie ir vienu metu plačiai išžiojo nasrus ant jo šalmo, drąsuolis sakė, kad anakonda smarkiai suspaudė jo ranką, kuri galėjo lūžti.

„Pajutau jos nasrus ant savo šalmo ir girdėjau gurguliuojant ir šnypščiant“, – jis pasakojo po grumtynių su gyvate.

Gamtininko padėjėjai susirūpinę stebėjo, matydami, kad P.Rosolie sunku kvėpuoti ir kad jo širdies ritmas sulėtėjo. Gamtininkas sakė jiems, kad jaučiasi apkvaitęs, o kai anakonda dar smarkiau suspaudė, jis paprašė pagalbos.

„Suėstas gyvas“ turėtų būti pervardyta į „Suėstas gyvas: tik pajuokavom“, – pareiškė vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas.

„Vaikinai, turite čia ateiti... Prašau pagalbos!“ – šūktelėjo jis, o padėjėjai padėjo išsekusiam P.Rosolie išsivaduoti iš stiprių gyvatės gniaužtų.

„Visa jos spaudimo jėga buvo sutelkta į mano atvirą ranką, todėl pradėjau jausti, kaip iš rankos nutekėjo kraujas ir pradėjo linkti kaulas. Atėjus momentui, kai pajutau, jog jis gali lūžti, turėjau užbaigti kovą“, – sakė P.Rosolie.

Žiūrovai socialiniuose tinkluose nedelsdami sukritikavo klaidinantį tos laidos pavadinimą, kai ji buvo parodyta sekmadienį.

„Suėstas gyvas“ turėtų būti pervardyta į „Suėstas gyvas: tik pajuokavom“, – pareiškė vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas.

Kitas pridūrė: „Suėstas gyvas“? Galbūt veikiau „Trumpai apseilėtas gyvatės, būdamas gyvas“.

Anakonda nenukentėjo

Gamtininkas tvirtino, kad jo komanda stengėsi nepakenkti gyvatei ir kad tik jam vienam grėsė pavojus.

„Mes nevertėme gyvatės nieko daryti – neprašėme gyvatės padaryti kažką neįprasta“, – pabrėžė P.Rosolie, po programos transliacijos aiškindamas, kad „gyvatės labai dažnai atryja, jeigu kažką ėda, o tuo metu pasirodo grobuonis – jos turi paaukoti laimikį, kad galėtų pabėgti.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jauniklės anakondos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jauniklės anakondos

Pasak jo, ta anakonda dabar jaučiasi gerai.

Tačiau P.Rosolie sulaukė aštrios kritikos iš gyvūnų teisių organizacijų, tokių kaip PETA, kuri tvirtino, kad „gyvatė buvo kankinama ir kentėjo dėl televizijos reitingų“.

P.Rosolie sakė sulaukęs netgi grasinimų jį nužudyti.

Tačiau jis liko neįbaugintas, sakydamas, kad sensacinga laida buvo svarbi priemonė atkreipti dėmesį į jo tikslus, nors jis ir nebuvo suėstas gyvas.

Aktyvistai įkūrė su šiuo šou susijusį fondą, siekiantį atkreipti dėmesį ir surinkti lėšų Amazonės miškų išsaugojimui, taip pat skatinti anakondų tyrimus jų natūralioje gyvenamojoje aplinkoje.

Laida, netiksliai pavadinta „Suėstas gyvas“ (Eaten Alive), po premjeros Jungtinėse Valstijose gruodžio 10 bus parodyta Suomijoje, Danijoje, Vengrijoje, Lenkijoje ir Švedijoje, o dviem dienomis vėliau – Australijoje. Vėliau jis bus rodoma kitose šalyse, tarp jų Kinijoje ir Indijoje.

„Discovery“ prognozuoja, kad šią laidą Jungtinėse Valstijose pamatys bent 3 mln. žiūrovų, o dar milijonai – visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius