Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune egzaminą laikė pirmasis floristikos meno studentų kursas

Trečiadienį vieną rimčiausių egzaminų savo gyvenime laikė ne tik tūkstančiai abiturientų, bet ir Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro Floristikos studijos studentai, metus profesines žinias gilinę pas vieną garsiausių pasaulyje floristikos meno specialistų – iš Šveicarijos kilusį menininką Peterį Hessą.
Floristikos studijos studentų darbus – kelias dešimtis floristinių kompozicijų kauniečiai ir miesto svečiai gali apžiūrėti iki sekmadienio. Darbų paroda veiks „Floristikos studijoje“, Griunvaldo gatvė 20, Kaune.
Floristikos studijos studentų darbus – kelias dešimtis floristinių kompozicijų kauniečiai ir miesto svečiai gali apžiūrėti iki sekmadienio. Darbų paroda veiks „Floristikos studijoje“, Griunvaldo gatvė 20, Kaune. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tarptautinei komisijai 16 studentų – floristikos guru vadinamo šveicaro išugdytų lietuvių – pristatė po kelias savo sukurtas menines kompozicijas, taip pat turėjo išlaikyti teorinių klausimų egzaminą.

„Šis kursas – bandymas Lietuvos floristus „perkelti“ į aukštesnį lygį. Tokį, kuris atitiktų europinius standartus“, - sakė vienas iš komisijos narių, floristas Marijus Gvildys. Pašnekovo teigimu, visi kursų studentai – profesionalai, dirbantys šioje srityje ne vienerius metus. „Tačiau daugelis jų, pradėję mokytis pagal P.Hesso metodiką, suprato, kad nieko nemoka“, – juokėsi M.Gvildys, anksčiau ir pats tobulinęsis pas P.Hessą.

Stereotipinis požiūris, kad floristikos menas – gėlių komponavimas, nėra teisingas. Tai kur kas daugiau: meninės kompozicijos, augalų dizainas, žemės menas ir pan. dalykai.

Per metus Floristikos studijos studentai lankė 24 pamokas. Paskaitos, trunkančios nuo 8 iki 12 valandų, vykdavo kartą per mėnesį. Spalvotyra, meno istorija, kompozicija – tai tik maža dalis to, ką per intensyvius metus Lietuvos floristai galėjo išmokti. „Didžiausias dėmesys buvo skiriamas kūrybiškumui. Profesionalai, kurie kompoziciją išmano puikiai, turėjo įveikti save ir pradėti kurti ne gėlių puokštes, kitus standartinius floristinius kūrinius, bet meną“, - pastebėjo M.Gvildys.

Kalbinti studentai tvirtino, kad būtent tai jiems ir buvo sunkiausia. „Sunkiai sekėsi „pamiršti“ įprastas komponavimo taisykles. O leidus sau improvizuoti – nenusivažiuoti į lankas“, – prasitarė pavardės atskleisti nenorėjusi studentė, per praktinę egzamino dalį plušėjusi prie vienos iš floristinių kompozicijų.

Studentai, išlaikę praktinę ir teorinę egzamino dalis, pereis į kitą kursą. Iš viso studijos truks 3 metus. Baigusieji jas gaus diplomą, galiojantį bet kurioje pasaulio valstybėje. „Šie kursai galėtų tapti tramplinu žmonėms, norintiems būti pastebėtiems ne tik Lietuvoje“, - įsitikinęs D.Gvildys.

Jam antrino ir P.Hessas. Pasak svečio, šiuo metu neįmanoma pasakyti, ar kas nors iš studentų pasieks pasaulinį pripažinimą. „Kursų dalyviai, nepaisant jų ankstesnės profesinės ir gyvenimiškos patirties, yra pradinukai – išklausė tik 24 paskaitų ciklą. O tam, kad taptum žinomu, reikia nueiti ilgą kelią. Žinoma, startas svarbu. O jis, mano akimis, puikus“, - gerų žodžių Lietuvos studentams – floristams negailėjo specialistas iš Šveicarijos.

 Pateikia kitokį požiūrį į „gėlių meną“

P.Hessas
Atelier5.ch  nuotr./ P.Hessas

Floristikos virtuozu vadinamo šveicaro P.Hesso biografijoje – daugybė unikalių projektų, jo sukurta floristikos meno metodika naudojama įvairiose pasaulio šalyse. 1948 metais gimęs šveicaras, galima sakyti, buvo užprogramuotas tapti floristikos meno ekspertu. Gėlių dizainu, augalijos skulptūromis profesionaliai domėjosi 3 ankstesnės Hessų kartos. Nuo to laiko šeima turi ne vieną oranžeriją. Prosenelių, senelių ir tėvų pėdomis pasekti apsisprendęs P.Hessas šioje srityje karjerą pradėjo būdamas 17 metų. Jaunystėje pasirinkta profesija menininkui įdomi iki šiol: jis nuolat dalyvauja įvairiuose projektuose, pavyzdžiui, augalijos dizaino festivaliuose, pats juos organizuoja, taip pat moko floristikos menui neabejingus įvairių tautų menininkus. P.Hesso darbuose augalai komponuojami su kitomis medžiagomis, pavyzdžiui, mediena, metalu, todėl savo studentus menininkas juokauja mokantis ne tik floristikos, bet ir kalvystės, kitų amatų.

Daugiau informacijos apie P.Hesso ir jo įkurtos mokyklos veiklą galima rasti interneto puslapyje http://www.atelier-5.ch

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius