Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kodėl nuo juodos kavos mes apsunkstame, o puodelis espreso suteikia žvalumo?

Geriant kavą
Fotolia nuotr. / Geriant kavą
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Sausakimši specializuoti kavos namai, miestu žingsniuojantys žmonės su kavos puodeliu rankoje, spalvingi termosiniai kavos puodeliai, mašininiai kavos aparatai. Visa tai – plintančios kavos kultūros apraiškos.

Turbūt kiekvienam teko girdėti šią sąvoką, tačiau retesnis kuris žino apie espreso kavos subtilybes bei su ja siejamos kultūros apraiškas.

Apie espreso kavos kultūrą pasakoja specializuoto kavos ir kavos aparatų parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

„Pirmiausiai noriu paneigti nusistovėjusį mitą, kad espreso kavoje itin daug kofeino. Jei lygintume standartinio espreso puodelio kavos kiekį su standartiniu juodos kavos puodeliu, kofeino espreso puodelyje rastume nepalyginamai mažiau. Italams įprasta išgerti 10–12 espreso puodelių per dieną, o išgėrus tiek pat puodelių juodos kavos greičiausiai tektų pagulėti ligoninėje“, – juokauja Aurimas.

Tradiciškai espreso puodelyje ruošiama 30 ml kavos. Gėrimas ruošiamas santykiu 1/3 kavos ir 2/3 vandens. Tokio kiekio užtenka vienam ar keliems gurkšniams. Espreso pasižymi sodrumu, tirštumu ir itin stipriu aromatu. Gamybos metu kavos paviršius pasipuošia švelniai karamelinės spalvos puta. Kuo puta tirštesnė ir storesnė, tuo kavos kokybė geresnė. Espreso visuomet patiekiamas su stikline vandens.

Espreso kavos pavadinimas kildinamas iš gamybos technologijos: ruošiant kavą leidžiamas aukšto slėgio verdantis vanduo arba garai. Kava būna tarsi išspaudžiama (espresso – išspaustas). Ruošiant kavą būtent šiuo metodu geriausiai atskleidžiamas tikrasis kavos aromatas, kurį sudėtinga pajausti juodoje ar kitų rūšių kavoje.

„Sakoma, kad kava turi daugiau aromatų nei vynas. Kavos ekspertai fiksuoja, kad kava turi daugiau nei 1000 aromatų. Espreso kava šioje skonių jūroje užima garbingą vietą, nes turi daugiau nei 600 įvairų aromatų. Gurkšnyje espreso galima pajusti šokolado, cinamono, gervuogių, kokoso, persikų, vyšnių bei dar daug kitų skonių“, – pasakoja A.Vainauskas.

Espreso kavai paruošti dažniausiai naudojami arabikos kavos pupelių mišiniai. Skoniui paaštrinti naudojamos ir robustos pupelės. Arabikos kavos pupelės kavai suteikia įvairių skonių, o robustos pupelės dėl didesnio kofeino kiekio – intensyvumo bei stiprumo.

Espreso kavos kultūra asocijuojasi su brandžiu, išlavintu skoniu. Išgirdus šį pavadinimą prieš akis išnyra rafinuoto vyro, stabtelėjusio trumpam atokvėpiui, ar elegantiškos moters portretai.

„Šis mažas aromato užtaisas neatima laiko bei suteikia daug malonumo išlavintam skoniui. Taip pat neapsunkina organizmo. Turbūt daugelis pastebėjo skirtumą, kad nuo juodos kavos šiek tiek apsunkstama, o espreso kava suteikia žvalumo. Tai vyksta dėl to, kad iki tam tikro kiekio kofeinas žmogų tonizuoja, o per didelis kiekis suteikia priešingą efektą – slopina“, – pasakojimą užbaigia A.Vainauskas.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie 15min