Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek interneto vaikams yra per daug?

Pastaruosius 20 metų vaikų, kurie kasdien jungiasi prie interneto, skaičius nuolat auga. Naršymui ir susirašinėjimui persikėlus į mobiliuosius telefonus prieiga tapo ypač lengva, o priežiūra – kaip niekad sudėtinga. Į tai dėmesį kreipti reikėtų ne vien dėl galimai netinkamo turinio, tačiau ir dėl to, kad per daug laiko prie ekrano gali turėti rimtų pasekmių vaiko vystymuisi.
123rf.com nuotr. / Vaikai su planšete
123rf.com nuotr. / Vaikai su planšete

Žinoma, su internetu ir kompiuteriu viskas yra gerai, kai žinome ką ir kiek mūsų vaikai jame veikia. Kokybiškas, amžiui pritaikytas turinys, vaikų elgesį ir mokymąsi veikia teigiamai, tačiau privalu išlaikyti balansą tarp veiklos prie ekrano ir be jo.

Svarbu, kad jūsų vaikas taip pat įdėtų pastangų – kompiuterinis raštingumas ir savireguliacija ateityje bus labai naudingi. Taip pat kompiuterinis auklėjimas yra puiki proga supažindinti vaiką su naujomis programėlėmis bei sužinoti, ką jis mėgsta.

Kodėl laiką prie kompiuterio ir telefono reiktų apriboti?

Anksti pradėjęs žiūrėti į ekraną stipriai padidina tikimybę, kad šis įprotis išliks visam gyvenimui. Ekspertai pastebi, kad įpročiai susiformavę vaikystėje dažnai išlieka visą gyvenimą, ypač kai kalbama apie kompiuterį.

Kaip ir su bet kuria priklausomybe, žiūrėjimas į ekraną sukuria pokyčius smegenyse – labiausiai pastebimas dopamino, savotiško laimės hormono, išsiskyrimas. Tai tas pats mechanizmas, kuris nulemia priklausomybes nuo cukraus ar tokių narkotikų kaip kokainas.

123rf.com nuotr. / Priklausomybė nuo kompiuterio
123rf.com nuotr. / Priklausomybė nuo kompiuterio

Vienas iš būdų dopaminui išsiskirti yra, kai pamatome kažką naujo ir įdomaus. Bet priklausomybės atveju jis atlieka ir atlygio funkciją. Neurologams kelia rūpestį, kad nekontroliuojamas jo išsiskyrimas ilgus metus – pavyzdžiui, žaidžiant kompiuterinius žaidimus – gali išbalansuoti atlygio grandinės mechanizmą, taip sukeldamas priklausomybę ekranui visam gyvenimui.

Per daug laiko prie kompiuterio gali turėti pasekmių ir mokymuisi, psichologiniam bei emociniam vystymuisi. Nekalbant jau apie tai, kad ilgas laikas praleistas nejudant jauname amžiuje virs didelėmis sveikatos problemomis vėliau.

Tad koks yra optimalus kiekis?

Paprastas atsakymas būtų – nedaug. Specialistai rekomenduoja su kompiuteriu, telefonu ir netgi televizoriumi vaikus supažindinti tik šiems sulaukus dvejų metų.

2-5 metų vaikams reiktų apriboti internetą iki valandos per dieną, o sulaukę 5-18 metų neturėtų praleisti daugiau kaip dviejų valandų kasdien.

123rf.com nuotr. / Paauglys su telefonu ir kompiuteriu
123rf.com nuotr. / Paauglys su telefonu ir kompiuteriu

Išsiderėti tokį laiką su paaugliais gali būti nelengva, ypač dėl to, kad internetas dažnai praverčia ruošiant namų darbus. Tačiau svarbu atsiminti, kad tikrasis pavojus yra laisvalaikio leidimas prie interneto, tad namų darbams skirto laiko galima ir neskaičiuoti.

Galiausiai, sprendimas ar šie apribojimai yra pernelyg griežti, priklauso nuo pačių tėvų – tam tikras lankstumas ir abipusis susitarimas visada atneš daugiau naudos nei tiesmukas draudimas. Vis dėlto absoliutus nesidomėjimas prie ekrano praleistu laiko kiekiu retai kada išeina vaikams į naudą.

Kaip apriboti internete praleidžiamą laiką?

Vienas iš efektyviausių žingsnių – neleisti kompiuteriu ir telefonu vaikui naudotis naktį. Šią taisyklę reiktų nustatyti nuo pat pradžių, mat daugumai tėvų vėliau pašalinti įrenginius iš vaikų kambarių tampa daug sunkiau. Normaliam vaiko fiziniam ir psichiniam vystymuisi itin reikalingas netrukdomas miegas, tad šį žingsnį žengti reikės.

Kad prieš miegą reikėtų padaryti pertrauką nuo ekrano, reiktų atsiminti ir daugeliui suaugusiųjų. Dauguma šiuolaikinių kompiuterių ir telefonų naudoja pigesnį LCD apšvietimą, kuris skleidžia vadinamąją mėlynąją šviesą. Ji ne tik kenkia regėjimui, bet ir slopina miego hormono melatonino gamybą bei trikdo dienos ir nakties ritmą.

Namuose paskirkite vietos aktyvioms erdvėms, kuriose nebūtų ekranų – kompiuterių, telefonų ir televizorių – ir rodykite gerą pavyzdį, nesinaudodami skaitmeniniais įrenginiais, kai bendraujate su vaikais.

Blogiausias sprendimas, kurį galite priimti – išjungti kompiuterį ar atimti telefoną nieko nepaaiškinę. Vaikams reikia žinoti priežastį, kodėl tam tikra jų veikla yra ribojama. Jei aiškiai išdėstysite pavojus sveikatai, didesnė tikimybė, kad vaikas jus išgirs ir šią informaciją įsisąmonins.

Pradėję kryptingai mokyti vaiką apie internetą nuo mažų dienų, vėliau su tuo susijusių problemų turėsite mažiau. Netiesa, kad vaikai, kurie praleidžia ribotą laiką prie kompiuterio, bus mažiau linkę mokytis. Tačiau anksti paaiškinę, kad tai pirmiausia yra būtent įrankis mokymuisi, vėliau ilgai džiaugsitės rezultatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius