Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo nusikalto penktadienis 13-oji?

Jei penktadienis 13-oji išties yra nesėkminga diena, tada visi šie metai yra vieni iš nesėkmingiausių, nes tokių penktadienių šiemet iš viso trys, o tai pasitaiko tik kartą per 11 metų.
Temos: 1 Penktadienis

Pirmasis penktadienis 13-oji buvo praeitą mėnesį, antrasis šiandien, o trečiasis laukia lapkričio mėnesį, rašo „Live Science“.

Tačiau, atsakyti, kodėl šis derinys laikomas nesėkmingu, nėra taip paprasta. Visa tai gali būti susiję su Bibliniais laikais (13-tasis paskutiniosios vakarienės svečias išdavė Jėzų). Tačiau viduramžiais tiek 13-oji, tiek penktadienis abi dienos buvo laikomos nesėkmių nešėjomis.

Mūsų laikais tai daugiau tapo posakiu, tačiau kai kurie žmonės tiki, kad tokį penktadienį gali įvykti iš protu ar mosklu nepaaiškinami reiškiniai.

„Live Science“ taip pat pateikė penkis, jų manymu, įdomiausius faktus apie penktadienį 13-ąją:

1. Penktadienio 13-osios baimė, vienas iš populiariausių mokslo mitų, vadinamas paraskavedekatriaphobia arba friggatriskaidekaphobia. Triskaidekaphobia yra skaičiaus 13 baimė.

2. Daugelis ligoninių neturi palatos su numeriu 13, o kai kuriuose pastatuose praleidžiamas tryliktasis aukštas (jis žymimas kitaip), taip pat kai kurių oro uostų terminaluose nėra 13-ųjų vartų.

3. JAV Prezidentas Franklinas D.Roosveltas niekada niekur nekeliaudavo bet kurio mėnesio 13-ąją dieną ir niekada nerengdavo kviestinių pietų ar priėmimų, kuriuose dalyvautų trylika svečių. Šio skaičiau bijojo ir Napoleonas bei JAV prezidentas Herbertas Hooveris

4. Rašytojas Markas Twainas kartą surengė vakarienę trylikai savo draugų. Vienas draugas jį perspėjo dėl šio skaičiaus, neva, nešančio blogą sėkmę, tačiau rašytojas atsakė: „Maisto buvo patiekta tik dvylikai“. Kai kurie itin prietaringi vakarienių organizatoriai Paryžiuje netgi specialiai samdo keturioliktąjį „svečią“ už pinigus.

5. Be to skaičius 13 kenčia ir dėl to, kad eina iškart po absoliučiu laikomo skaičiaus 12 – tiek mėnesių yra metuose, tiek yra zodiako ženklų, tiek buvo Olimpo dievų, tiek darbų turėjo atlikti Heraklis, tiek buvo Izraelio biblinių genčių, tiek Jėzus turėjo apaštalų, tiek yra dienų nuo Kalėdų iki Trijų Karalių. Skaičius 12 dar vadinamas tuzinu, o tuo tarpu sekantis jau virto velnio tuzinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius