Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip valdyti savo sapnus

Sąmoningo sapnavimo mokslas Rytuose vadinamas sapnų joga. Tokia sapnų rūšis pripažinta ir Vakaruose. Heidelbergo universiteto mokslininkas, psichologas, sąmoningų sapnų tyrėjas Tadas Stumbrys teigia, kad jam iš pirmo karto pavyko sąmoningai, t.y. užmigdžius kūną, bet ne protą, nukeliauti į sapną. „Galbūt tai naujoko sėkmė“, – pripažino pašnekovas.
Miegas
Miegas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Sapnas

„Nuo pat sapno pradžios tu žinai, kad tai sapnas. Mano pirmas sapnas buvo pakankamai transformuojanti patirtis. Aš buvau kambaryje, o vaizdas vis ryškėjo. Aš apsižvalgiau ir tas kambarys atrodė visiškai realus, pačiupinėjau medinį stalą, pabandžiau sušukti ir girdėjau savo balsą. Mačiau džiovintus vaisius, berods, slyvas. Paragavau, skonis buvo kaip tikrų vaisių. Visi pojūčiai buvo identiški tiems, kurie yra realybėje. Sapno pabaigoje pamačiau langą ir suvokiau, kad galiu pro jį iššokti ir man nieko neatsitiks. Aukštis buvo gal koks 10 m. Buvo baisu“, – Žinių radijo laidoje prisiminė pašnekovas.

Sapnų priežastys

Sapno pabaigoje pamačiau langą ir suvokiau, kad galiu pro jį iššokti ir man nieko neatsitiks. Aukštis buvo gal koks 10 m. Buvo baisu, – pasakojo T.Stumbrys.

T.Stumbrys pasakojo, kad galima pasirinkti sapno turinį, bet kartais vis viena įvyksta tokie dalykai, kurių žmogus gali ir nenorėti: „Vaizdiniai į sapną ateina iš prisiminimų archyvo. Mes juos galime koreguoti, bet tai priklauso nuo mūsų gebėjimo valdyti sapną. Sapnai yra mūsų vaizduotės, kūrybinių galių atspindžiai.“

Specialistas pasakojo, kad dažnai žmonės pradeda sapnuoti sąmoningus sapnus, norėdami išsivaduoti iš kamuojančių košmarų. Taip pat šis sapnavimo būdas gali būti pasitelkiamas skatinti kūrybiškumui ar problemų sprendimui, fizinių įgūdžių lavinimui.

„Kai mes sapnuojame, vyksta greitų akių judesių fazė. Sapnų metu mūsų fiziniai raumenys yra išjungti, nes jei taip nebūtų, viskas, ką mes su kūnu darytume sapne, persikeltų į realybę“, – sakė T.Stumbrys.

Sąmoningam sapnui – du būdai

Yra žmonių, kurie sapnuoja sąmoningai natūraliai. Bet, kaip teigė mokslininkas, jų nėra daug. Norintiems išmėginti sąmoningo sapnavimo techniką T.Stumbrys pasiūlė du būdus:

Atsikėlę užsirašykite ką tik patirtą sapną. Reiktų rasti tas vietas, kurios pasufleruotų, kad tai buvo sapnas, – sakė T.Strumbrys.

„Reikėtų pamiegoti šešetą valandų, nes miegas vyksta pusantros valandos ciklais. Tokiu atveju yra didelė tikimybė, kad nubusite greitų akių miegu ir turėsite gana šviežią sapno atmintį. Atsikėlę užsirašykite ką tik patirtą sapną. Reiktų rasti tas vietas, kurios pasufleruotų, kad tai buvo sapnas.“

„Tada visą sapną reiktų prasukti galvoje ir ties kiekviena situacija sau pasakyti: „Kitą kartą, kai aš matysiu kažką panašaus, aš prisiminsiu, kad sapnuoju.“ Pabudus reiktų išbūti apie valandą laiko, o paskui grįžti į lovą galvoje sukant tas mintis“, – Žinių radijo laidoje „Mano sveikata“ sakė T.Strumbrys.

Kitas būdas – budriai mąstyti, o kūną atpalaiduoti. Lengviausia tai padaryti, kada kvėpuojate ir su kiekvienu įkvėpimu skačiuojate. Specialisto teigimu, tokio būdo galimos trys baigtys: galima užmigti ir pamesti skaičių seką, galima tiesiog neužmigti arba patekti į sąmoningą sapną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius