-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisčiausios metų bylos

Nors 2008 metus daugelis prisimins kaip gilaus ekonominio sukrėtimo metus, šiemet netrūko ir linksmų nutikimų. Kai kurie iš jų mus pasiekė tiesiog iš teismo salės.
Beždžionės
Beždžionės / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

1. Viena Naujosios Zelandijos gyventojų pora įrodė, jog tėvai gali būti labai žiaurūs. Viso pasaulio dėmesį šiemet patraukė 9 metų mergaitė, nusprendusi kreiptis į teismą dėl kūdikystėje patirtos skriaudos. Teisėjas pripažino, jog mergaitės tėvai, davę jai vardą Talula Does The Hula From Hawaii („Talula šoka hulą iš Havajų“), pažeidė jos teises. Mergaitei buvo paskirta teismo globa, kad ji galėtų pasikeisti vardą. Kiti Naujojoje Zelandijoje vaikams duoti įdomesni vardai – Number 16 Bus Shelter („16 autobuso stotelės paviljonas“), Sex Fruit („Sekso vaisius“), Keenan Got Lucy („Kynanas gavo Liusę“).

2. Geri politikų norai ne visada sulaukia pritarimo. Rumunijos parlamentą pasiekęs naujo įstatymo projektas numato, kad radijo ir televizijos transliuotojai turėtų pranešti po lygiai gerų ir blogų naujienų. Projektą atmetė šalies Konstitucinis teismas, pabrėžęs, kad „naujienos yra naujienos, jos negali būti teigiamos arba neigiamos, jos tik atspindi tikrovę“. Be to, visiems žinoma, kad demokratinėje šalyje riboti žodžio laisvę – draudžiama.

3. Identiški dvyniai tikrai mėgsta apsimesti vienas kitu. Italijoje dvi moterys už tai buvo priverstos stoti prieš teismą. Nustatyta, kad teisininkė Gabriela Odisio, sužinojusi, kad vienu metu turės būti dviejose skirtingose vietose, vietoje savęs pasiuntė seserį Patrizią. Kadangi toks sukčiavimo būdas pasirodė esąs pelningas, jos apgaule užsiiminėjo dar trejus metus. Viskas išaiškėjo, kai vienas G.Odisio klientas nugirdo slaptą jos pokalbį su seserimi.

4. Kartais pasiteisinimai būna tikrai neįprasti. Londono gyventoja, palikusi automobilį stovėjimo aikštelėje įjungtu varikliu, gavo baudą, tačiau nenuleido rankų. Teisme ji aiškino dirbanti pilvo šokėja ir savo pasirodymuose naudojanti gyvates. Įjungtas automobilio variklis šildo roplius ir neleidžia jiems užmigti, kol šeimininkė rengiasi šokiui. Teismas baudą nusprendė panaikinti.

5. Kartais žmonių aprangą bandoma reguliuoti įstatymais. JAV Floridos valstijoje paauglys sulaikytas dėl to, kad jo kelnės buvo nusmukusios gerokai žemiau liemens. Rivjera Byčo miestelio tarybos priimtas nutarimas skelbė, kad už nusmukusių kelnių dėvėjimą gresia nuo 400 iki 800 litų bauda. Vis dėlto konservatyvus požiūris šį kartą pralaimėjo – teismas pripažino, kad teisės aktas neatitinka šalies konstitucijos.

6. Bylinėjantis dėl globos teisių iškyla rimtų klausimų. Austrijos aukščiausiajam teismui teko spręsti, ar 26-erių šimpanzės patinas Matthew Hiaslis Panas gali būti laikomas fiziniu asmeniu ir gauti oficialų globėją. Gyvūnų teisių gynėjų grupė teigė, kad jis, didžiąją gyvenimo dalį praleidęs prieglaudoje, netrukus gali tapti benamiu, o globėjo jam reikia, kad galėtų teisėtai gauti piniginę paramą. Tuo tarpu teismas nusprendė, kad fiziniu asmeniu gali būti laikomas tik žmogus, todėl Matthew liko be oficialaus globėjo. Šimpanzės byla toliau bus svarstoma Europos žmogaus teisių teisme Strasbūre.

7. Istoriją nugalėti teisme – sudėtinga. Grupė Graikijos Lesbo salos gyventojų bandė įrodyti, kad jie turi išskirtinę teisę vadintis „lesbiečiais“. Pasak skundo autorių, homoseksualios moterys nepagrįstai vadinamos „lesbietėmis“ ir kelia jiems „dvasinių kančių“. Vis dėlto galiausiai nugalėjo argumentas, jog terminas "lesbietė" turi ilgą istoriją; VII a. pr. Kr. Lesbo saloje gyvenusi poetė Sapfo garsėjo savo eilėmis, kuriose atskleidė savo meilę moterims.

8. Amerikiečiai garsėja savo pomėgiu bylinėtis. Charlotte Feeney nusprendė paduoti į teismą kompaniją „L'Oreal" dėl to, kad panaudojusi plaukų dažus iš blondinės tapo brunete. Pasak moters, šis potyris sukėlė jai sunkią depresiją ir apsunkino bendravimą su kitais žmonėmis. „Aš daugiau laiko praleidžiu namuose ir beveik nesiskiriu su skrybėlaite“, – skundėsi Ch.Feeney. Teismas nusprendė, kad moters kaltinimai nepagrįsti.

9. Sunkumų kilnojimas kartais tampa sunkiu išbandymu kaimynams. Anglijoje gyvenančiam 36-erių kultūristui skirta 280 litų bauda už tai, kad jis sportuodamas kėlė nepakenčiamą triukšmą. Teismas pripažino, jog Girano Jobe'o dviejų valandų trukmės mankšta, kurios metu jis garsiai kriokdavo ir mesdavo ant grindų štangą, trukdė žemutiniuose aukštuose gyvenantiems kaimynams. Sportininkas teigia pasimokęs ir nuo šiol daugiau dėmesio skirsiąs atsispaudimams.

10. Kai kuriuos vagišius gali sustabdyti tik teismas. Makedonijos teisėjas nagrinėjo bylą, kurioje bitininkas kaltino rudąjį lokį vagiant iš jo medų. Pasak Zorano Kiseloskio, smaližio nuo avilių neatgrasė nei ryški prožektorių šviesa, nei itin garsiai leidžiama muzika. Galiausiai problema buvo išspręsta teisiniu keliu – kadangi lokys neturi savininko, teismas įpareigojo valstybę sumokėti bitininkui 6,8 tūkst. litų kompensaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius