Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimingi žmonės televizoriaus nežiūri

Laimingi žmonės mėgsta bendrauti, vaikščioti į bažnyčią ir skaityti laikraščius, tačiau retai žiūri televizorių. Televizorių žiūri nelaimingi žmonės.
Televizorius
Televizorius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Televizorius

Nors laimingais save laikantys asmenys mėgsta žiūrėti televizorių, tai yra vienas iš retų užsiėmimų, į kurį labiau linkę yra nelaimingi žmones. Šį atradimą paskelbė Johnas Robinsonas, Marylando universiteto sociologijos profesorius. Atradimas paskelbtas ,,Social Indicators Research” žurnale.

Dauguma laimei skirtų tyrimų mėgina išsiaiškinti laimingųjų demografines charakteristikas – tokius veiksnius, kaip amžius, šeimyninė padėtis ir panašiai. Tuo tarpu Robinsonas nusprendė sužinoti, ką laimingi žmonės veikia.

Šiuo atveju remtasi per 35 metus surinktais 45 000 amerikiečių atsakymais į klausimus ir jų specialiai pildytais dienoraščiais, kuriuose aprašoma kasdienė asmens veikla.

„Darėme taip. Nustatėme dešimt laimingų žmonių mėgstamiausių veiklų ir aiškinomės, ar šios veiklos patinka ir nelaimingiems žmonėms. Vienintelė veikla, kuri nelaimingiesiems patinka labiau nei laimingiesiems, yra televizoriaus žiūrėjimas“, – paaiškino daktaras Robinsonas.

Tiesa, šiuo metu neįmanoma pasakyti priežastinės grandinės krypties. Neaišku, ar televizorius daro žmones nelaimingus, ar nelaimingi žmonės tiesiog yra labiau linkę žiūrėti televizorių, ar esama abipusio ryšio, ar kokio nors trečio veiksnio, kuris daro žmones nelaimingus ir verčia juos žiūrėti televizorių.

„Nežinau, ar rečiau įsijungdami televizorių tapsime laimingesni“, – pripažįsta Robinsonas.

Tiesa, esama duomenų, leidžiančių teigti, jog ilguoju laikotarpiu žmonės, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia prie žydrųjų ekranų, yra patys nelaimingiausi.

Tiek už televizoriaus žiūrėjimo, tiek už nelaimingumo gali stovėti bedarbystė, kadangi bedarbiai televizorių žiūri dažniausiai. Anot Robinsono, didėjantis nedarbas gali reikšti ne tik daugiau TV žiūrovų, bet ir daugiau nelaimingų amerikiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius