-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur dažniausiai klysta tėvai?

Rykščių laikai seniai praeity, tačiau vaikų auklėjimo, drausminimo klausimas yra ir bus aktualus visuomet. Ką daryti, kad mažieji pagrandukai išaugtų dorais šiuolaikiškais žmonėmis? Kur suaugusieji klysta dažniausiai? Į tai ir pamėginkime atsakyti.
Kūdikis ant rankų
Kūdikis ant rankų / Photos.com

Universalių taisyklių mitas

Yra tėvų, kurie mano, jog savas atžalas drąsiai galima auklėti taip, kaip buvo auklėjami jie patys. Deja, bet tokių universalių taisyklių, kurios tiktų skirtingų kartų vaikams ar net tos pačios šeimos mažiesiems – nėra. Svarbu suprasti, kad vaikai – individualybės ir kiekvieno jų reakcija į tuos pačius dalykus gali būti labai skirtinga. Pavyzdžiui, vienas gali pulti į ašaras, vos išgirdęs griežtesnį toną, o kitas – ne tik likti abejingas, bet ir iškrėsti dar daugiau eibių.

Vaikas – nėra neįgalus

Keista, tačiau neretai pažiūrėjus į nuolat aplink vaikus tupinėjančius tėvus, būtent taip ir atrodo. Užauginti drąsų, savarankišką žmogų, drąsiai pasitinkantį kliūtis – sunku, tačiau dar sunkiau šias savybes įdiegti jaunuoliui, kurį vaikystėje tėvai saugojo nuo visko: pradedant pastangomis užsirišti batus, baigiant baime, jog vaikas pats nesugebės nusipirkti ledų. Leiskite vaikui kuo daugiau išbandyti pačiam, net jei jis ir suklys.

Visi norėtume tobulų vaikų ir kartais pamirštame, kaip tai nerealu.

Vertybių skalė

Visi norėtume tobulų vaikų ir kartais pamirštame, kaip tai nerealu. Todėl būtų neprošal atsirinkti ir nuspręsti, kokias iš tiesų vertybes norite diegti savo mažiesiems ir jokiu būdu nemėginti į tabula rasa surašyti jų visų. Ne mažiau svarbu numatytų vertybių bei su jomis susijusių taisyklių laikytis drausminant: nenuolaidžiauti ir nesimėtyti nuo vienų „tiesų“ prie kitų. Tarkime, jei paprastai nereikalaujate iš vaiko ypatingos tvarkos, tačiau nuolat mokote jį nemeluoti, šios sistemos nekeiskite.

Ne visuomet konkurencija gerai

Venkite savo vaiką lyginti su kitais. Ypač, jei jie – broliai ar seserys, nes ne kas kita, o vaikystėje pačių tėvų įskiepyta konkurencija ir nelygybė gali tapti didžiausia vėlesnių nesutarimų priežastimi. Būkite atidūs skatindami jaunėlį sekti vyresniuoju, ypač, jei tai liečia gabumus. Tarkime, vyresnysis vaikas puikiai darbuojasi matematikoje ir yra labai tvarkingas. Tuo tarpu mažesnysis niekaip neišmoksta daugybos lentelės ir kojines palieka kur papuola. Nemaža dalis tėvų kiekvieną mielą dieną jaunėliui ūš ausis „pažiūrėk, kaip vyresnis daro...“ ir nė nepastebės, kad mažiukas be galo mėgsta skaityti ar piešti. Nuslopinti gabumai, mėginimas „pritempti“ ir nepagrįstos konkurencijos tarp vaikų skatinimas – viena dažniausių auklėjimo klaidų.

Girti, negalima kritikuoti

Labai dažnai bendraujant su vaikais, ir, beje, su suaugusiaisiais taip pat, pamirštame, kad pagyrimas gali duoti žymiai geresnių rezultatų nei aštri kritika. Stenkitės pastebėti, kai jūsų mažylis padaro ką nors gero, o ne atvirkščiai, ir būtinai jam tai pasakykite. Galite pradėti net nuo paprasčiausio pagyrimo, jei vaikas, panaudojęs kokį nors daiktą, padeda jį atgal į vietą. Pastangos, kurias vaikas dės norėdamas vėl išgirsti malonų žodį, duos geresnius rezultatus nei nuolatinis mėginimas išpirkti kaltę.

O kokių patarimų tėveliams galėtumėte pamėtėti Jūs?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius