Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus skandalo atomazga: muziejus bus restauruotas, sukurtas tinklalapis apie Lietuvos literatūros klasiką

Kaliningrado srities valdžia sukūrė atskirą tinklalapį, skirtą Kristijonui Donelaičiui, jo kūrybai, biografijai ir viskam, kas susiję su garsiuoju lietuviu.
Tinklalapis, skirtas K.Donelaičiui
Tinklalapis, skirtas K.Donelaičiui / Tinklalapis kd300.ru

Svetainės sukūrimą parėmė Kaliningrado srities Kultūros ministerija bei Istorijos ir dailės muziejus.

„Sveiki atvykę į interneto svetainę, kuri skirta paminėti K.Donelaičio – Lietuvos literatūros klasiko 300 metų gimimo metines“, – sveikina lankytojus tinklalapis, kuris, beje, turi tik rusišką versiją.

„Portalo pristatymas vyks tik šios savaitės pabaigoje. Kol kas jis dar testuojamas, bet lankytojai ten galės rasti beveik visą informaciją apie Lietuvos literatūros klasiko kūrybą ir gyvenimą. Taip pat ten bus skelbiami visų renginių anonsai, kurie skirti jo jubiliejui paminėti. O jų per metus suplanuota tikrai daug“, – papasakojo portalui 15min.lt Kaliningrado srities Istorijos ir dailės muziejaus direktorius Sergejus Jakimovas.

Paklaustas apie bendradarbiavimą su Lietuvos institucijomis kuriant šį portalą, S.Jakimovas pareiškė, kad tai buvo visiška kaliningradiečių iniciatyva.

„Bet be bendradarbiavimo su Lietuva tai būtų neįmanoma. Mums padeda ir Lietuvos mokslų akademija, ir Nacionalinė biblioteka, Mažosios Lietuvos muziejus Klaipėdoje ir daug kitų Lietuvos įstaigų. Mes jiems labai dėkingi“, – sakė pašnekovas.

Deja, tinklalapis kol kas veiks tik rusų kalba. „Bet mes labai viliamės, kad jis patrauks ir Lietuvos auditorijos dėmesį. Iš pradžių mes labai norėjome, kad jis turėtų ir lietuvišką versiją, bet mums pritrūko jėgų. Mes tiesiog neturime žmogaus, kuris galėtų visa tai išversti ir nuolat pildyti“, – tikino S.Jakimovas.

Anot jo, Lietuvos vartotojai vis tiek galės rasti daug archyvo medžiagų lietuvių kalba, nes portale jau įdėta ir bus įdėta dar daugiau originalių dokumentų kopijų. Klausimą apie tai, ar leis muziejaus vadovybė sukurti lietuvišką versiją vėliau, jei atsiras noras iš Lietuvos pusės, direktorius paliko atvirą.

„Ateityje labai daug darbų. Trečiadienį mūsų darbuotojai skrenda į Maskvą, nes jau suplanuotas didelis ir brangus K.Donelaičio muziejaus remontas. Jau paskelbtas konkursas, taigi mums tikrai yra ką veikti“, – pridūrė S.Jakimovas.

Dabar kiekvienas lankytojas gali portale gyvai stebėti, kiek laiko liko iki K.Donelaičio jubiliejaus. Antradienį iki jo likę 280 dienų.

Tinklalapį galima rasti čia.

Tapti tinklalapio draugu „Facebooke“ ir sekti visus įvykius galima čia.

K.Donelaičio memorialinis muziejus buvo atidarytas 1979 metais atstatytoje liuteronų bažnyčioje Tolminkiemyje (Čistyje Prūdi). Bažnyčioje įrengta kripta, kurioje 1979 metais buvo perlaidoti poeto palaikai.

1998 metų pavasarį K.Donelaičio memorialinis muziejus buvo išbrauktas iš Rusijos svarbių kultūros paminklų sąrašo ir perduotas globoti Kaliningrado srities institucijoms.

2010 metais Kaliningrado srities Dūma nutarė bažnyčiai perduoti 15 kultūros objektų. Perduodamų objektų sąraše buvo atsidūręs ir K.Donelaičio memorialinis muziejus.

Dėl to Lietuvoje kilo skandalas. Lietuvos URM, Seimas ir net prezidente prašė Rusijos puse išsaugoti muziejų. Tuo metu D.Grybauskaitė išsiuntė laišką Dmitrijui Medvedevui, kuriame prašė muziejų išlaikyti Rusijos valstybės nuosavybėje.

Savo ruožtu tuo metu Seimo pirmininke I.Degutienė su tokiu pačiu prašymu kreipėsi į Rusijos Dūmos pirmininką Borisą Gryzlovą.

Galiausiai buvo nutarta, kad K.Donelaičio muziejus nebus atiduotas stačiatikių bažnyčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius