Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviams nesudarytos sąlygos tvarkyti elektronikos atliekų

Beveik 120 t elektros ir elektronikos atliekų buvo surinkta visoje Lietuvoje per nepilnus du akcijos „Saugokime gamtą kartu!“ mėnesius. Už surinktas atliekas akcijos iniciatorė, pavojingų ir nepavojingų atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrovė „Žalvaris“ pasodino daugiau nei 1000 pušų ir eglių sodinukų.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad akcijos metu daugiausia surinkta šaldytuvų – beveik 26 t, po kiek daugiau nei 22 t surinkta televizorių bei asmeninių kompiuterių ir jų monitorių. Nuo kovo 15 d. sena elektros ir elektroninė įranga buvo renkama iš gyventojų ir įmonių aštuoniuose Lietuvos miestuose.

„Akcija parodė, kad esame pakankamai sąmoningi – galime teisingai tvarkyti atliekas bei neteršti gamtos, tačiau tam reikia sudaryti sąlygas: užtikrinti atliekų surinkimo logistiką, informuoti visuomenę bei garantuoti, kad ši paslauga būtų lengvai prieinama, – sako bendrovės „Žalvaris“ komercijos direktorius Sigitas Ašmonas, pridurdamas, jog Lietuvai akivaizdžiai trūksta efektyvios atliekų surinkimo sistemos, vieningai apimančios tiek didžiuosius, tiek mažuosius šalies miestus. Šiuo metu net didžiuosiuose miestuose nėra pakankamai stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių, todėl atliekos dažnai paliekamos tiesiog prie buitinių atliekų konteinerių arba pamiškėse.

Anot akcijos organizatorių, atliekų rinkimas vyko labai aktyviai – tai rodo, kad po truputį didėja žmonių socialinė atsakomybė. Daugiausiai elektros ir elektronikos atliekų – beveik 37 t – surinkta iš Klaipėdos gyventojų bei įmonių. Sostinėje surinkta kiek daugiau nei 19 t, kauniečiai surinko kiek daugiau nei 17 t, o Panevėžio gyventojai – daugiau nei 16 t tokių atliekų. Utenoje ir Marijampolėje surinkta po beveik 14 t atliekų.

„Įmonės ir pavieniai asmenys labai aktyviai registravosi ir atiduodavo atliekas, tačiau buvome nustebinti, kad ši aplinkosauginė akcija nesulaukė didelio palaikymo Šiauliuose, – teigia S. Ašmonas. – Šiame mieste, kaip ir kituose, apie akciją buvo pakankamai informacijos: platinome skrajutes, informavome įmones, skelbėme žiniasklaidoje, tačiau Šiauliuose elektros ir elektronikos atliekų surinkta tik 6 tonos.“

Pasak S. Ašmono, akcijos metu buvo sulaukta daug skambučių ir iš mažesnių miestų bei miestelių – regionų gyventojai taip pat išreiškė norą  aktyviai prisidėti prie aplinkosauginės akcijos. Todėl nuspręsta regionuose skelbti konkrečias dienas, kada bus renkamos elektros ir elektronikos atliekos. Gegužės pradžioje tokios trumpos akcijos vyko Šilalės ir Skuodo rajonuose bei Palangoje. „Nors dar nėra galutinės statistikos, tačiau buvo akivaizdu, kad čia, kaip ir didžiuosiuose miestuose, daugiausia surinkta šaldytuvų ir kitos buities technikos,“ – pastebi S. Ašmonas. Artimiausia atliekų rinkimo akcija numatoma gegužės 23 d. Pagėgių rajone, o vasaros pradžioje – Šiaulių, Utenos, Panevėžio, Marijampolės, Alytaus, Vilkaviškio ir kituose rajonuose. Norintieji atiduoti elektros ir elektronikos atliekas ir toliau gali registruotis puslapyje www.elektronikosakcija.lt.

Pagal ES direktyvų reikalavimus Lietuva per metus privalo surinkti ir perdirbti daugiau kaip 40 proc. elektronikos atliekų nuo į vidaus rinką išleistos produkcijos svorio. Europos Parlamentas siūlo įpareigoti ES nares, kad 2016 m. kiekvienoje šalyje būtų surenkama net 65 proc. susikaupusių elektros ir elektronikos atliekų, iš jų 50-75 proc. (priklausomai nuo kategorijos) – perdirbama, o 5 proc. – panaudojama iš naujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius