Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl musulmonai mėgsta žudyti nukirsdami aukai galvą?

Praėjusią savaitę Niujorko valstijos Bafalo mieste gyvenantis musulmonas buvo apkaltintas, kad savo žmonai nukirto galvą.
Lenkas Piotras Stanczakas
Lenkas Piotras Stanczakas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pastaraisiais metais galvos nukirsdinimas tapo dažniausiu Islamo teroristų susidorojimo būdu su politiniais ar religiniais priešininkais. Vėliau nufilmuotos egzekucijos išplatinamos visame pasaulyje.

Dviejose Korano eilutėse užsimenama apie galvos nukirsdinimą, kuris aprašomas religinio karo kontekste.

Kyla klausimas, ar galvos nukirsdinimas turi kokią nors ypatingą reikšmę islamo kultūroje, rašo slate.com.

Galima sakyti, taip. Dviejose Korano eilutėse užsimenama apie galvos nukirsdinimą, kuris aprašomas religinio karo kontekste. 47-ajame Korano skyriuje rašoma: „Kai mūšio metu sutinkate bedievius, kirskite jiems per kaklą.“

Mokslininkai šiuos musulmonų šventos knygos žodžius interpretuoja netiesiogiai. Jie reiškia tai, kad kovos metu bedieviams turi būti suduodamas mirtinas smūgis.

Aštuntajame Korano skyriuje Dievas kreipiasi į mūšyje kovojančius angelus: „Kirskit per bedievių kaklus ir nukirsdinkit visus jų pirštus.“

Tiek ši, tiek anksčiau minėta citata suprantamos kaip įkvėpimas ryžtingai kautis, bet ne kaip tiesioginis raginimas nukirsdinti galvą.

Pranašo Mahometo biografas aprašo mūšį, po kurio beveik tūkstančiui žuvusių žydų turėjo būti nukirstos galvos. Osmanų imperijos laikas žuvusių priešų nukirsdinimas simbolizavo imperatoriaus karių nuožmumą.

Istoriniai šaltiniai rodo, jog ir kryžiuočiai elgėsi panašiai. 1099 m. užimant Jeruzalę Saliamono šventykloje buvo nukirsdinti 10 tūkst. žydų ir musulmonų.

Moderniajame islamo pasaulyje galvos nukirsdinimas taikomas kaip bausmė už nusikaltimą. Šariato teisynas nenumato konkrečių atvejų, kada turi būti taikomas nukirsdinimas, tačiau tai yra vienas iš būdų vykdyti mirties bausmę (taip pat gali būti užmėtoma akmenimis ar pakariama).

Saudo Arabija yra vienintelė valstybė, kurioje vis dar reguliariai vykdomos mirties bausmės nukertant galvą.

Europoje nukirsdinimo atvejų būta dar praėjusiame amžiuje. 1910 m. Švedijoje paskutinį kartą galva nukirsta žudikui Alfredui Anderiui, Vokietijoje paskutinįsyk tokia mirties bausmė įvykdyta 1949 m., Prancūzijoje – 1977 m. Pastarojoje valstybėje nukirsdinimas buvo legalus iki 1981 m., kai buvo panaikinta mirties bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius