Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija ištiesė „draugystės leteną“ Taivanui (atnaujinta 13.10 val.)

Pora didžiųjų pandų antradienį lėktuvu išskraidintos iš pietvakarinio Kinijos miesto Čengdu ir pradėjo istorinę kelionę į naujus namus Taivane, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.
Panda
Panda / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Patinas Tuan Tuanas ir patelė Yuan Yuan, kuriems yra 4 metai, išskraidinti iš Šuangliu oro uosto po trumpos ceremonijos ant pakilimo tako, o jas gabenantis lėktuvas Taivane turėtų nusileisti po pustrečios valandos skrydžio.

Išbuvusios karantine pandos sausio pabaigoje bus viešai parodytos zoologijos sodo lankytojams. Šių žvėrių perdavimas laikomas per pastaruosius mėnesius labai pagerėjusių Kinijos ir Taivano santykių simboliu.

Tuan Tuanas ir Yuan Yuan, kurių vardai, ištari drauge, reiškia „vienybę“, bus antrasis Kinijos mėginimas padaryti geros valios gestą savo politinei varžovei.

Pekinas jau kartą siūlė Taivanui priimti dovanų dvi didžiąsias pandas – 2006 metais mėgindamas „įsigerinti“ Taibėjui po dešimtmečius trūkusio „ginklų žvanginimo“. Tačiau tuometinis salos prezidentas šį gestą atstūmė.

Tuan Tuanas ir Yuan Yuan, kurių vardai, ištari drauge, reiškia „vienybę“, bus antrasis Kinijos mėginimas padaryti geros valios gestą savo politinei varžovei.

Nuo 1957 metų Kinija pasidalijo savo nacionaliniu turtu – pandomis – su devyniomis valstybėmis, tarp jų su Japonija, Šiaurės Korėja, JAV ir buvusia Sovietų Sąjunga.

Kinijos ir Taivano santykiai žymiai pagerėjo pastaraisiais mėnesiais, kai po rinkimų saloje prezidentu tapo Kinijai palankiai nusiteikęs Ma Ying-jeou.

„Tai aiški ilgalaikio suartėjimo dalis, mielas simbolis“, – sakė JAV tyrimų centro „Ramiojo vandenyno šalių forumas“ vykdomasis direktorius Bradas Glossermanas. Praėjusią savaitę Taivanas ir Kinija užmezgė kasdienį tiesioginį keleivinį oro susiekimą, paskelbė naujus jūrų maršrutus ir atnaujino pašto susiekimą pirmą kartą per pastaruosius 60 metų.

Kinija taip pat pasiūlė Taivano verslininkams 19 mlrd. dolerių pagalbą artimiausiems trejiems metams, atsižvelgdama į pasaulinę finansų krizę.

Tačiau daugelis salos gyventojų būtų linkę, kad Kinija pašalintų į salą nutaikytas raketas ir leistų Taivanui įstoti į tarptautines organizacijas, pavyzdžiui, į Jungtines Tautas, užuot dovanojusi gyvūnus ir siūliusi finansinę pagalba, sako ekspertai.

„Tai ne nauja gairė, ne proveržis, o tiesiog tęsiamas dialogas“, – sakė Tamkango strateginių tyrimų universiteto Taivane profesorius Lin Chong-pinas.

Kinija Taivaną savo sukilusia provincija laiko nuo 1949 metų, kai Mao Zedongo vadovaujami komunistai laimėjo pilietinį karą, o Chiang Kai-shek nacionalistai pabėgo į salą. Pekinas nuo to laiko žada susigrąžinti Taivano kontrolę bet kuriuo būdu, net ir panaudojant jėgą.

Pandos veisiasi tik žemyninės Kinijos teritorijoje. Kinija aktyviai deda pastangas, kad pandos neišnyktų pirmiausia dėl joms būdingo itin keblaus dauginimosi.

Pasirodyti Taibėjaus zoologijos sodo lankytojams pandos turėtų būti pasirengusios jau po mėnesio. Zoologijos sodo vadovybė tikisi, kad šiais įstabiais gyvūnais kasdien galės pasigrožėti maždaug 30 tūkst. lankytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius