Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liberijoje sumažėjus Ebolos karštligės baimei poros vėl tuokiasi

Robertas Kollie ir jo sužadėtinė spalio mėnesį atidėjo savo vestuves, nes Liberijos sostinėje siautė Ebolos karštligė ir vyriausybė perspėjo žmones vengti didelių susibūrimų. Per vestuves būna daug bučinių ir apsikabinimų, ir vienas užsikrėtęs žmogus, net nežinantis, kad pasigavo šį mirtiną virusą, galėtų apkrėsti dešimtis kitų.
Liberijoje
Liberijoje / Sigitos Šeštokaitės nuotr.

Po mėnesio, nors Ebolos karštligė vis dar sėja mirtį kai kuriose Vakarų Afrikos dalyse, Monrovijoje situacija pagerėjo ir vaizdingame parke sostinės rytiniame pakraštyje savaitgaliais vėl būna pilna fotografų ir vestuvininkų. Tarp jų buvo Kollie pora.

„Kai Ebolos virusas plito ir tuo pačiu metu buvo rengiamos mano vestuvės, klausiau savęs, ką pasakysiu Dievui, jei mirsiu per šią krizę ir nesusituoksiu, – šalia stovint pamergėms sakė 31 metų Yongor Kollie. – O šiandien esu laiminga moteris.“

Laiminga, bet vis tiek atsargi

„Net prieš ateidami čia turėjome nusiplauti rankas“, – sakė 33 metų jaunikis, turėdamas omenyje visur esančius plastikinius kibirus su vandeniu ir balikliu, kurie Liberijos gyventojams turėjo tapti kasdienio gyvenimo dalimi.

Kai Ebolos virusas plito ir tuo pačiu metu buvo rengiamos mano vestuvės, klausiau savęs, ką pasakysiu Dievui, jei mirsiu per šią krizę ir nesusituoksiu.

Liberijai Ebolos karštligės protrūkis, kuris šiemet pareikalavo daugiau kaip 2,8 tūkst. gyvybių, smogė stipriausiai Vakarų Afrikoje. Bet naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Monrovijoje smarkiai sumažėjo po kelis mėnesius vykdytų visuomenės švietimo kampanijų, kurių metu buvo akcentuojama būtinybė izoliuoti ligonius ir pasidaryti testus iškart, kai tik pasireiškia simptomai.

Kiti „karštieji taškai“ atsiranda kituose Liberijos rajonuose, taip pat – kaimyninėse valstybėse. Šiuo metu ypač kenčia Siera Leonė, kur sostinėje Fritaune per savaitę užregistruojama dešimtys naujų atvejų.

Nauji atvejai toliau registruojami Gvinėjoje, kur, kaip manoma, prasidėjo šis Ebolos karštligės protrūkis – didžiausias per visą istoriją.

„Absoliučiai skubota yra pradėti vertinti optimistiškai“, – pirmadienį Briuselyje sakė Birte Hald iš Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos. Ji pažymėjo, kad virusas „plyksteli naujuose kaimuose, naujose vietose“.

Tačiau Monrovijoje gyvenimas grįžta į normalias vėžes ir esama normalaus gyvenimo ženklų, kurių beveik nesimatė per krizės piką. Daugelyje parduotuvių nebereikalaujama prieš įeinant nusiplauti rankas, o radijo stotys liovėsi transliavusios perspėjimus dėl Ebolos grėsmės, kaip dažnai būdavo prieš du mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius