Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Labanoro girioje auga rekordinis retų grybų – paprastųjų taukių – derlius

Penkiasdešimt metų laikyti išnykusiais, pastaraisiais metais Lietuvos miškuose vėl randami vaistinėmis savybėmis garsėjantys grybai – paprastieji taukiai.
Paprastieji taukiai
Paprastieji taukiai / AM nuotr.

Paprastieji taukiai eglynuose dygti pradeda vėlų rudenį, per žiemos šalčius suledėja, atšilus – vėl ima augti.

Nuo seno šiems grybams buvo priskiriamos ypatingos vaistinės galios, tačiau naudoti ir ūkyje (vežimų ratams sutepti), juos rinkdavo, pardavinėdavo. Galbūt dėl to paprastųjų taukių sparčiai mažėjo ir apie 50 metų Lietuvoje jie buvo laikomi išnykusia rūšimi, kol vėl pradėti fiksuoti pastaraisiais metais ir šiuo metu žinoma jau ne viena dešimtis naujų radaviečių.

Labanoro girioje paprastuosius taukius Kiauneliško rezervate 2012 metais aptiko Antaliedės girininkas Jonas Barzdėnas. Tuomet rasti vos keli grybai, tačiau girininko pastangomis per kelerius metus rezervate buvo surastos 6 taukių augimo vietos, kuriose skirtingais metais išaugdavo nuo kelių iki beveik 300 taukių.

„Itin nudžiugino šis pavasaris, kai įvertinus visas taukių radavietes rezervate, suskaičiuotas rekordinis skaičius šių grybų – beveik 400! Ir jis dar gali didėti, mat dalis taukių išdygsta tik pavasarį“, – teigiama Aplinkos ministerijos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius