Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laura Imbrasienė: „Savo dviratį apsaugosiu jį registruodama“

Įsigijus dviratę transporto priemonę, kyla naujų rūpesčių: kokios priemonės gali padėti užtikrinti jos saugumą? Televizijos laidų vedėja Laura Imbrasienė savąjį dviratį žada registruoti – specialistai teigia, kad ši gana nauja Lietuvoje dviračių registravimo sistema leidžia dar geriau užtikrinti dviračių saugumą ir efektyviau užkirsti kelią galimiems nusikaltimams.
Laura Imbrasienė
Laura Imbrasienė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

„Kai sužinojau savo draugės Rūtos karčią dviračių vagystės istoriją, ėmiau galvoti, ar mano dviratis yra saugus? Rūtos šeimynos dviračiai buvo laikomi užrakinti namų sandėlyje. Ir spynos buvo geros, o štai ateina vieną rytą – dviračių nėra. Tad, pamaniau, jeigu galima imtis veiksmų, kurie atbaidys vagis ir man leis jaustis ramiau, kodėl jų neišbandžius?“ – sakė L.Imbrasienė. Anot jos, iki šiol tebuvo girdėjusi apie dviračių ženklinimą graviruojant, o apie registravimą policijos informacinėje sistemoje sužinojo iš saugaus eismo renginio visai šeimai „Eismo kiškiai“. Į Vilniuje, prie Baltojo tilto, vyksiantį renginį rugsėjo 5 d. 11 val. L.Imbrasienė atkeliaus su savo numylėta transporto priemone – čia policijos atstovai jį įtrauks į savo informacinę sistemą ir paženklins įspėjamuoju ženklu.  

Remiasi gerąja užsienio praktika

Lietuvoje dviračius pradėta ženklinti užrašant ant jų numerį ir registruojant specialiuose žurnaluose nuo 2000 m. Tačiau šiuo metu jau taikoma patobulinta registravimo sistema – sukurta informacinė sistema atsisakant registracijos rankiniu būdu. Lietuvos policija šią praktiką ėmė taikyti pradėjusi glaudžiai bendradarbiauti su Danijos ir Olandijos institucijomis.

Kaip teigia Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai, įregistravimas pasiteisina: policijos informacinėje sistemoje užregistruotas dviratis leidžia nustatyti dviratininko savininką ir sugražinti pavogtą arba rastą dviratį.

Kaip teigia Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai, įregistravimas pasiteisina: policijos informacinėje sistemoje užregistruotas dviratis leidžia nustatyti dviratininko savininką ir sugražinti pavogtą arba rastą dviratį. Kol kas ši registravimo veikla vykdoma tik Vilniaus apskrityje, tačiau nuo kitų metų žadama ją vykdyti visoje Lietuvoje.

Nuo 2014 m., pradėjus veikti Prevencinės veiklos valdymo informacinei sistemai, buvo įregistruota apie 600 dviračių. Norint įregistruoti dviratį, reikia turėti dviratį, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, dviračio įsigijimo dokumentus (dviračio pasas, pirkimo kvitas). Asmuo, norintis įregistruoti savo dviratį, gali kreiptis į artimiausią policijos komisariatą pagal savo gyvenamąją vietą (kontaktus galima rasti apsilankius interneto svetainėje arba užpildžius prašymą įregistruoti dviratį ar kitą daiktą). 

Registruoti dviračiai vagiami rečiau

„Dviračių dažniausiai pasigendama palikus juos prie parduotuvių, laiptinėje, kieme ar sandėliuke. Pasitaiko atvejų, kai įsibrovus į sandėliuką ar kitas patalpas, pavagiami visi šeimos dviračiai. Užraktai vagišius retai kada atbaido. Vagis ypač vilioja neapšviestose vietose, atokiau nuo vaizdo stebėjimo kamerų palikti ar prie nestabilių objektų pritvirtinti dviračiai“, – sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyresnioji specialistė Liliana Malinovskaja.

Anot specialistų, policijoje registruoti dviračiai vagiami rečiau, nes juos parduoti gana sudėtinga. Be to, policijos pareigūnams atradus vogtą žymėtą dviratį, paprasta identifikuoti jo savininką, tad didesnė tikimybė jį praradus susigrąžinti.

Policijos atstovai išskiria tris privalumus, kodėl verta registruoti dviratį:

1. Policijos informacinėje sistemoje užregistravus dviratį, tampa lengviau nustatyti dviratininko savininką ir sugražinti pavogtą arba rastą dviratį;

2. Į registrą įtraukiama dviračio anketa su išskirtinėmis jo žymėmis, rėmo identifikacijos numeriu ir nuotrauka bei savininko duomenimis;

3. Lipdukas „Pažymėta policijoje“ ant dviračio rėmo turi prevencinę reikšmę ir gali apsaugoti nuo vagių.

Organizatorių nuotr./Dviračių registravimas
Organizatorių nuotr./Dviračių registravimas

Skleis svarbias žinias ir naudingas idėjas

Visus norinčius įregistruoti dviratį, kviečia ir saugaus eismo renginys „Eismo kiškiai“. Pirmą rugsėjo šeštadienį, 11 val., prie Baltojo tilto kviesiantis jau tradicija tampantis renginys siūlys ir daugiau naudingų bei įdomių veiklų tiek mažiesiems eismo dalyviams, tiek jų tėveliams. Vaikai, padedant populiariam personažui Kakei Makei, saugaus eismo bus mokomi Saugaus eismo mokyklėlėje, dalyvaus meninės saviraiškos dirbtuvėlėse, spalvins žaismingą Nomedos Marčėnaitės sukurtą paveikslą, Raudonojo Kryžiaus palapinėje šeimos mokysis gyvybės gelbėjimo. „Siekiame, kad šis edukacinis renginys leistų ne tik papramogauti, bet ir įgyti labai svarbių saugaus eismo žinių. Į plačią renginio programą įtraukiame ir galimybę registruoti savo transporto priemonę  – dviratį. Apie naująją policijos siūlomą sistemą dar daug kas nežino, tad džiaugiamės prisidėdami prie informacijos sklaidos ir galimų saugiklių kūrimo“, – teigė „Eismo kiškiai“ inicijuojančios ir šeimos saugumu besirūpinančios bendrovės „Mokilizingas“ generalinis direktorius Jurgis Rubaževičius.

Socialinės iniciatyvos partneriai – Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus apskrities policija, Raudonasis Kryžius, 15min.lt. Renginio organizatoriai „Ecodriving LT“ ir „Correctus“. Renginio „Eismo kiškiai“ pradžia – 11 val. Renginys ir dviračių ženklinimas – nemokamas.  Primenama, kad norintieji registruoti savo dviratį renginyje „Eismo kiškiai“, turi turėti dviračio įsigijimo dokumentus ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius