-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinijos laikraščiai aprašinėja pirmąją gėjų santuoką šalyje

Kinijos valstybinių laikraščių pirmieji puslapiai trečiadienį mirgėjo nuotraukomis pirmosios gėjų poros, nepabūgusios viešai „susituokti“ šalyje, kurioje ilgus metus niekas nedrįso kalbėti apie homoseksualumą.
Susituokusi Kinijos gėjų pora
Susituokusi Kinijos gėjų pora / „Scanpix“ nuotr.

Anglų kalba leidžiamas dienraštis „China Daily“ jaunavedžių istorijai skyrė visą puslapį, o jį iliustravo susikibusių jaunųjų nuotrauka iš sausio 3 dieną vykusios ceremonijos.

45–erių Zengas Anquan ir 27–erių Panas Wenjie ištikimybę vienas kitam prisiekė pietvakariniame Čengdu mieste esančiame gėjų bare, rašo laikraštis, šią ceremoniją pavadinęs „pirmuoju tokio pobūdžio viešu renginiu šalyje“.

Kinijoje homoseksualumas išlieka opi tema. Net iki 2001 metų homoseksualumas buvo laikomas psichiniu negalavimu. Santuokos tarp tos pačios lyties atstovų iki šiol teisiškai nėra pripažįstamos.

„Mes daugiau nebesislapstome. Mūsų vestuvės mums yra laimingiausia ir brangiausia akimirka“, – sakė anksčiau šeimą turėjęs architektas Z.Anquanas laikraščiui.

„Tūkstančiai gėjų ir lesbiečių tuokiasi Prancūzijoje, Suomijoje, Britanijoje. Kodėl mums negalima?“, – retoriškai klausė jaunasis.  Nors didžioji Kinijos gėjų bendruomenės dalis savo privatų gyvenimą slepia, neseniai pasirodė ženklų, kad visuomenė jiems darosi atlaidesnė.

Praėjusį mėnesį Kinijos Junanio provincijos turistų pamėgtame Dali mieste su valdžios leidimu buvo atidarytas pirmas gėjų baras. Tris savaites vėlavęs baro, turinčio prisidėti prie kovos su ŽIV plitimu, atidarymas susilaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio.  Pekine penktadienį turėtų vykti pirmas viešas gėjų renginys, kurio metu bus renkamas šalies kandidatas į kitą mėnesį Norvegijoje vyksiančius Misterio Pasaulio Gėjaus rinkimus.

Be to, Kinijos valstybinis radijas planuoja šį savaitgalį pradėti naują laidą apie AIDS, kurią ves ŽIV sergantis vedantysis, pranešė naujienų agentūra „Xinhua“. Ar laidos vedėjas yra gėjus, neinformuojama.

Tačiau giliai įsišaknijęs konservatyvus visuomenės požiūris į homoseksualius santykius negalėjo neatsispindėti ir Z.Anquano bei P.Wenjie santykiuose – abiejų vyrų šeimos nepritarė jų santuokai.

„Mano sesuo perspėjo, kad daugiau nevadins manęs broliu, jei neišsiskirsiu su Panu, aš sulaukiau šimtų skambučių telefonu iš savo draugų ir giminių, kurie sakė, jog jiems dėl manęs gėda“, – sakė Z. Anquano. „Tačiau mes labai mylime vienas kitą, niekada vienas kito nepaliksime“, paaiškino neseniai demobilizuotas karys P.Wenjie.

Ceremonijoje dalyvavo daugiau nei 200 poros draugų gėjų. Vienas iš jaunavedžių vilkėjo baltus vestuvių drabužius, pranešė „China Daily“, tačiau, kuris iš jaunųjų buvo „nuotaka“, nenurodė.  Pasak Z.Anquano, jie su partneriu jautė diskriminaciją ir vengdami nepageidaujamo dėmesio išsikraustė į nedidelį miestelį Čengdu miestelį, kur niekas jų nepažinojo.

Remiantis Kinijos ekspertų skelbiamais duomenimis, šalyje yra 30 milijonų homoseksualų, iš kurių 20 milijonų – vyrai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius